Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ στην επιτροπή αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ στην επιτροπή αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που δεν θα έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και η αυτοδιοίκηση, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το Νοέμβριο και να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή πριν από το τέλος του έτους.

Ο κ. Πατούλης, ενημέρωσε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει τη σύγκληση ειδικού συνεδρίου το φθινόπωρο. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί, αφού η επιτροπή έχει διαμορφώσει το βασικό περιεχόμενο της μεταρρυθμιστικής πρότασης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους αιρετούς να συμμετάσχουν σε μια ουσιαστική διαβούλευση επί της πρότασης αυτής.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε επίσης το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης με όλα τα υπουργεία, έτσι ώστε να μην προωθούνται αποσπασματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε διαφορετική περίπτωση «η επιτροπή θα είναι υποχρεωμένη να σχεδιάζει επάνω σε μια κινούμενη άμμο».

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής, ενώ το συντονισμό της όλης διαδικασίας και της κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου έχει αναλάβει ο γ.γ. του υπουργείου, κ. Πουλάκης.

Στη συνεδρίαση, την ΚΕΔΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και τα μέλη του Δ.Σ. Α. Κοιμήσης και Δ. Μπίρμπας, δήμαρχοι Αμφιλοχίας και Αιγάλεω, αντίστοιχα.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Πατούλη

«Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων της χώρας»

Στην αναγκαιότητα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που δεν θα έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και η αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τ.Α, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΣΔΑ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στο υπόμνημα που έχει καταθέσει με συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μεταξύ αυτών είναι ο αναπτυξιακός και κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ, το θέμα των αρμοδιοτήτων, τα οικονομικά των ΟΤΑ και η καταστατική θέση των αιρετών.

Στο πλαίσιο των παρατηρήσεων που κατέθεσε, υπογράμμισε την ανάγκη να συμφωνηθεί ένας κανονισμός λειτουργίας, τόσο της επιτροπής, όσο και των τεσσάρων ομάδων εργασίας.

Στη συνέχεια έκανε γνωστό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει τη σύγκληση ειδικού συνεδρίου το φθινόπωρο. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αφού η επιτροπή έχει διαμορφώσει το βασικό περιεχόμενο της μεταρρυθμιστικής πρότασης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους αιρετούς να συμμετάσχουν σε μια ουσιαστική διαβούλευση επί της πρότασης αυτής.

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη το ΥΠΕΣΔΑ να αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης με όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να μην προωθούνται αποσπασματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε διαφορετική περίπτωση «η επιτροπή θα είναι υποχρεωμένη να σχεδιάζει επάνω σε μια κινούμενη άμμο».

Κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι είναι θετικό που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου.

Στόχος του ΥΠΕΣΔΑ είναι να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το Νοέμβριο και να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή πριν από το τέλος του έτους.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Γ.Γ. Κ. Πουλάκης o οποίος έχει και το συντονισμό της όλης διαδικασίας και της κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου. Τη συνεδρίαση τίμησε με τη παρουσία του και ο Υπουργός Π. Κουρουμπλής. Την ΚΕΔΕ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης και τα μέλη του Δ.Σ. Α. Κοιμήσης και Δ. Μπίρμπας.