ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα 2015 – ΚΚΕ: Άκυρο σε νέα μνημόνια – Αποδέσμευση από την ΕΕ

Δημοψήφισμα 2015 – ΚΚΕ: Άκυρο σε νέα μνημόνια – Αποδέσμευση από την ΕΕ

Με προσανατολισμό ενάντια στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΔΝΤ, ΕΚΤ, αλλά και ενάντια στην πρόταση της κυβέρνησης, ο λαός θα πρέπει να μείνει ενωμένος στη βάση του, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Για όλα, γιατί έτσι όπως έγινε, ξέρετε, έχει και καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά αυτό το ζήτημα. Και των χειρισμών που έκανε ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση, αυτές τις μέρες, ξεκινώντας από την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, και βεβαίως αυτό συναντά αμφισβήτηση και δυσαρέσκεια και μέσα στον ελληνικό λαό: Στους εργάτες, στα λαϊκά στρώματα που βλέπουν αυτή την κατάσταση, τον καιροσκοπισμό και τον τυχοδιωκτισμό αυτών των ενεργειών. Και από την άλλη μεριά, συναντά αντίδραση και από την αστική τάξη, γιατί έχει και τέτοια καιροσκοπικά στοιχεία.

Γι’ αυτό το ζήτημα γίνεται πολλή κουβέντα. Άκουσα και τη συζήτηση που προηγήθηκε και στην εκπομπή σας γι’ αυτόν τον δήθεν διχασμό. Αυτός ο διχασμός που συζητάγατε και νωρίτερα εδώ, δεν πρέπει να περάσει ανάμεσα στους εργάτες, στους υπαλλήλους, στους άνεργους, στους βιοπαλαιστές, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους επαγγελματίες. Ο λαός πρέπει να μείνει ενωμένος στη βάση του, αλλά και με έναν προσανατολισμό.

Και εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο προσανατολισμός πρέπει να είναι όχι μόνο ενάντια στην πρόταση των ονομαζόμενων δανειστών, δηλ. της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, της γνωστής τρόικα, αλλά να είναι ΟΧΙ και στην πρόταση της κυβέρνησης. Διότι η πρόταση του κ. Τσίπρα, που με την τζίφρα του - αυτήν που έστειλε προχθές - κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το δημοψήφισμα και θα έπρεπε να την πει και αυτή στον ελληνικό λαό, είναι καραμπινάτο μνημόνιο. Η πρόταση του Τσίπρα στην ουσία δεν διαφέρει από εκείνη της τρόικα. Κατά 99% οι προτάσεις των μεν είναι και προτάσεις των δε. Άρα λοιπόν τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Θα πει δήθεν ΟΧΙ στους εκβιασμούς; ΟΧΙ στην τρόικα, ΟΧΙ στην πρότασή τους και θα πει ΝΑΙ στην πρόταση Τσίπρα που είναι η ίδια ή ακριβώς η ίδια, και από τη Δευτέρα ίσως ακόμα και χειρότερη;

Άρα λοιπόν το ζήτημα του καιροσκοπισμού και του τυχοδιωκτισμού, πέρα των άλλων προβλημάτων, είναι πάνω στο τραπέζι, κι αυτό πρέπει να σκεφτεί ο ελληνικός λαός. Και πρέπει να πάρει αποστάσεις και από τους μεν και από τους δε. Να καταδικάσει και την τρόικα και την απόφασή της – τους τρεις θεσμούς που λένε τώρα – και την κυβέρνηση. Να καταδικάσει και τις άλλες δυνάμεις που εξακολουθούν να έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί οδήγησαν τη χώρα και το λαό μας εδώ, με όλα τα προηγούμενα μνημόνια και τις πολιτικές τους οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να ξεχαστούν σε μια βδομάδα».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, για τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε: «Εμείς λέμε ΟΧΙ στην πρόταση ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, ΟΧΙ στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ΝΑΙ στην αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό πραγματικά στην εξουσία» και πρόσθεσε ότι το ψηφοδέλτιο με την πρόταση του ΚΚΕ θα βρίσκεται έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Διευκρίνισε δε, ότι θα είναι «άκυρο, αλλά όχι με ευθύνη δική μας. Το άκυρο το έκανε η «αριστερή» κυβέρνηση με τους συμμάχους της, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Γιατί αρνήθηκε την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος να τη βάλει σε ονομαστική ψηφοφορία, όπου με αυτό το ψηφοδέλτιο με ολοκληρωμένη θέση, με ένα επιπλέον μάλλον ερώτημα μαζί με αυτό που υπήρχε σ’ αυτό το μακροσκελές αγγλοελληνικό κείμενο που υπάρχει στο σημερινό ψηφοδέλτιο, θέταμε και αυτό το ζήτημα. Και αποδείχθηκε η ορθότητα της πρότασης του ΚΚΕ αυτή τη βδομάδα, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός προχθές με την υπογραφή του έστειλε στην τρόικα τη νέα πρόταση - μνημόνιο. Και αυτή η πρόταση δεν μπαίνει για ψήφιση στον ελληνικό λαό, να πει ναι ή όχι. Το λιγότερο που έπρεπε να κάνει ήταν να βάλει και αυτή την πρόταση σε ψηφοφορία, αν ήθελε πραγματικά, όπως λέει, δημοκρατικά να συμμετέχει ο ελληνικός λαός και να δει την πραγματικότητα ολοκάθαρη μπροστά του».

Σχετικές ειδήσεις