ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Θα δεχτούμε τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα

Κατρούγκαλος: Θα δεχτούμε τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα

«Δεν επιτρέπεται το προεκλογικό κλίμα να επεμβαίνει και να δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ κρατών» τόνισε ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με ευρωπαϊκές χώρες, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως «θα δεχτούμε τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα» αφού αυτός είναι ο «κανόνας στην Ευρώπη».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κατρούγκαλος υπογράμμισε πάντως πως «μόνον η κάθε χώρα μπορεί να γνωρίζει εάν υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή όχι», ενώ υπενθύμισε πως στη Θράκη έχουν γίνει επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και πως η Ελλάδα θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα.

Αφού τόνισε, δε, πως στόχος της Αθήνας -με ψυχραιμία και εγρήγορση, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο- είναι να μην τροφοδοτείται η ένταση και να υπάρχει αποκλιμάκωση, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ζητηθεί να γίνουν τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις και στην Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Εμείς προσπαθούμε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές. Έχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη».

Όσον αφορά στην αξιολόγηση εκτίμησε ότι «δεν κλείνει, γιατί η κυβέρνηση αντιστέκεται στα εργασιακά και στη λήψη μέτρων λιτότητας άμεσα», υποστήριξε ότι «αυτό που ζητά το ΔΝΤ στα εργασιακά είναι ο εργατικός κώδικας του Πινοσέτ», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, μαζί με το ΔΝΤ, ζητούν τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Σχετικά με τον ασφαλιστικό νόμο που φέρει το όνομά του, είπε πως τώρα εφαρμόζεται με βάση τις εγκυκλίους που εκδίδονται και απέρριψε δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ότι «ξηλώνεται». Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στην ΕΛΣΤΑΤ, γιατί δεν μπορούσε να εκδώσει το δείκτη με τον οποίο θα υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του ασφαλισμένου επί του οποίου θα υπολογιζόταν η σύνταξη και σημείωσε πως με την τροπολογία της υπουργού Εργασίας δίδεται διετής παράταση στην ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο υπολογισμός θα γίνεται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ο αν. υπουργός εκτίμησε τέλος πως η απονομή των συντάξεων που καθυστερούν θα γίνει εντός του 2017, ενώ υποστήριξε πως με τον ασφαλιστικό νόμο ωφελείται το 80% των ασφαλισμένων και επικαλέστηκε δηλώσεις κοινωνικών εταίρων που δεν ανήκουν, όπως είπε, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της ΕΕ, τάχθηκε υπέρ της Ευρώπης των πολλαπλών επιλογών, με στόχο τη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχετικές ειδήσεις