ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μπήκαν στο «στόχαστρο» της Συγγρού

Οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μπήκαν στο «στόχαστρο» της Συγγρού

Οι αντιφάσεις της Κουμουνδούρου που αναδεικνύει η Νέα Δημοκρατία

Στο «μικροσκόπιο» έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία τις αντιφατικές και αμφιλεγόμενες θέσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επικοινωνιακό επιτελείο της Συγγρού εντατικά παρακολουθεί τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα ενημέρωσης, διαπιστώνοντας για «αλαλούμ και μεταλλάξεις που δεν έχουν ούτε αρχή, ούτε τέλος».

Στόχος της «γαλάζιας» παράταξης είναι να αποδείξει ότι το κόμμα δεν έχει πρόγραμμα, την ώρα που ο κ. Αντώνης Σαμαράς έβαλε ευθέως κατά του κ. Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «έρμαιο των συνιστωσών του».

Από την «καταγγελία» στην «επανεξέταση»

Στα πλαίσια αυτά, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Δραγασάκη, που εγκατέλειψε τη ρητορική της «καταγγελίας του μνημονίου» και υιοθέτησε την ορολογία της «επανεξέτασής» του.

«Καταγγέλλω μια σύμβαση γιατί είναι απάνθρωπη, άχρηστη, καταστροφική. Την καταγγέλλω πολιτικά», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης στον ΑΝΤ1, διευκρινίζοντας ότι στην «επανεξέταση» του μνημονίου χωράει η μονομερής καταγγελία των εργασιακών θεμάτων, η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα και η μη ακύρωση όρων που αφορούν στη χρηματοδότηση τραπεζών. Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «στην καταγγελία (εργασιακών θεμάτων) πρέπει να έχουμε σχέδιο διαχείρισης των συνεπειών».

Συγκεκριμένα, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε: «Έρχομαι τώρα να την καταγγείλω νομικά, δηλαδή να σπάσω τη σύμβαση... Σε αυτή τη δεύτερη καταγγελία πρέπει να έχουμε σχέδιο διαχείρισης των συνεπειών. Διότι μέσα στην ίδια συμφωνία είναι τα εργασιακά μέτρα, τα οποία εμείς θα ακυρώσουμε αμέσως μόνοι μας, μονομερώς. Δεύτερον, είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών, που δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε, γιατί από αυτήν εξαρτάται η χρηματοδότηση και ρευστότητα της οικονομίας. Τρίτον, είναι άρθρα των συμβάσεων που αντίκεινται στο γενικό Σύνταγμα και σε διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αυτά θα τα ακυρώσουμε μετά όμως τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση...».

«Ξεκάθαρα καταγγέλλουμε το μνημόνιο»

Οι θέσεις του κ. Δραγασάκη βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με τις δηλώσεις έτερου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Β. Πριμικήρη, που επέμεινε ότι το κόμμα του θα καταγγείλει «ξεκάθαρα το μνημόνιο», παραδεχόμενος ότι «μπορεί να μην αποφύγουμε το πιστωτικό γεγονός».

«Στο ζήτημα του μνημονίου λέμε ξεκάθαρα ότι εμείς το καταγγέλλουμε. Δεν είναι δυνατόν να πορευτούμε με μνημονιακές πολιτικές. Τελεία. Για το ζήτημα του χρέους πρέπει να δούμε πως δημιουργήθηκε το χρέος... Το πιστωτικό γεγονός μπορεί και να μην το αποφύγουμε. Υπάρχει περίπτωση με την οποιαδήποτε κίνηση που θα κάνουμε να μπει θέμα πιστωτικού γεγονότος», δήλωσε ο κ. Πριμηκήρης στην τηλεόραση του ALPHA.

Σύγκρουση στις συνιστώσες

Από «κόσκινο» πέρασε η Συγγρού και τις συγκρούσεις μεταξύ των συνιστωσών, στο ενδεχόμενο να υπάρξει μεν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως θα αποτύχει στη διαχείριση των πολιτικών της δεσμεύσεων που αφορούν το μνημόνιο.

Τα «γαλάζια» στελέχη παρατήρησαν ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης δήλωνε πρόσφατα στη ΝΕΤ ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει δημοψήφισμα.

Αντίθετη θέση είχε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος διευκρίνιζε στον ΑΝΤ1 ότι «Αν με το plan B εννοείτε έξοδο από το ευρώ, εγώ τέτοιο plan b δεν το θέλω. Το plan B θέλω εντός της Ευρωζώνης, διότι θεωρώ ότι εκεί έχω συγκριτικά πλεονεκτήματα». Ερωτηθείς μάλιστα για το ενδεχόμενο «δημοψήφισμα ή όχι στην Ε.Ε., ναι ή όχι στο ευρώ», ο βουλευτής διευκρίνισε «Εγώ προσωπικά λέω όχι».

Διαβάστε επίσης:

Από «κόσκινο» οι αντιφάσεις της Κουμουνδούρου