ΚΟΜΜΑΤΑ

Κουτσούμπας: Πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού

Κουτσούμπας: Πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού
INTIME NEWS

Την ανάγκη να έχει η Ελλάδα πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού τα οποία κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά, ανεξαρτήτως των συμφωνιών της ΕΕ, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια εμβολίων και να επιτευχθεί έγκαιρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με αφορμή τις εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην προμήθεια των εμβολίων, με τις καθυστερήσεις από πλευράς Pfizer αλλά και την ανοιχτή πλέον σύγκρουση με την Astrazeneca, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπενθυμίζει τη θέση του ΚΚΕ ότι «η Ελλάδα δε θα πρέπει να εξαρτάται απ’ τις συμφωνίες της ΕΕ με κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, που υπηρετούν κι άλλες σκοπιμότητες. Ζητήσαμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η ΕΕ με τις συγκεκριμένες εταιρείες».

«Η πορεία των εξελίξεων ήρθε να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο, τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, η προνομιακή μεταχείριση ισχυρών κρατών σε βάρος πιο αδύναμων, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές» τονίζει σε δήλωσή του.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, ο κ. Κουτσούμπας επισημαίνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε μέσα σε ένα κλίμα εφησυχασμού και υπέρμετρης αισιοδοξίας, που καλλιεργούσε η κυβέρνηση. «Το ΚΚΕ εξαρχής είχε πει ότι αυτή η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια και δε θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να μην προχωρήσουν η αναγκαία θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, εργασίας, εκπαίδευσης, μέσα μεταφοράς κλπ. Τα εμβόλια, όσο κι αν είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και στα μέτρα πρόληψης, πολύ περισσότερο σε συνθήκες αναμονής του 3ου κύματος της πανδημίας. Ήδη νέες περιοχές της χώρας βρίσκονται “στο κόκκινο”, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης που δεν πήρε κανένα μέτρο για να εξασφαλίσει την προστασία της υγείας του λαού».

Ως προς τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» που προωθεί η κυβέρνηση, ο ΓΓ του ΚΚΕ τονίζει ότι «εξυπηρετούν βασικά τα συμφέροντα των τουριστικών και μεταφορικών εταιρειών, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνουν νέες εκπτώσεις στα αναγκαία μέσα προστασίας. Το αποτέλεσμα από το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς προληπτικά μέσα, όπως τεστ, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί».

Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι, τα «ευχολόγια» για την εξαγορά της πατέντας των εμβολίων, ανοίγουν ένα νέο φαύλο κύκλο παζαριών και συμφωνιών με τις φαρμακοβιομηχανίες. Αντίθετα, αναδεικνύεται η ανάγκη της κρατικής κοινωνικοποιημένης βιομηχανίας φαρμάκου, της διεθνούς συνεργασίας για την προαγωγή της έρευνας, της μελέτης, της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

«Αυτή η πραγματικότητα φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την κραυγαλέα αντίφαση της εποχής μας: απ’ τη μία μεριά τα τεράστια άλματα και επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της συλλογικής ανθρώπινης εργασίας και απ’ την άλλη την ιδιοποίηση αυτών των επιτευγμάτων για να αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών, ακόμη και για την υγεία και τη ζωή. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, ο ορατός εχθρός που μπαίνει εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία» καταλήγει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown στην Αττική: «Κλείδωσε» το click away - Τι θα γίνει με Γυμνάσια, Λύκεια και κυκλοφορία

Ροή Ειδήσεων