ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eτοιμάζουν νέα φιέστα εξόδου από το μνημόνιο στις 8 Δεκεμβρίου

Eτοιμάζουν νέα φιέστα εξόδου από το μνημόνιο στις 8 Δεκεμβρίου

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν να ανατρέψουν τα δεδομένα με «εξαφάνιση» της λέξης μνημόνιο και με μίνι ανασχηματισμό προσώπων - Όλα τα σχέδια της κυβέρνησης αναλυτικά στο Newsbomb.gr

Τα παίζουν όλα για όλα. Η φιλοδοξία τους να παραμείνουν στην εξουσία τους οδηγεί σε κινήσεις απελπισίας που αγγίζουν τα όρια της πολιτικής εξαπάτησης. Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά την ψήφο εμπιστοσύνης είναι να ισχυριστούν ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η χώρα θα βγεί από τα μνημόνια, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν και μίνι ανασχηματισμό.

Μάλιστα έχουν βρει και ημερομηνία εξόδου από το μνημόνιο: 8 Δεκεμβρίου 2014. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου την ημέρα εκείνη το μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ανακοινώσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Βεβαίως είναι σαφές ότι οι εν λόγω κινήσεις μόνο γέλια και πικρόχολα σχόλια προκαλούν στους οικονομικούς κύκλους που γνωρίζουν πολύ καλά πως πρόκειται για μια καθαρά επικοινωνιακού περιεχομένου κίνηση, αφού η χώρα θα συνάψει νέο μνημόνιο το οποίο βεβαίως δεν θα φέρει αυτή την ονομασία.

Όπως έχουμε αποκαλύψει από το Newsbomb.gr η κυβέρνηση θα «εξαφανίσει» τις λέξεις τρόικα και μνημόνιο οι οποίες θα αντικατασταθούν από τις λέξεις «δημοσιονομική επιτήρηση» και «πρόγραμμα ανάπτυξης».

Στην πράξη εκείνη την ημέρα - 8 Δεκεμβρίου - αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup για να εξετάσει την πορεία της Ελλάδος και να ολοκληρώσει τη βοήθεια στη χώρα μας μέσω του "προγράμματος στήριξης".

Το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, κάνει λόγο για έναν αλληλόχρεο λογαριασμό με διαθέσιμα κεφάλαια, έτοιμα να διατεθούν αν η Αθήνα κρίνει πως χρειάζεται βοήθεια.

Προφανώς και η Αθήνα θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε να μην ξεφεύγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο κάτι τέτοιο θα απέχει σημαντικά από τη σημαντική επιτήρηση. Μην απορήσετε λοιπόν, αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διοργανώσουν και παρέλαση για να σημάνουν το τέλος της μνημονιακής κατοχικής περιόδου, με την ελπίδα αυτό να αποτελέσει και σανίδα σωτηρίας για το πολιτικό μέλλον τους...

Είναι προφανές ότι κατάργηση του μνημονίου δεν πρόκειται να υπάρξει αφού κάτι τέτοιο σημαίνει πως πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι που έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, για τις καταργήσεις των δώρων και των επιδομάτων και για τα φορολογικά.

Σύμπασα η οικονομική κοινότητα γνωρίζει πως κατάργηση του μνημονίου σημαίνει κατάργηση των εκατοντάδων επαχθών νόμων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

Ο ανασχηματισμός και οι αποτυχημένες επιλογές

Μια από τις τελευταίες ελπίδες του μεγάρου Μαξίμου είναι και η διενέργεια ενός ανασχηματισμού που θα καταφέρει να εντυπωσιάσει τους πολίτες κάτι που διεφάνη και από την ομιλία του Σαμαρά στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων, όπου άφησε να εννοηθεί ότι είναι απογοητευμένος από τις επιλογές προσώπων που ανήκουν στην λαϊκή δεξιά.

Eδώ και μια εβδομάδα από το Newsbomb έχουμε αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανασχηματισμό σε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο: «Ανασχηματισμός το δεύτερο τρικ της κυβέρνησης».

Επιλογές δηλαδή όπως του Ντινόπουλου, της Βούλτεψη και του Γιακουμάτου έχουν φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ανάμενε ο Σαμαράς. Εξίσου «κακή» θεωρείται και η επιλογή Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.

Όλα τα παραπάνω σε συνδιασμό με την επιλογή νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας ενισχύουν το ενδεχόμενο ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος στην χθεσινοβραδινή τους συνάντηση στο Μαξίμου συζήτησαν αναλυτικά και αυτό το σενάριο. Να πραγματοποιήσουν δηλαδή έναν στοχευμένο ανασχηματισμό προσώπων προκειμένου να αναστρέψουν το σε βάρος τους κλίμα.

Κομβικό σημείο φαίνεται να είναι το υπουργείο Οικονομικών όπου οι κυβερνητικοί συνέταιροι αντιλήφθηκαν - κάπως αργά είναι η αλήθεια - ότι έπρεπε να έχουν επιλέξει ένα πολιτικό πρόσωπο με μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή.

Διαβάστε επίσης:

Έχασαν πάλι από τα... αποδυτήρια