ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κακοκαιρία - Ρένα Δούρου: Θέτουμε τις βάσεις για ένα σοβαρό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό

Κακοκαιρία - Ρένα Δούρου: Θέτουμε τις βάσεις για ένα σοβαρό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (23/10) στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, μετά τοχθεσινό πέρασμα της κακοκαιρίαςπου άφησε πίσω του έναν νεκρό και μια αγνοούμενη.

Μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τη συμμετοχή του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης η Ρένα Δούρου τόνισε ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες την Αττική, δεν βρήκαν μια απροετοίμαστη Περιφέρεια. Έχουμε δρομολογήσει σειρά έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Έργων που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Έργων που στοχεύουν στην προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τις παρεμβάσεις και τις αυθαιρεσίες δεκαετιών».

Η κ. Δούρου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η «ανάγκη ενός Οδικού Χάρτη παρεμβάσεων και συνεργειών μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής και όχι μόνο. Στόχος του Χάρτη αυτού είναι να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα δεκαετιών, όπως αυτό της γραφειοκρατίας, της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και της εκ των υστέρων παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού. Αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν να τεθούν οι βάσεις για έναν σοβαρό σχεδιασμό που θα αντιμετωπίζει εκ των προτέρων τόσο σημαντικά και σύνθετα θέματα».

Η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε «την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκε και δεσμεύεται να προβεί στις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αποτελέσει παρελθόν το φαινόμενο να περιοριζόμαστε στην πολιτική βούληση και ουσιαστικά να μην προχωρούμε σε πράξεις για την προστασία των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού τόνισε την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους και τον εξαιρετικό συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, αναφέρθηκε στην ανάδειξη των αδυναμιών που ενδημούν μέσα στο σύστημα, κάθε φορά που προκύπτουν τέτοια προβλήματα.

Επίσης, εστίασε στο πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων που ανέδειξε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά τη σύσκεψη, και δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί σύντομα με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει να γίνουν διατάξεις νόμου, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς. Αναφέρθηκε τέλος στη συνευθύνη των πολιτών, καθιστώντας σαφές ότι θα πρέπει και οι πολίτες να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, προκειμένου να διαμορφώσουν κουλτούρα σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Μπαλάφας, χαρακτήρισε τη σύσκεψη ιδιαίτερα χρήσιμη και υπογράμμισε ότι δεν είναι η ώρα για περισσότερα λόγια αλλά για άμεσες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους.