ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από ΔΕΘ: Στο χέρι του κ. Μητσοτάκη η προκήρυξη των εκλογών

Τσίπρας ΔΕΘ Συνέντευξη Τύπου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην 85η ΔΕΘ
INTIME/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ - Όσα είπε για τα εργασιακά, τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την πανδημία, το προσφυγικό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Νέα Αρχή», το βράδυ του Σαββάτου (18.09), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές, λέγοντας πως «εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης, αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι».

Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα τόνισε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

Για την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, είπε πως ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 «δεν προχωράει, όπως θα έπρεπε να προχωρήσει» και υπογράμμισε πως το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει «την εμπιστοσύνη των πολιτών», κάνοντας λόγω για «δυσμενή πραγματικότητα» στο πεδίο της πανδημίας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ, λέγοντας πως «είναι ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου».

Ως μειονέκτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτήρισε την υπουργοποίηση τριών πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το θέμα Μπογδάνου.

«Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει να περιμένει πολλά ο λαός απ' τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής». «Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε...», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr για τα εργασιακά, τόνισε πως σε μια προοδευτική κυβέρνηση θα αποσυρθεί το εργασιακό νομοσχέδιο που προώθησε ο Κωστής Χατζηδάκης, εφαρμόζοντας τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξυπηρετώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά λόμπι.

«Μέχρι να δώσουμε τις μάχες των διαπραγματεύσεων και να βγούμε από το βραχνά των μνημονίων, ήμασταν πίσω από τα πλαίσια της ΕΕ. Ήμασταν ένα πειραματόζωο διάλυσης των εργαζόμενων. Βγήκαμε από τα μνημόνια και φέραμε μια σειρά από ρυθμίσεις. Όχι μόνο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά σε μια σειρά από ζητήματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Newsbomb.gr και στον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και για τη θέση του κόμματος γύρω από τον εμβολιασμό, κάνοντας αναφορά και στον Παύλο Πολάκη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πάρα πολύ σαφή θέση και στάση στο ζήτημα του εμβολιασμού, όλοι οι βουλευτές του είναι εμβολιασμένοι, ο κ. Πολάκης δεν επείσθη από κανένα, εμβολιάστηκε γιατί είχε δεσμευτεί ότι θα εμβολιαστεί και δεν είναι αντιεμβολιαστής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Είναι μία συμφωνία που μας γυρίζει σε λογικές ψυχρού πολέμου και δημιουργεί ερωτηματικά για τη συνοχή και τον λόγο ύπαρξης της ατλαντικής συμμαχίας, όταν αγνοούνται σύμμαχες δυνάμεις. Δημιουργεί ερωτήματα για την Ευρώπη όταν αγνοείται».

Απαντώντας δε σε ερώτηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Δαμάσι όπου εγκαινίασε το δημοτικό σχολείο ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Αναρωτιέμαι σε ποια χώρα της ΕΕ θα πήγαινε πρωθυπουργός να εγκαινιάσει σχολείο σε περιοχή που μένουν ακόμη άνθρωποι σε κοντέινερ και δεν θα γύριζε η κάμερα να το δείξει; Η επικοινωνία έχει τα όριά της. Καταλαβαίνω ότι αν έχεις καλούς επικοινωνιολόγους μπορείς να μετατρέψεις τα Φάρσαλα σε Φαρ Ουέστ. Το θέμα όμως είναι εκτός από τον Ντάλτον τι θα κάνεις με τον Ραν Ταν Πλαν. Το θέμα είναι η αντίφαση με τον κόσμο που είναι παραμελειμένος εδώ και έναν χρόνο και αυτή η αντίφαση δεν αναδείχθηκε».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από το Blog του Newsbomb.gr