ΚΟΜΜΑΤΑ

Αποτελέσματα εκλογών ΝΔ: Στις 9:00 το βράδυ η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος

Αποτελέσματα εκλογών ΝΔ: Στις 9:00 το βράδυ η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος

Να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας καλούνται σήμερα Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, οι φίλοι και τα μέλη της «γαλάζιας» παράταξης, από τις 7.00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα - Αγωνία στα επιτελεία των υποψηφίων - Τι υποστηρίζουν οι πολιτικοί αναλυτές

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ - ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ - ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

Το αξίωμα του αρχηγού της Νέα Δημοκρατία διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι, ο υπηρεσιακός πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής Β’ Αθήνας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο βουλευτής Α’ Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος ενώ και στο εξωτερικό θα υπάρξουν 44 εκλογικά τμήματα σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Διαβάστε εδώ όλο το χρονικό των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας

Τα σενάρια είναι πολλά και κοινή εκτίμηση είναι πως τουλάχιστον για τη δεύτερη θέση θα υπάρξει ένα σκληρό ντέρμπι στη σημερινή διαδικασία. Ολοι όμως παραδέχονται πως οι όποιες εκτιμήσεις είναι παρακινδυνευμένες όπως παρακινδυνευμένες είναι και οι δημοσκοπήσεις που υπάρχουν στα επιτελεία. «Δεν υπάρχει σαφές εκλογικό σώμα, κανείς δεν ξέρει ποιοί και πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν» επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ.

Όπως φαίνεται όμως το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από το πώς θα πάνε οι υποψήφιοι στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως και οι τέσσερεις υποψήφιοι τις τελευταίες μέρες πραγματοποίησαν περιοδείες και ομιλίες εντός του Λεκανοπεδίου.

Διαβάστε περισσότερα για τις εκτιμήσεις στο cnn.gr

Ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών καθώς με το online σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εκλογικής διαδικασίας από την ΚΕΦΕ διαφυλάσσεται το αδιάβλητο από τυχόν διπλοψηφίες κλπ. Η διαδικασία θα διεξάγεται με ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ενώ κατά νομούς την αντίστοιχη ευθύνη θα έχουν οι νομαρχιακές εφορευτικές επιτροπές της ΝΔ.

Σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών, αρκεί, εκτός του να είναι εγγεγραμμένος τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, να πληροί τρεις ακόμα προϋποθέσεις:

• Να υπογράψει σχετική δήλωση με τα στοιχεία του, ότι αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές καθώς και τις πολιτικές θέσεις της ΝΔ και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί το καταστατικό, τους κανονισμούς και τις αποφάσεις του κόμματος.

• Να επιδείξει επίσημο αποδεικτικό δημόσιο έγγραφο, όπως αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, για την ταυτοπροσωπία.

• Να καταβάλει αντίτιμο ύψους τριών (3) ευρώ για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία.

Αν στις 20 Δεκεμβρίου το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δώσει την απόλυτη πλειοψηφία του 50% συν μία ψήφο σε έναν εκ των Άδωνι Γεωργιάδη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, τότε με βάση το καταστατικό της ΝΔ προβλέπεται δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων, ο οποίος θα διεξαχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι εκ των ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο και δεν θα καταβάλλουν κανένα αντίτιμο συμμετοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

Ρoή Ειδήσεων