ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΘΥΕΛΛΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

LIVE BLOG: «Σκοτωμός» στη Βουλή, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η ομιλία Καραμανλή – Όλοι εναντίον όλων

Newsbomb

Φωτ.: Eurokinissi

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας 

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε στη Βουλή η ομιλία Καραμανλή προκαλώντας γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση.

Με βαρείς χαρακτηρισμούς, βολές εκατέρωθεν και υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση της πρότασης μομφής του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως δεν θα κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα έδινα τα πάντα για να ζουν οι 57 των Τεμπών».

Η ομιλία του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με αποτέλεσμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύσουν πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και κατά του ιδίου του πρώην υπουργού.

Νωρίτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «η οικογενειακή παράδοση του κ. Μητσοτάκη είναι γεμάτη συνωμοσίες». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην δική του ομιλία είπε πως κατά καιρούς θεωρίες συνωμοσίας παρήγαγαν ενόχους. Ο Σωκράτης Φάμελλος καταφέρθηκε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη ρωτώντας: «Ποια συμφέροντα και ποιες δεσμεύσεις κρύβονται πίσω από το έγκλημα». Έθεσε έξι ερωτήματα στον Κώστα Καραμανλή και κατηγόρησε τον Γ. Φλωρίδη ότι δεν έχει ηθική.

Το πλαίσιο της αντιπαράθεσης στη Βουλή

Γενικότερα, η κυβέρνηση καταγγέλλει ότι πίσω από την πρόταση, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ σε σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και η «προνομιακή σχέση που έχει χτίσει» ο Νίκος Ανδρουλάκης με αυτό. Υποστηρίζει επίσης, ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ «υπηρετεί» τον διαγκωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ΚΚΕ και Νίκη παρότι δεν συνυπέγραψαν την πρόταση μομφής έχουν δηλώσει ότι θα τη στηρίξουν.

Πάντως, η διαδικασία, όπως και χθες, θα είναι πολύωρη και θα ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ημέρα την οποία θα διεξαχθεί και η σχετική ονομαστική ψηφοφορία μετά και τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδει εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου με στόχο μικροκομματικά οφέλη φτάνοντας στον σημείο να υπερασπιστεί μέχρι και τον υπόδικο σταθμάρχη.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, κάνουν λόγο για συγκάλυψη της υπόθεσης των Τεμπών και με αιχμή το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ καταγγέλλουν επιστράτευση μονταζιέρας και μπάζωμα της αλήθειας, ενώ μιλούν για κατάρρευση του κράτους Δικαίου επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις:

  • H Βoυλή μπορεί, ύστερα από γραπτή πρόταση πενήντα τουλάχιστον βoυλευτών, να εκφράσει μoμφή κατά τoυ Πρoέδρoυ ή άλλoυ μέλoυς τoυ πρoεδρείoυ. H απoδoχή συνεπάγεται τη λήξη της θητείας τoυ καθ’ oυ η πρόταση.
  • H πρόταση υπoβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Oλoμέλειας της Boυλής και πρέπει να καθoρίζει με σαφήνεια τoυς λόγoυς της μoμφής. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό βoυλευτών, oρίζεται, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης, ημέρα συζήτησης της πρότασης μoμφής σε μία από τις δύo επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ.
  • H συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση. Σ’ αυτήν, μετέχoυν έως πέντε από τoυς Boυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι βoυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της βoινoβoυλευτικής ομάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι Πρόεδρoι των κoινoβoυλευτικών ομάδων και η κυβέρνηση. Για τη διάρκεια των αγoρεύσεων εφαρμόζεται τo Άρθρo 97. To μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα (60) λεπτά της ώρας.
  • H πρόταση μoμφής γίνεται δεκτή κατά τoυς όρoυς τoυ άρθρoυ 142 παρ. 7.

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο Newsbomb.gr:

03:42
Γιάννης Φιλιππάκος

Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες...

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά της 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, η δεύτερη μέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

03:18
Γιάννης Φιλιππάκος

Πιερρακάκης: Κάποιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την εσωτερική τους δυσπιστία και γι' αυτό επιλέγουν να την εξάγουν στη Βουλή

Να πάψουμε να παράγουμε περισσότερο διχασμό απ' όσο μπορεί να καταναλώσει η χώρα, κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει για την υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Πιερρακάκης επέκρινε εκείνους που αντί να αναπτύξουν προγραμματικό λόγο και εναλλακτικές προτάσεις, «ασχολούνται με το πως θα κοντύνουν την κυβέρνηση»: Χρησιμοποιούν, δε, πλέον όλα τα μέσα, δηλητηριάζουν θεσμούς χρόνων, θυσιάζουν την αξιοπιστία ακόμα και των δικαστικών λειτουργών και των δικηγόρων, που είναι επιφορτισμένοι για το αδιάβλητο των εκλογών, ενώ δεν συμβάλλουν στο ελάχιστο να πάει, έστω και ένα βήμα, η χώρα, μπροστά. Αντιθέτως θέλουν να την γυρίσουν προς τα πίσω, διότι εκεί είναι που κατοικοεδρεύουν οι πεποιθήσεις και πρακτικές τους» είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως παρατήρησε, ένα πολιτικό σύστημα και μία χώρα που την κατατρώει το μικρόβιο του διχασμού και η σύγκρουση χωρίς μέτρο και αρχές, υπονομεύει το μέλλον της. «Διαμορφώνει συνθήκες υστέρησης και παρακμής. Μία χώρα που δεν συμφωνεί στα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, διώχνει τους ανθρώπους της και τα νέα παιδιά που δεν έχουν καιρό για χάσιμο. Διότι αυτό είναι που συνέβη στα χρόνια του διχασμού και της υστέρησης, που αφήσαμε πίσω μας. Μας αποχαιρέτησαν πολλοί για χώρες που συμφωνούν στα στοιχειώδη και προοδεύουν. Δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ αυτό να ξανά συμβεί».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

03:03
Γιάννης Φιλιππάκος

Μικρή ένταση μετά την ομιλία Φωτήλα

Η ομιλία του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Ιάσονα Φωτήλα, προκάλεσε μικρή ένταση μεταξύ των λιγοστών βουλευτών που παραμένουν στην αίθουσα της Ολομέλειας.

