ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο Newsbomb.gr: Θα καταργήσουμε την εργασιακή «ζούγκλα» των Μητσοτάκη και Χατζηδάκη

Αλέξης Τσίπρας
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση του Newsbomb.gr
InTime / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr για τα εργασιακά, τόνισε πως σε μια προοδευτική κυβέρνηση θα αποσυρθεί το εργασιακό νομοσχέδιο που προώθησε ο Κωστής Χατζηδάκης, εφαρμόζοντας τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξυπηρετώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά λόμπι.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για το αν θα συνεχίσουν να υφίστανται οι ελαστικές μορφές εργασίας σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές. Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε για συγκεκριμένα ζητήματα στα εργασιακά, τα οποία δεν επιλύθηκαν το χρονικό διάστημα 2015 - 2019 κατά τη διακυβέρνηση του κόμματός του.

«Μέχρι να δώσουμε τις μάχες των διαπραγματεύσεων και να βγούμε από το βραχνά των μνημονίων, ήμασταν πίσω από τα πλαίσια της ΕΕ. Ήμασταν ένα πειραματόζωο διάλυσης των εργαζόμενων. Βγήκαμε από τα μνημόνια και φέραμε μια σειρά από ρυθμίσεις. Όχι μόνο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά σε μια σειρά από ζητήματα», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προχωρήσαμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις και ήρθε η Νέα Δημοκρατία και τις διέλυσε, κι όχι μόνο αυτό αλλά μας πάει ακόμα πιο πίσω», πρόσθεσε.

«Αυτό που έγινε τις προηγούμενες ημέρες με τη γνωστή πλατφόρμα, η οποία εκβίασε τους εργαζόμενους να γίνουν freelancers αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά τους, έγινε επειδή ο νόμος Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα. Της έδωσε τη δυνατότητα να προτάξει την «ελεύθερη επιλογή» του εργαζόμενου. Ποια είναι η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου απέναντι στον εργοδότη όταν τον απειλεί με απόλυση; Άρα λοιπόν, η δική μας δέσμευση είναι απολύτως σαφής. Δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυταπασχολούμενοι», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα είναι αόρατοι. Θα έχουν τα δώρα τους, τις άδειές τους. Όταν θα έχουν ένα εργασιακό ατύχημα θα πληρώνονται, όπως προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος της εργασιακής κανονικότητας. Σήμερα δεν είμαστε εκεί. Είμαστε σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες έτσι. Η μεγάλη πλειοψηφία σέβεται τους εργαζόμενους. Η νέα μορφή, χωρίς όρους, πλαίσια και κανόνες είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους να έχουν τέτοιες συμπεριφορές έναντι των εργαζόμενων».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «Ο κ. Χατζηδάκης δεν νομοθέτησε τυχαία. Ασκήθηκαν συγκεκριμένες πιέσεις, από εργοδοτικά λόμπι και από επιχειρηματίες που έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Ας βρει η δημοσιογραφία το ποιος και γιατί. Είναι σαφές ότι το πλέγμα της μεταρρύθμισης Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, είναι πλέγμα αντεργατικών ρυθμίσεων και νόμων. Με μια προοδευτική κυβέρνηση θα αποσυρθεί, για να βγούμε στην αντεπίθεση, να προασπίσουμε τον κόσμο της εργασίας. Με όλα όσα είπα, με την αύξηση του μισθού, με το 35ωρο, με όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να δοθεί ανάσα στον κόσμο της εργασίας».

Δείτε την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο Newsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Καρτ χτύπησε παιδί στο κεφάλι στο κέντρο της πόλης - Νοσηλεύεται διασωληνωμένο

Ηλεκτρονικές απάτες: Προσοχή! Σκαρφίστηκαν νέο κόλπο - Μην απαντήσετε ποτέ σε αυτό το μήνυμα

Κορονοϊός: Προχωρούν οι δοκιμές για ρινικό εμβόλιο – Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα