ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Γ ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν τη φόρμουλα για να «χωνέψει» το κόμμα το Μνημόνιο 3

Π. Γ ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν τη φόρμουλα για να «χωνέψει» το κόμμα το Μνημόνιο 3

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας 27/07/2015, για να συνεχίσει τη συζήτηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις, να καθορίσει το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες, ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του κομματικού και κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ από την επικείμενη ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Γραμματεία διέκοψε τις εργασίες της στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για να συνεχιστούν στις 17:00 της Δευτέρας, παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, σε μια προσπάθεια να υπάρξει σχετική ηρεμία, τουλάχιστον μέχρι να ψηφιστεί η συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πακέτο στήριξης μέχρι τις 20 Αυγούστου, οι τόνοι φαίνεται να πέφτουν. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη, στον «Αθήνα 9,84»: «Σημασία δεν έχει τι έγινε μέχρι εδώ, σημασία έχει πώς θα ανοίξουμε έναν καινούργιο δρόμο».

«Χρειάζεται να μπούμε σε μια δύσκολη και ουσιαστική συζήτηση, που να απαντάει στα ερωτήματα του τι κάνει η Αριστερά σήμερα μέσα σε αυτή την Ευρωζώνη» επισήμανε. Ένα τέτοιο ερώτημα είναι «πώς μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να υλοποιήσει ένα φιλολαϊκό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια».

Σχεδόν την ίδια ώρα με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα δίνουν το δικό τους στίγμα για το δρόμο που θα πρέπει να πάρουν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή τα 5 χρόνια ζωής της ιστοσελίδας iskra.gr, ο κ. Λαφαζάνης θα εκφωνήσει ομιλία στις 19:30, στο γήπεδο του Πανελληνίου.

Η εκδήλωση έχει τον εύγλωττο τίτλο -μήνυμα προς τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση- «Το "όχι" δεν ηττήθηκε ποτέ – Συνεχίζουμε».

Χαιρετισμό θα απευθύνει, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Νταβανέλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης επικρίνει ανοιχτά τη μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης και την απομάκρυνση από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Τα στελέχη της Πλατφόρμας, πάντως, επιμένουν στη σκληρή κριτική ενάντια στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνεντεύξεις του στην Real News και στη Free Sunday την Κυριακή (26/07/2015) ξεκαθάρισε ότι «δεν στηρίζω την κυβέρνηση για να συνάπτει νέα μνημόνια και να τα εφαρμόζει».

Επίσης, ο Δημήτρης Στρατούλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» υποστήριξε ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε πλήρη ακύρωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαδικασίες, έστειλε μήνυμα προς το περιβάλλον Τσίπρα, λέγοντας ότι «η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη μόνο με τον πλήρη σεβασμό της διαφορετικότητας».

Σχετικές ειδήσεις