ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: «Πολεμικές αποζημιώσεις: Χρήματα για τα θύματα, όχι για τον Τσίπρα»

Spiegel: «Πολεμικές αποζημιώσεις: Χρήματα για τα θύματα, όχι για τον Τσίπρα»

Υπέρ της υποχώρησης της Γερμανίας στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων τάσσεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel, μέσω άρθρου γνώμης, αφενός για να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των θυμάτων και αφετέρου για να καταρριφθούν τα επιχειρήματα του Τσίπρα κατά της Γερμανίας.

«Στη διαμάχη για τις πολεμικές αποζημιώσεις το Βερολίνο θα έπρεπε να υποχωρήσει – αυτό θα ήταν ηθικά και πολιτικά ορθό. Και θα απέτρεπε την κυβέρνηση Τσίπρα να συνδέει την οικονομική μιζέρια με το παρελθόν», γράφει χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό του σημείωμα ο αρθρογράφος David Böcking.

«Οφείλει η Γερμανία στους Έλληνες αποζημιώσεις για τα ναζιστικά εγκλήματα;» διερωτάται ο αρθρογράφος που σχολιάζει πως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει απειλήσει με κατάσχεση γερμανικών ακινήτων και πως ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος θεωρεί πως τα χρήματα των αποζημιώσεων θα ήταν μία λύση για την ελληνική κρίση χρέους.

Spiegel copy copy

Από την άλλη, ο Boecking σχολιάζει πως η γερμανική κυβέρνηση ουσιαστικά επιτείνει την παραφιλολογία, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα των αποζημιώσεων «λήξαν».

«Η Γερμανία κατάφερε, με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές μεθοδεύσεις, να αποτρέπει περαιτέρω αξιώσεις της Ελλάδας. Έτσι, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γλίτωσε την εξόφληση ενός αναγκαστικού δανείου των 476 εκατομμυρίων μάρκων, που πήραν οι Ναζί».

«Ηθικά, η αποζημίωση είναι αναμφίβολα σωστή, κάτι που αναγνώρισε και ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ στην περυσινή του επίσκεψη στην Ελλάδα. Οικονομικά, θα ήταν εύκολα εφικτό στην περίπτωση της σφαγής του Διστόμου, όπου πρόκειται για 28 εκατομμύρια ευρώ. Πολιτικά, θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα: Η Γερμανία αναγνωρίζει μία αξίωση της πολύ μικρότερης Ελλάδας , όχι από ψυχαναγκασμό αλλά εκ πεποιθήσεως».

Το άρθρο καταλήγει με την πεποίθηση πως «με μία απόφαση για την καταβολή των αποζημιώσεων, η Γερμανία θα μπορούσε να διαχωρίσει το παρελθόν από το παρόν. Διότι τα χρήματα θα κατέληγαν σε εκείνους που επλήγησαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα αντιθέτως, η οποία εν μέσω αναζήτησης νέων πηγών εσόδων, έβαλε στο στόχαστρο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων , θα είχε μία δικαιολογία λιγότερη για τη σημερινή οικονομική δυσχέρεια».

Σχετικές ειδήσεις