02:50
Γιάννης Φιλιππάκος

Όλγα Κεφαλογιάννη: Σεβασμός στους ανθρώπους που θρηνούν

«Η Πρόταση αυτή Δυσπιστίας είναι φανερό ότι αποτελεί μια ακόμα κίνηση πολιτικής απελπισίας. Και αυτή ξεπερνά κάθε άλλο προηγούμενο» ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Η κυρία Κεφαλογιάννη, κάλεσε να υπάρξει «σεβασμός. Σεβασμός στους ανθρώπους που θρηνούν. Σεβασμός την κοινωνία που μας ακούει και απαιτεί από όλους ήθος και ενσυναίσθηση. Να αφήσουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη το έργο της. Μην δυναμιτίζετε και ναρκοθετείτε το σταθερό και υγιές πολιτικό περιβάλλον που χρειάζεται ο τόπος».

02:36
Γιάννης Φιλιππάκος

Ζαχαράκη: Η πρόταση δυσπιστίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» τόνισε στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφερόμενη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μέγιστη διαφάνεια στην υπόθεση των Τεμπών και ιδιαίτερα στη σύσταση τριών εξεταστικών που αφορούσαν πεπραγμένα της.

Όπως είπε η κυρία Ζαχαράκη, η πρόταση δυσπιστίας, που «δεν στηρίζεται πουθενά», έρχεται «να συνεχίσει την κυνική εργαλειοποίηση μιας εθνικής τραγωδίας, του πόνου των οικογενειών και κυρίως να υπονομεύσει στη συνείδηση των πολιτών την εμπιστοσύνη στους θεσμούς».

Μόνος στόχος της πρότασης είναι να πληγεί η κυβέρνηση, και να εμφανιστεί η αντιπολίτευση ότι έχει την αποκλειστικότητα της ευαισθησίας για τους ανθρώπους, που χάθηκαν: «Δεν σας αναγνωρίζουμε και δεν σας αναγνωρίζει και η κοινωνία κανένα τέτοιο μονοπώλιο επειδή έχετε αποδείξει ότι δεν σας αφορά ο ανθρώπινος πόνος αλλά πώς θα αντλήσετε πολιτικά και κομματικά οφέλη. Και δεν σας το αναγνωρίζουμε γιατί υπάρχει καταγεγραμμένο το στίγμα σας» σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη: «Λέμε και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η δικαιοσύνη θα λάμψει. Οι θεσμοί θα πράξουν όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Τα λαϊκά δικαστήρια που κάποιοι θέλουν να στήσουν κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ως δολοφόνους είναι συστατικά άλλων καθεστώτων», υπογράμμισε η υπουργός.

01:57
Γιάννης Φιλιππάκος

Αυγενάκης: Ανάγλυφη ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης η πρόταση δυσπιστίας

Ανάγλυφη ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης συνολικά, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, κατά την ομιλία του στη Βουλή, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι πρόκειται για μια πρόταση θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και απεγνωσμένη και, δυστυχώς, εθνικά ανεύθυνη.

Ο ΥπΑΑΤ κατήγγειλε την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση με τον πιο αναίσχυντο τρόπο του πόνου και της οργής των 57 οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, επισημαίνοντας ότι στο κυνήγι της εξουσίας «επιλέγουν ξανά τα ψέματα, την συνωμοσιολογία, τους ακατανόητους συσχετισμούς και την αναίσχυντη κατασπίλωση, με μόνο στόχο να διχάσουν, να καλλιεργήσουν το μίσος και την υποβάθμιση των θεμελιωδών θεσμών της κοινωνίας μας, ώστε να κερδίσουν οι ίδιοι».

Έκανε αναφορά στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, επισημαίνοντας ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη διχαστική της πολιτική απέκτησε σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη και ζητεί το λόγο από μια κυβέρνηση που κάνει τα πάντα για να ρίξει φως στην εθνική τραγωδία των Τεμπών.

01:37
Γιάννης Φιλιππάκος

Το σχόλιο από το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά

Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του Ν. Παππά, ότι υπήρχε και προσυνεννόηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Φάμελλο, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Χαρίτση και την κα Κωνσταντοπούλου έγιναν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης την Τρίτη 26 Μαρτίου από τις 10 το πρωί και μετά.

Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που δέχτηκαν να συνυπογράψουν, έλαβαν το κείμενο της πρότασης στις 11 το πρωί.

Όλα τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις».

00:36
Γιάννης Φιλιππάκος

Βορίδης για Παππά: «Του ξέφυγε ότι υπήρξε συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ»

O Μάκης Βορίδης τοποθετήθηκε στη Βουλή για τη δήλωση του Νίκου Παππά ότι υπήρξε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

23:53
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Μάντζος: Δεν ξέρω γιατί τα είπε αυτά ο κ. Παππάς

Απάντηση για όσα είπε ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να δώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος λέγοντας πως δεν γνωρίζει γιατί ειπώθηκαν αυτά.

23:41
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Μαρινάκης: Ο κ. Παππάς μαρτύρησε προσυνεννόηση

«Ο κ. Παππάς μαρτύρησε ή του ξέφυγε πριν λίγο ότι υπήρχε προσυνεννόηση , άρα προετοιμαζόταν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Το επίμαχο βίντεο:

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved