Πιερρακάκης: Θα ανακοινώσουμε λίστα με 50 κορυφαία ξένα πανεπιστήμια
Νέες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία μέσα στο 2025 αλλά και τη δημοσιοποίηση της λίστας με 50 κορυφαία ξένα πανεπιστήμια που θα συμπράξουν με ελληνικά, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης (4.3.25).
«Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) θα ξεκινήσει από 15 σχολεία σε όλη την επικράτεια», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και υπογράμμισε: «Θέλουμε να δώσουμε μια δυνατότητα η οποία σήμερα στοιχίζει πολλά χρήματα, δωρεάν. Αυτό θα ξεκινήσει από τα δημόσια σχολεία, θα βάλουμε και τα πειραματικά και άλλα σχολεία σε όλη την επικράτεια».
«Το καλοκαίρι θα πάμε σε 650 σχολεία σε 250 δήμους και θα αναβαθμίσουμε τα σχολικά κτήρια. Πρέπει να αγκαλιάσουμε τα σχολεία μας και έχει μεγάλο λόγο ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις και πρέπει να τις αγκαλιάσουμε να στηρίξουν και οι τοπικές επιχειρήσεις», επισήμανε.
Λίστα με 50 ξένα πανεπιστήμια
Αναφερόμενος στα ξένα πανεπιστήμια και στις συμπράξεις με τα δημόσια ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι «στα κοινά μεταπτυχιακά υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρουν. Έχουν ληφθεί πάνω από 100 αιτήσεις» με κάποια από αυτά να είναι κορυφαία, όπως το Γέιλ και το Κολούμπια.
«Υπάρχει μια πρόταση του Γέιλ με την Ιατρική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για κοινό μεταπτυχιακό, η οποία θα φέρει και τις δύο επωνυμίες των Πανεπιστημίων», συμπλήρωσε λέγοντας ότι «και τα 24 δημόσια Πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμπράξεις».
Μάλιστα, όπως δήλωσε μετά τη διαδικασία της αξιολόγησης «θα ανακοινώσουμε μια λίστα με πάνω από 50 πανεπιστήμια, η οποία θα είναι εντυπωσιακή» συμπληρώνοντας ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η ναυαρχίδα της διεθνοποίησης».