LIVE BLOG - ΔΕΘ 2021: Όλα όσα είπε ο K. Μητσοτάκης για πανδημία, εκλογές, πυρκαγιές και οικονομία

Κυριάκος Κορωναίος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 85η ΔΕΘ
Intimenews/Γιάννης Παπανίκος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ - Δείτε πώς μετέδωσε λεπτό προς λεπτό η συνέντευξη του πρωθυπουργού το Newsbomb.gr

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του «πακέτου» μέτρων το οποίο αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, απαντώντας σε 46 ερωτήσεις.

Χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, με φορολογικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και κίνητρα για τους νέους. Παράλληλα, έθεσε πιο ψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη, γνωστοποιώντας πως ο νέος στόχος είναι ανάπτυξη 5,9% για το 2021 αντί για 3,6%.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Πώς μετέδωσε το Newsbomb.gr τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

15:22
Κυριάκος Κορωναίος

«Το μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023 και θα δρομολογηθεί η επέκταση του στις δυτικές συνοικίες της πόλης»

Εξ όσων θυμάμαι το μετρό λειτουργεί από το 2018 με μουσαμάδες. Πήραμε μία απόφαση να προχωρήσουμε με την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, ήταν η μόνη λύση όπως μας είπαν οι ειδικοί για να παραδοθεί το μετρό και ο σταθμός «Βενιζέλου» εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Δεν ισχύουν τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση, πως η επανατοποθέτηση θα γίνει με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, όπως έγινε στην Αθήνα σε πολλές περιπτώσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ.

Έχουμε πάει κάποιους μήνες πίσω, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά αυτό έγινε λόγω των προσφυγών πρέπει να το ξέρει ο λαός της Θεσσαλονίκης. Κατά τα άλλα, τόνισε ότι το μετρό θα παραδοθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά και ότι θα δρομολογηθεί η επέκταση του στις δυτικές συνοικίες της πόλης.

15:22
Κυριάκος Κορωναίος

«Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες:

«Να αντιληφθούμε τη σημασία και την έκταση των μέτρων. Δεν είναι απλά κατάλογος μέτρων αλλά πολιτικές που υπακούουν σε λογική. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, το μέρισμα πρέπει να το καρπώνονται οι πολίτες. Όπου χρειάζεται να στηρίξουμε συμπολίτες μας που σήμερα υποφέρουν, θα το κάνουμε. Ανακοίνωσα διπλάσιο επίδομα αλληλεγγύης για αυτούς που είναι εξαρτημένοι από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο»

15:15
Κυριάκος Κορωναίος

«Δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επομενες εβδομάδες»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Έβρο και τη Θράκη και ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ για ένα ενδεχόμενο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν απάντησε τα εξής:

«Όπως είπα δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες. Οι Εβρίτες γνωρίζουν πόσο συνεπείς ήμαστε για να φυλάξουμε τα σύνορα. Έχω ζητήσει από διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη, θα απαντήσει στα ερωτήματα. Πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αφορούν τη Θράκη, τον Έβρο».

15:15
Κυριάκος Κορωναίος

«Δεν βλέπω πολιτική υποκίνηση των αντεμβολιαστών, αλλά είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό»

Όσον αφορά το ρεύμα των αντιεμβολιαστών, το κατά πόσο υπάρχει κάλυψη πίσω από τις κινητοποιήσεις τους αλλά και το ποιο μήνυμα θα ήθελε να τους στείλει, ο πρωθυπουργός απάντησε -στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ- ότι αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο.

Είπε ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες, ότι εκείνοι που έχουν ιδεολογικά θέση ενάντια στα εμβόλια δεν μπορούν εύκολα να πειστούν.

«Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

15:08
Κυριάκος Κορωναίος

«Δεν πρόκειται να μπω σε προσωπικές αντιπαραθέσεις»

«Δεν πρόκειται να μπω σε τέτοια αντιπαράθεση, δεν έχω όμως και καμία ένδειξη, πως η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να αλλάξει την πρακτική της, κακό του κεφαλιού της όμως εάν πιστεύει πως έτσι θα με αποπροσανατολίσει από τις κύριες στοχεύσεις μου», απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τις προσωπικές επιθέσεις, που δέχεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ.

15:07
Κυριάκος Κορωναίος

«Η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ και σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφορικά με το μεταναστευτικό και το αν αισθάνεται σίγουρος ότι έχουμε εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το κατά πόσον αισθάνεται σιγουριά για την εγχώρια διάσταση του θέματος ειδικά στα νησιά πρώτης υποδοχής, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

Κατ' αρχάς η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά.

Στη Σάμο η δομή ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ και να εγκαινιάσουμε τη νέα πιο ασφαλή. Το ίδιο κάναμε και στη Μυτιλήνη ενώ στην Κω και τη Λέρο, τα έργα προχωρούν. Και στη Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ.

Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».

Ως προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο κ. Μητσοτάκης είπε, βεβαίως υπάρχει αλλά τη δουλειά την κάνουμε εμείς. Την κάνει το Λιμενικό, η Ελληνική Αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα εξακολουθεί να γίνεται. Η αλληλεγγύη της ΕΕ εκφράζεται ως προς την οικονομική στήριξη της προσπάθειάς μας. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μπορούσαμε να είχαμε είναι η συμφωνία ως προς το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που με δίκαιο τρόπο θα κατανέμει υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος.

15:06
Κυριάκος Κορωναίος

«Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια και ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain»

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, για το θέμα της ανεργίας και της κατάρτισης δήλωσε τα εξής:

«Υπάρχουν σημαντικότατοι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, θεωρώ ότι η ανεργία θα περιορίζεται. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια. Έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain. Για μένα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο».

15:04
Κυριάκος Κορωναίος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr

«Εμείς διευρύναμε τη σύνθεση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών από 7 σε 9 για να συζητήσουμε τα τρέχοντα ζητήματα της Μεσογείου. Θα είναι μία συνέχεια της συζήτησης, που έγινε στη Μασσαλία με αιχμή την κλιματική κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση -στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 9 Μεσογειακών Χωρών στην Ελλάδα»

15:00
Κυριάκος Κορωναίος
14:58
Κυριάκος Κορωναίος

«Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό»

«Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το νέο ασφαλιστικό.

Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά».

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved