ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διάσπαση» των «προεδρικών» δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ

«Διάσπαση» των «προεδρικών» δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετικούς εσωκομματικούς δρόμους φαίνεται ότι θα τραβήξουν αρκετά από τα στελέχη των λεγόμενων προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρόσωπα όπως ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Νίκος Σκορίνης και ο Αντώνης Κοτσακάς, αποφάσισαν να χαράξουν τις δικές τους «κόκκινες» γραμμές απέναντι σε πρακτικές υπουργών και βουλευτών του κόμματος τους.

Η νέα ομάδα -την οποία οι συμμετέχοντες ονομάζουν «ρεύμα ιδεών», καθώς απορρίπτουν την ύπαρξη τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος- ονομάζεται Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (Ρ.ΕΝ.Ε), στέκεται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την προσπάθεια υποστηρίζουν περίπου 800 στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα – ανάμεσα στους οποίους και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω της «Αυγής», δίνουν έμφαση σε τέσσερις συγκεκριμένους άξονες:

Πρώτον, στην άμεση ανάγκη συγκρότησης προγραμματικού λόγου. Όπως αναφέρει το κείμενο, «η προγραμματική μας πρόταση που βρίσκεται σε επεξεργασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεαστεί μόνο από την κυβερνητική εμπειρία».

Δεύτερον, υπογραμμίζεται η ανάγκη να πέσει το πολιτικό βάρος στο κόμμα και όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με κάποιους από τους συμμετέχοντες να αφήνουν αιχμές για τον «μονοπωλιακό» τρόπο που οι κοινοβουλευτικοί τομεάρχες λειτουργούν, μακριά από το συλλογικό υποκείμενο, δηλαδή το κόμμα.

Τρίτον, στο κείμενο γίνεται σαφές ότι η πυραμιδική δομή του κόμματος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, πλέον, στις σύγχρονες ανάγκες και υπογραμμίζεται η ανάγκη ανοίγματος της συγκεκριμένης συζήτησης, χωρίς βέβαια να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση επ’ αυτού.

Τέλος, η νέα τάση τάσσεται σαφώς υπέρ της ανάγκης διεύρυνσης του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο τη διεύρυνση, το μετασχηματισμό και τη μετεξέλιξη του κόμματος σε βασικό κορμό των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του ελληνικού λαού», τονίζουν στην παρουσίαση των απόψεων τους, κάτι που μεταφράζεται σε ένα προσκλητήριο δυνάμεων που ακουμπάει ακόμα και την κομμουνιστική Αριστερά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ για την Άρτεμις από το Κορωπί: Την κρατούν δύο αλλοδαποί λέει ο δικηγόρος της στο Newsbomb.gr