ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο λόγοι που οδηγούν τον Τσίπρα στις κάλπες την 7η Ιουλίου - Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Οι δύο λόγοι που οδηγούν τον Τσίπρα στις κάλπες την 7η Ιουλίου - Τι προβλέπει το Σύνταγμα
EUROKINISSI

Η συντριβή στις ευρωεκλογές υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους ώστε να μην προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης και του κόμματος.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις και ο χρόνος που χρειάζεται προκειμένου να προετοιμαστεί για τις κάλπες μετά την συντριβή της 26ης Μαΐου φαίνεται ότι οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στην απόφαση να πάει στις 7 Ιουλίου στις κάλπες αντί στις 30 Ιουνίου που προκρινόταν εξαρχής ως η πιθανότερη ημέρα διεξαγωγής τους.

Την 7η Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μια εβδομάδα παραπάνω περιθώριο να προετοιμαστεί για την προεκλογική του εκστρατεία ενώ θα έχουν τελειώσει και οι πανελλαδικές εξετάσεις -και γονείς αλλά και οι 17χρονοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν υποχρεώσεις που μπορεί να τους εμποδίσουν από το να ψηφίσουν, αναφέρουν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικές πηγές.

Έτσι, το ραντεβού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που είχε ήδη κλειστεί για αργά το βράδυ της Κυριακής μετά και την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί μια βδομάδα μετά ώστε οι εκλογές να γίνουν την 7η Ιουλίου μετά το τέλος των πανελλαδικών αλλά και πριν το πρώτο μεγάλο κύμα αδειούχων κάτι που επίσης θέλει η κυβέρνηση να αποφύγει έτσι ώστε να περιοριστεί η αποχή. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας απέδωσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στην υψηλή αποχή.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι πρόβλεπει το Σύνταγμα για τι εκλογές:

Το σκεπτικό

Να σημεωθεί ότι αν και αρχικά η 30η Ιουνίου φάνηκε η ιδανική ημερομηνία για μια σύντομη προεκλογική περίοδο, δεν λήφθηκε υπόψη πως πρόκειται για το τελευταίο σαββατοκύριακο των πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, για τις 28/6 είναι προγραμματισμένος ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, για τις 29/6 η Μουσική Αντίληψη και Γνώση και για την 1/7 η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 2/7, με την εξέταση του μαθήματος των Ιταλικών.

Αν οι εκλογές γίνονταν στις 30 Ιουνίου τότε θα έπρεπε να αλλάξουν ημερομηνία τρία από τα μαθήματα και να επαναπρογραμματίζονταν για μετά τις 2 Ιουλίου. Αυτό όμως θα προκαλούσε μια αναστάτωση η οποία κρίθηκε σωστό να αποφευχθεί.

Στις Βρυξέλες για το άτυπο δείπνο με Τουσκ

Την ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και το σύνολο των προσώπων που θα αναλάβουν τις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ε.Ε. -όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή- μιας Ε.Ε. πιο ελκυστικής προς τους πολίτες που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και όχι στη λιτότητα, αναμένεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να επισημάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στο αποψινό άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στο άτυπο δείπνο, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με αντικείμενο την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Στο δείπνο θα γίνει, επίσης, μια πρώτη συζήτηση για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Τουσκ προκειμένου να κάνει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Ιουνίου, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις συνολικά επί του πακέτου των διορισμών.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει τα ζητήματα αυτά και να αναφερθεί στις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε την επόμενη πενταετία, στη διάρκεια της Συνόδου των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου.

Πριν από το δείπνο, στις 15.45 ώρα Βελγίου ο κ. Τσίπρας θα πάρει μέρος στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είναι προγραμματισμένες για τις 17.00 και το δείπνο για τις 18.00.

Μετά την ολοκλήρωση του δείπνο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα αποτελέσματα των Eκλογών 2019

Σχετικές ειδήσεις