Θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια η ΕΚΤ, προετοιμάζει έδαφος για μέτρα στήριξης

Newsroom Newsroom

Θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια η ΕΚΤ, προετοιμάζει έδαφος για μέτρα στήριξης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει σήμερα αμετάβλητη την πολιτική της, αλλά είναι πιθανόν να προετοιμάσει το έδαφος για περαιτέρω χαλάρωση τον Δεκέμβριο καθώς προσπαθεί να πετύχει το στόχο για αύξηση του πληθωρισμού.

Διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 80 δισεκ. ευρώ το μήνα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πιθανόν να τονίσει ότι συνεχίζει να υπάρχει ανάγκη για μέτρα νομισματικής στήριξης, ενισχύοντας τις προσδοκίες για επέκταση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ και μετά την προγραμματισμένη λήξη του στα τέλη του επόμενου Μαρτίου.

Το ευρώ κινείτο κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του τριμήνου έναντι του δολαρίου, στο 1,0969 δολάριο, ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης για τα επιτόκια στις 14:45 ώρα Ελλάδας και της συνέντευξης Τύπου του Ντράγκι στις 15:30.

Η ΕΚΤ έχει προσφέρει πρωτοφανή μέτρα στήριξης της οικονομίας με αρνητικά επιτόκια, δάνεια στις τράπεζες με μηδενικό κόστος και πάνω από ένα τρισεκ. ευρώ σε αγορές ομολόγων, όλα με την ελπίδα να τονωθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο για επίπεδα μόλις κάτω του 2%.

Το δύσκολο για τον Ντράγκι θα είναι να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω μέτρα χωρίς να υπονοήσει κάποια δέσμευση που θα μπορούσε να δημιουργήσει τριγμούς στις αγορές και να οδηγήσει στην αναταραχή που προκλήθηκε πέρυσι, όταν η ΕΚΤ ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών και δεν υλοποίησε στο σύνολό τους τα αναμενόμενα.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ομόφωνα αναμένουν τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα, με τη μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων να προβλέπει επέκταση των αγορών στοιχείων ενεργητικού τον Δεκέμβριο.

«Πιστεύουμε ότι εν τέλει θα επεκτείνουν το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού κατά έξι έως εννέα μήνες και θα ανακοινώσουν τη χαλάρωση κάποιων τεχνικών παραμέτρων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», σχολίασε οικονομολόγος της Barclays.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved