ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Capital Controls: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές – Πόσα χρήματα θα μπορούμε να σηκώσουμε

Capital Controls: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές – Πόσα χρήματα θα μπορούμε να σηκώσουμε

Συνολικά επτά βήματα που οδηγούν σε σταδιακή «χαλάρωση» των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες περιλαμβάνει η πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα (11/07/2016), μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

ΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΦΕΡΝΕΙ Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Είχε προηγηθεί επιστολή της Τράπεζας προς τους εκπροσώπους των Θεσμών, βάσει της οποίας ζητείται να υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανάληψης ποσού ύψους 840 ευρώ ανά 15 ημέρες. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν πάρει τη μία εβδομάδα το ποσό των 420 ευρώ που ισχύει σήμερα, να μπορεί να «σηκώνει» την αμέσως επόμενη 840 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει:

- Άρση της απαγόρευσης της ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (το λεγόμενο «νέο χρήμα»)

- Την πλήρη άρση της απαγόρευσης πρόωρης αποπληρωμής δανείων

- Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό

- Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό

- Αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό

- Άνοιγμα σχεδόν όλων των sites αγορών από το εξωτερικό, ώστε «ξεκολλήσει», επιτέλους, το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce).

Τι θα γίνει με τα εμβάσματα του εξωτερικού

Ένα εξίσου σημαντικό δεδομένο είναι ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΤτΕ προσβλέπουν στη μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό αλλά και στη μείωση του κόστους που προκάλεσαν τα capital controls.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, αναμένεται να τροποποιήσει αποφάσεις της, οι οποίες θα προβλέπουν:

- Αύξηση στα όρια υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά πελάτη / ανά μέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας (20.000 ανά πελάτη / ανά μέρα σήμερα). Στόχος να μην επηρεάζεται η συναλλακτική εικόνα των επιχειρήσεων με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό

- Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, κάτι που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού

- Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000€

Πλέον, το μόνο που απομένει είναι η απάντηση των Θεσμών απέναντι στο αίτημα της ΤτΕ, ώστε να «χαλαρώσουν» τα capital controls, τα οποία ταλανίζουν πολίτες και επιχειρήσεις εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Σχετικές ειδήσεις