ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίζος (ΣΥΡΙΖΑ): Ο φράκτης να παραμείνει, αλλά τα σύνορα να ανοίξουν για τους πρόσφυγες

Ρίζος (ΣΥΡΙΖΑ): Ο φράκτης να παραμείνει, αλλά τα σύνορα να ανοίξουν για τους πρόσφυγες

Ο φράχτης στον Έβρο μπορεί να παραμείνει, για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά η πρόταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να ανοίξουν τα σύνορα, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να έχουν άνετη πρόσβαση στην Ελλάδα και να περνούν tranzit σε άλλες χώρες, είναι ένα καλό πλαίσιο, δήλωσε ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Ρίζος.

Ο κ. Ρίζος επικαλέστηκε, μιλώντας στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9, τόσο τη διαχειριστική γνώση, που ο νομός Έβρου έχει στην υποδοχή προσφύγων, όσο και την εμπειρία από την παρουσία της FRONTEX στην περιοχή και σημείωσε ότι η καταγραφή της ταυτότητας των προσφύγων μπορεί να γίνεται στην Τουρκία, αλλά θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα.

“Η υποδοχή μπορεί να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο, όπως γινόταν”, είπε ο κ.Ρίζος, επισημαίνοντας ότι “ο φράχτης έχει βοηθήσει στο σταμάτημα κάποιων ροών, ειδικά το καλοκαίρι, που το ποτάμι είναι βατό 100% και δε μπορεί να φυλαχτεί με την έννοια της αποτροπής”. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι “το να βάλεις φράχτη σε πρόσφυγες, που έρχονται από εμπόλεμες περιοχές, δεν εξυπηρετεί, γιατί θα βρουν άλλη τρύπα να περάσουν”.

Σε ό,τι αφορά στα σχέδια για αποτροπή πλημμυρών, που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συχνές στον Έβρο, εξέφρασε την ελπίδα, ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος από την κυβέρνηση θα δώσει λύση.

“Θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με τις όμορες χώρες, να δημιουργήσουμε ένα διπλό ανάχωμα, που το καλοκαίρι θα λειτουργεί ως υδροτραμιευτήρας και τον χειμώνα θα περνάνε τα νερά, που δε χωρά η κοίτη του ποταμού, γιατί έχει στενέψει”, είπε ο βουλευτής, εκτιμώντας, ότι ένα τέτοιο έργο “θέλει λιγότερα λεφτά απ' ό,τι οι αποζημιώσεις δυο ετών” για τα θύματα των πλημμυρών.

“Δεν είναι δυνατό να έχει λυθεί το θέμα όλων των εσωτερικών υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μη λύνεται το θέμα του Έβρου”, κατέληξε ο κ.Ρίζος.

Σχετικές ειδήσεις