ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλάρης: Συνεργασία ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Αριστεράς για μια νέα διακυβέρνηση

Σακελλάρης: Συνεργασία ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Αριστεράς για μια νέα διακυβέρνηση

Για κατάρρευση των συντηρητικών κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη, κάνει λόγο το μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας την ανάγκη συνεργασίας των Σοσιαλιστών με την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Ο κ. Δημήτρης Σακελλάρης επισημαίνει την ανάγκη σχηματισμού μίας διακυβέρνησης που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε προοδευτική έξοδο από την κρίση, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό προϋποθέτει ένα σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ που θα προωθήσει κοινωνική πολιτική και θα αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες που του αναλογούν.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δ. Σακελάρη:

«Ο ελληνικός λαός σήμερα καταδίκασε με απερίφραστο τρόπο τη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόστηκε μέσω της επιβολής του μνημονιακού «μονόδρομου». Η ψήφος των πολιτών σήμερα, ήταν ψήφος ευρωπαϊκή, αλλά πάνω από όλα ψήφος για αλλαγή πολιτικής.

Η δημοσιονομική προσαρμογή όπως επιβλήθηκε από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού με κυριότερους εκφραστές τους Μέρκελ –Σαρκοζύ (σ.σ. όμοιες πολιτικές εφαρμόστηκαν και την περίοδο του Μεσοπολέμου) μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ανθρωπιστική τραγωδία.

Το αισιόδοξο, όμως, μήνυμα είναι ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη δείχνουν να καταρρέουν υπό το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης το οποίο οφείλουν να μετουσιώσουν σε προγραμματικό σχέδιο αλλαγής της Ευρώπης οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Εδώ και δύο χρόνια, όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι σύντροφοι είχαμε επισημάνει ότι η μνημονιακή στρατηγική, όχι μόνο θα διεύρυνε τον κύκλο της ύφεσης αλλά θα οδηγούσε ξεκάθαρα σε μεγαλύτερα ακόμα αδιέξοδα την κοινωνία και τη χώρα μας.

Είχα εξ’ αρχής θέσει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, αν παραμείνει προσκολλημένο στην αντίπερα όχθη των ιδεολογικών του αναφορών αλλά και των κοινωνικών στρωμάτων που παραδοσιακά εξέφραζε, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.

Σήμερα προβάλει η δυνατότητα σχηματισμού μίας διακυβέρνησης που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε προοδευτική έξοδο από την κρίση προστατεύοντας παράλληλα τη δημοκρατία μας από τη φασιστική συμμορία των οπαδών του νεοναζισμού. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ που θα προωθήσει κοινωνική πολιτική και θα αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες που του αναλογούν.Για αυτό το ΠΑΣΟΚ και για την προοπτική της αριστερής διακυβέρνησης, ως βασικό πυρήνα μιας νέας κυβερνητικής πρότασης,θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Η λιτότητα δεν θα είναι ο δρόμος της δικής μας Ευρώπης