ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις - Ανησυχία της κυβέρνησης για νέα προαπαιτούμενα

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις - Ανησυχία της κυβέρνησης για νέα προαπαιτούμενα

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκινήσουν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για το νέο τριετές πρόγραμμα, αλλά και οι συζητήσεις για τις νέες δανειακές συμβάσεις που θα συνομολογήσει η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου ότι έλαβε την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία του ζητείται μια νέα δανειακή διευκόλυνση.

«Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών για το θέμα αυτό» ανέφερε το ΔΝΤ σε σύντομη ανακοίνωσή του, χωρίς να επεκταθεί στα χαρακτηριστικά της νέας χρηματοδότησης.

Και ενώ τα τεχνικά κλιμάκια έχουν αρχίσει ήδη να καταφθάνουν στην Αθήνα, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται και η άφιξη του Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ράσμους Ρέφερ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Νικόλα Τζαμαριόλι, υπεύθυνου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Μαζί τους θα διαπραγματεύεται εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ την πολιτική ευθύνη θα έχει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με μέλη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Σταθάκη, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον ΓΓ του Υπουργικού Συμβουλίου, Σπύρο Σαγιά.

Ανησυχία για νέα προαπαιτούμενα

«Στόχος της Αθήνας είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ανησυχεί ότι οι ακραίοι κύκλοι της Ευρώπης με επικεφαλής τον Β. Σόιμπλε, πιθανόν και το επίσημο Βερολίνο, επιθυμούν να πέσουν και νέα προαπαιτούμενα στο τραπέζι που δεν θα μπορεί να τα ψηφίσει η ελληνική Βουλή, ώστε να προωθήσουν και πάλι το προσφιλές τους σενάριο του Grexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων μπορεί να περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, καθώς και στις αγορές προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση η νέα δέσμη των προαπαιτούμενων αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε νέο έκτακτο Eurogroup, ενδεχομένως στις 11 Αυγούστου.

Στις περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην συνομολόγηση του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ήτοι δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών τις επόμενες δυο εβδομάδες για ένα πλήρες μνημόνιο κατανοήσεως, ενδέχεται η Ελλάδα να λάβει ένα νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο-γέφυρα προ τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις