ΚΟΜΜΑΤΑ

CNBC: Μπορεί ο αντάρτης Τσίπρας να σώσει την Ελλάδα;

CNBC: Μπορεί ο αντάρτης Τσίπρας να σώσει την Ελλάδα;

Το ερώτημα «αν μπορεί ο αντάρτης ηγέτης της Ελλάδας να διασώσει το Έθνος από την χρεοκοπία;» θέτει δημοσίευμα - ανάλυση στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, που υπογράφει η δημοσιογράφος και καθηγήτρια στις Σχολές Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), η Ελληνοαμερικανίδα Ντόντι Τσιαντάρ.

Στην αρχή του εκτενούς δημοσιεύματος σημειώνεται ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, «έμεινε άναυδος» όταν επέστρεψε στην Αθήνα από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, την περασμένη Παρασκευή και βρήκε πάνω στο γραφείο του ένα φάκελο με 575 ευρώ. Όπως ενημερώθηκε, το ποσό αντιπροσώπευε τις ημερήσιες αποζημιώσεις για τα έξοδα του ταξιδιού του στο εξωτερικό. «Αστειεύεστε» τους είπε ο πρωθυπουργός και τότε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επέστρεψε αμέσως τα χρήματα.

Η αρθρογράφος καταγράφει τις θέσεις του «νεότερου πρωθυπουργού» της χώρας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τις αναφορές του ότι «η εποχή της λιτότητας έχει τελειώσει», αλλά και ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση, με επικεφαλής την ριζοσπαστική αριστερά, έχει γυρίσει σελίδα και θα εξαλείψει τη διαφθορά».

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες ανησυχούν για την αβεβαιότητα, φαίνεται να αγαπούν αυτό που ακούνε και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής, μέχρι και 80%, αλλά, αν μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, μένει να αποδειχθεί». Ακολούθως, προστίθεται ότι «για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το πώς να προχωρήσουμε μπροστά με τους όρους της διάσωσης».

Στη συνέχεια, καταγράφονται οι εξελίξεις μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, σχετικές δηλώσεις και εκτιμήσεις, ενώ γίνεται αναφορά στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης, αναλυτές και ακαδημαϊκοί σε Βρυξέλλες, Αθήνα και Νέα Υόρκη σκιαγραφούν πτυχές της προσωπικότητας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον «ήπιο χαρακτήρα» του και το «δυναμισμό» που τον διακρίνει.

Αναφορές γίνονται, τέλος, και στις εντυπώσεις που δημιούργησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ επιχειρείται να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν πρόκειται για ένα «δυναμικό δίδυμο» (Τσίπρας-Βαρουφάκης).

Καταλήγοντας, η κα Τσιαντάρ κάνει αναφορά σε πιθανές προοπτικές της πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτό το σημείο, οι Έλληνες μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι θα το πράξει».

Ρoή Ειδήσεων