ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ρένα Δούρου: Αυτά έγιναν στην Περιφέρεια Αττικής μέσα σε έναν χρόνο

Ρένα Δούρου: Αυτά έγιναν στην Περιφέρεια Αττικής μέσα σε έναν χρόνο

Τα πεπραγμένα του πρώτου έτους δράσης της στην Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε με επιστολή της η Ρένα Δούρου.

«Υπόδειγμα χρηστής διοίκησης αποτελεί η Περιφέρεια Αττικής μετά από έναν χρόνο άσκησης των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής. Διοίκηση η οποία ασκήθηκε με γνώμονα την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα απέναντι στο τέρας της γραφειοκρατίας και μηδενική ανοχή στη διαφθορά», υπογραμμίζει αρχικά η περιφερειάρχης Αττικής και συνεχίζει:

«Μάλιστα το συγκεκριμένο και πολύπλευρο έργο υλοποιήθηκε μέσα σε ένα δύσκολο και μεταβαλλόμενο πολιτικά περιβάλλον, µε δεδομένη την οικονομική κρίση και σε συνάρτηση της πιεστικής κατάστασης που ασκούσε η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση µε τους δανειστές».

Σε ότι αφορά την επιλογή της γραπτής επικοινωνίας, η περιφερειάρχης σημειώνει ότι έγινε για λόγους ουσίας εφόσον «η πολιτική συγκυρία, µε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα, λειτουργεί καθοριστικά, διαμορφώνοντας και ουσιαστικά επιβάλλοντας τις ενημερωτικές προτεραιότητες».

Και συνεχίζει η Ρένα Δούρου:

«Στη διάρκεια των 12 μηνών κάθε τομέας αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής αναμορφώθηκε, σημείο - σημείο και βελτιώθηκε τα μέγιστα ως προς την αποτελεσματικότητα και το κόστος, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του πολίτη. Με συγκρούσεις συχνά και ρήξεις επιβλήθηκαν ριζικές αλλαγές σε παρωχημένα και αναποτελεσματικά μοντέλα διαχείρισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) του οποίου η τελική έγκριση αναμένεται την Πέμπτη από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Με υπευθυνότητα και συνέπεια χαράχτηκαν οι νέοι δρόμοι άσκησης ανθρωποκεντρικής πολιτικής αναπτυξιακού προσανατολισμού με έμφαση σε έργα υποδομής και μέριμνας για τον οικονομικά αδύναμο συνάνθρωπο αλλά και για τους μετανάστες αυτό το κρίσιμο ζήτημα που κλήθηκε επειγόντως να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια και η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Η στήριξη του τουρισμού και η δημιουργία προϋποθέσεων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Η ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρίας και η εκπόνηση Οδικού Χάρτης σε συνεργασία µε τους παραγωγικούς φορείς (ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ). Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής - όλων των ευαίσθητων περιοχών της ∆υτικής Αθήνας, του Πειραιά και του βόρειου Τοµέα - με κονδύλι ύψους 28 εκ. ευρώ. Η αντιμετώπιση, των προερχομένων από την ανθρωπιστική καταστροφή αναγκών, µέσα από τις κατάλληλες παραβάσεις σε συνεργασία µε όλους τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους, εκκλησία, ΜΚΟ)».

Απολογισμός έργου

Αναλυτικότερα η Περιφερειακή Αρχή «Δύναμη Ζωής από τον περασμένο Σεπτέμβρη που ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, μεταξύ άλλων πέτυχε:

* Να ξεκινήσει για πρώτη φορά εγκαίρως φέτος, τη μεταφορά του 91% των μαθητών (και λίγο αργότερα σχεδόν του συνόλου), με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Επίσης πέρσι μετέφερε 17.000 μαθητές σημειώνοντας αύξηση 57% σε σχέση με το σχεδιασμό της τέως Διοίκησης ενώ τροποποίησε τη νομοθεσία ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι μαθητές, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

* Να εξαπλασιάσει τα κονδύλια του αναμορφωμένου προϋπολογισμού του 2015 για τα κοινωνικά έργα από 1.9 στα 13.1 εκατομμύρια.

* Να προωθήσει, σε συνεργασία με δήμους, υπουργεία, την Εκκλησία, φορείς πολιτών, συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσα από δράσεις στήριξης ευπαθών ομάδων αναφορικά με τη σίτιση, την ένδυση, τη ψυχοκοινωνική στήριξη.

* Να πάρει μέρος σε οκτώ συμπράξεις για το πρόγραμμα «επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το ταμείο ευρωπαϊκής βοηθείας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)», συμβάλλοντας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στους 66 Δήμους της Περιφέρειας, Να εγκαθιδρύσει προγραμματικές συνεργασίες με ΟΤΑ, με φορείς, δίκτυα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κ.α..

* Να διοργανώσει πολλές δράσεις για τους Ρομά στη Δυτική Αττική.

* Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες των κακοκαιριών (βροχοπτώσεων, χιονοπτώσεων), που έπληξαν τους τελευταίους μήνες την Αττική.

* Να προχωρήσει έγκαιρα στον καθαρισμό των ρεμάτων για την αποφυγή πλημμύρων.

* Να ξεκινήσει τη διαδικασία εξορθολογισμού της μίσθωσης των κτιρίων της Περιφέρειας κόστους πάνω από 8 εκατομμύρια ετησίως και στόχο τη μείωσή του κατά 30%.

