ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λένε «ναι» στο κάλεσμα Βενιζέλου

Λένε «ναι» στο κάλεσμα Βενιζέλου

Σήμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο.

Το δρόμο της επιστροφής πήραν οι διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι είχαν αρνηθεί να ψηφίσουν το Μνημόνιο ΙΙ ή ορισμένα άρθρα του. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται περισσότερο το ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες, αφού μετά τις διαγραφές «αιμορραγούσε» σε πολλές από αυτές.

Τα μηνύματα των μελών του κόμματος ήταν πάρα πολλά προς την Ιπποκράτους, απ' όπου ζητούσαν – μερικοί απαιτούσαν – την επιστροφή των απομακρυθέντων. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες έκλειναν σαφώς υπέρ της επιστροφής.

Έτσι εχθές το μεσημέρι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μπροστά στην πίεση και την απογοήτευση του κόσμου κάλεσε διαγραφέντες και μη να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Αμέσως η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση και με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αγωνιστεί για την πρωτιά στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου εκτός απροόπτου θα κατέλθει στην ΄Β Αθήνας.

Δίπλα στην κα Ξενογιαννακοπούλου βρίσκεται ο κ. Χρήστος Μαγκούφης από τα Τρίκαλα, ο οποίος είχε καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ο βουλευτής Τρικάλων ήταν από αυτούς που επιθυμούσε την επιστροφή του διακαώς, κάτι που δεν έκρυβε μιλώντας με τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

Αν και «παπανδρεικός» τον τελευταίο καιρό προσπάθησε να ανοίξει διαύλου επικοινωνίας με τους «βενιζελικούς». Μετά την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα είναι ξανά υποψήφιος στα Τρίκαλα.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη επίσης πρόκειται να επιστρέψει στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Στενή φίλη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου από παλιά, οι επαφές τους παραμένουν αδιατάρακτες.

Είχε ανεξαρτητοποιηθεί επί Παπανδρέου, επομένως ήταν θέμα χρόνου να επιστρέψει με την αλλαγή ηγεσίας.

Θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να... συγκινηθούν όσοι έχουν διαγραφεί και έχουν συμφωνήσει ήδη να είναι υποψήφιοι ή να υποστηρίξουν ένα άλλο κόμμα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Οδυσσέας Βουδούρης, η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου κα.

Τέλος αναμένεται να είναι ξανά υποψήφιοι όσοι δεν είχαν διαγραφεί μεν, είχαν χάσει όμως το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα ξανά.

Αυτοί είναι οι Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημήτρης Κουσελάς, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρης Καρύδης, Μαρία Μίχου και Μιχάλης Τζελέπης.