* Να πάρει το "πράσινο φως" από την Κομισιόν για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, ύψους 1,139 δις ευρώ. Η έγκριση η οποία εξασφαλίζει στην Περιφέρεια 285 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας, 267 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, 230 εκατομμύρια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ αποσκοπεί και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

* Να διασφαλίσει την αποκατάσταση σημαντικών ιδρυμάτων (Π.Χ. Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείου Θηλέων Πειραιώς.)

* Να θέσει, με οργανωμένο τρόπο και σε συνεργασία με τους 66 δημάρχους της Αττικής, το θέμα της αλλαγής της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέσω του ΕΔΣΝΑ επίσης να τους αποστείλει Οδηγό Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων -το οποίο συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη, σε ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση, στην ενεργοποίηση του πολίτη καθώς και τον καλύτερο κοινωνικό έλεγχο του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων.

* Να ακυρώσει τους 4 διαγωνισμούς για εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ, στην Αττική, στο πλαίσιο της προώθησης ενός νέου, οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου, με δημόσιο χαρακτήρα, συστήματος διαχείρισης αποβλήτων.

* Να μειώσει τις αντισταθμιστικές οφειλές που καταβάλλουν οι ΟΤΑ στη βάση του άρθρου 17 του ν. 4164/13.

* Να ενισχύσει τις οδικές και αθλητικές υποδομές καθώς και τις υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων των νησιών της, υπογράφοντας δύο προγραμματικές συμβάσεις ύψους 1.5 εκατομμυρίου ευρώ και δρομολογώντας την ένταξη του ιδιαίτερα σημαντικού έργου "βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων Κυθήρων και Αντικυθήρων" στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, ύψους 7,6 εκ. ευρώ.

* Να δρομολογήσει προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο ( 8 Οκτωβρίου), τη 2η Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, με έμφαση στον αποκεντρωμένο, δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στη βάση της Διαλογής στη Πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης.

* Να επαναλειτουργήσει το ΚΤΕΟ Χολαργού, μετά από δύο χρόνια αναίτιας και επιζήμιας, για τα έσοδα του δημοσίου, αναστολής των βασικών του λειτουργιών και να δρομολογήσει την επαναλειτουργία του ΚΤΕΟ Μάνδρας.

* Να θέσει τις βάσεις για διαφανή και αξιοκρατική, λειτουργία της Περιφέρειας, με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, για παράδειγμα απέναντι σε υπαλλήλους που έκαναν χρήση πλαστών τίτλων σπουδών.

* Να διοργανώσει έγκυρα, έγκαιρα και οικονομικότερα τις εκλογικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα: για πρώτη φορά τα εκλογικά συνεργεία συγκροτήθηκαν με κλήρωση μεταξύ όλων των εργαζομένων. Για πρώτη φορά επίσης, η επαλήθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων έγινε από την Περιφέρεια Αττικής προτού αναμεταδοθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη χρήση Η/Υ και ειδικής εφαρμογής, διασφαλίζοντας απολύτως την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που η Περιφέρεια Αττικής μετέδιδε στο ΥΠΕΣ.

* Να μειώσει το κόστος της διοργάνωσης των εκλογών κατά το ήμισυ περίπου. Συγκεκριμένα, για τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, με το μισό κόστος των εκλογών του 2014, η Περιφέρεια Αττικής μίσθωσε μεγάλο τμήμα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) τόσο για τη διαχείριση του εκλογικού όσο και για τη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος. Ενώ στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του 2010, η μίσθωση χώρων ανήλθε στις 77.000 ευρώ και στις αντίστοιχες του 2014, στις 26.000 ευρώ, στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, το ίδιο ποσό περιορίστηκε στις 12.685 ευρώ.

* Να αποτρέψει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απολύσεις εργαζομένων της Περιφέρειας, απορρίπτοντας την «αξιολόγηση» εργαζομένων που προσπαθούσε να επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

* Να διεκδικήσει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 139 προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας της Περιφέρειας, η οποία καλείται να υπηρετήσει περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους με 2.221 εργαζόμενους.

* Να συνδράμει στη διαμονή και τη σίτιση των Σύριων προσφύγων στην περιοχή Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο και στο Τάε Κβο Ντο καθώς και στη δημιουργία του χώρου υποδοχής στον Ελαιώνα σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το δήμο Αθηναίων

* Να αναδείξει εμπράκτως, με προσφυγή ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα του Ελληνικού, το θέμα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας.

* Να καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ.

* Να υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με το Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτοντας τις βάσεις για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

* Να υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας, συνολικού προϋπολογισμού 32.520.000 ευρώ, λύνοντας το χρόνιο πρόβλημα της υδροδότησης και ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των πολιτών.

* Να υπογράψει προγραμματική συμφωνία κατά της φτώχειας ύψους 320 χιλιάδων ευρώ με το δήμο Περάματος.

* Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού: α) να χρηματοδοτήσει τον επαναπατρισμό της κεφαλής του Ερμή, β) να συμβάλλει στην επαναλειτουργία του Αρχαίου θεάτρου του Θορικού. Να πάρει μέρος στα 41α Αισχύλεια στην Ελευσίνα, με την επιχορήγηση της παράστασης «Πέρσες», με την οποία άνοιξαν οι εκδηλώσεις στο Παλαιό Ελαιουργείο.

* Να πάρει μέρος στη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας, υπό τον τίτλο «Η Αθήνα ελεύθερη», στη διάρκεια του Οκτωβρίου του 2015, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις