ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σημασία έχει τι λένε Κ.Ο. και Συνέδριο» η τοποθέτηση Θεοδωράκη

«Σημασία έχει τι λένε Κ.Ο. και Συνέδριο» η τοποθέτηση Θεοδωράκη

Στον αναβρασμό που έχει προκληθεί μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ και στις φωνές που μιλούν ευθέως για «ανασύνταξη» στο Ποτάμι απάντησε παραπέμποντας στο συνέδριο ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί των διαφορετικών προτάσεων που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες από στελέχη και βουλευτές του κόμματος στο θέμα των συνεργασιών, με τελευταία αυτή του Ι. Φωτήλα υπέρ της σύμπλευσης με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στο Mega ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως «το Ποτάμι δεν είναι φυλακή και δεν υπάρχει ποινολόγιο» και υπογράμμισε ότι «ακούγονται πολλές προτάσεις, αλλά σημασία έχει τι λέει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τι θα πει το συνέδριο».

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ποτάμι έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη παραφιλολογία περι διαφοροποιήσεων βουλευτών», είπε ο κ. Θεοδωράκης για να υπογραμμίσει ότι «σε όλες τις ψηφοφορίες δεν έχει υπάρξει καμία διαφοροποίηση στις πολιτικές αποφάσεις του Κινήματος, είτε είναι δική μου απόφαση είτε της Κ.Ο. Ό,τι έχουμε αποφασίσει στη Βουλή το έχουμε υπερασπιστεί. Στα όργανα αυτά που λέμε τα κάνουμε και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της γραμμής που έχει χαράξει το Ποτάμι».

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, τόνισε πως «το ερώτημα είναι με ποια πολιτική θα πας και όχι με ποιο πρόσωπο θα πας». «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, επαναστατικό πρόγραμμα» είπε, ενώ ερωτηθείς εάν το Ποτάμι είναι πιο κοντά στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ απάντησε «υπάρχουν μεγάλες διαφορές και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ, δεν αισθανόμαστε πιο κοντά σε κανέναν, ούτε μας χωρίζει άβυσσος με κανέναν».

Ο ίδιος ωστόσο επισήμανε πως οι προτάσεις που διατυπώνονται από πλευράς ΠΑΣΟΚ για σύμπραξη κομμάτων της κεντροαριστεράς είναι διαδικαστικές και όχι πολιτικές προτάσεις. «Είναι ελάτε να αισθανθούμε πολλοί» σχολίασε και δήλωσε πως δεν αλλάζει τίποτα εάν απλώς ενωθούν οι μηχανισμοί κάποιων κομμάτων.

Για τη ΝΔ είπε πως είναι ένα ένα συντηρητικό κόμμα, που πιστεύει στο βαθύ κομματικό κράτος. "Το ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καλές μεταρρυθμιστικές προθέσεις, τα πολιτικά νεκροταφεία είναι γεμάτα από καλούς μεταρρυθμιστές. Ποια αλλαγή από αυτές που εμείς στηρίζουμε θα στηρίξει η ΝΔ;" επισήμανε και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης.

Παρότι πάντως αμφισβήτησε το εύρος του μεταρρυθμιστικού έργου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δήλωσε ότι το Ποτάμι περιμένει να δει πως θα κινηθεί η ΝΔ υπό την ηγεσία του λέγοντας:

"Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαφορετικές διακηρύξεις σε αρκετά θέματα από το παλιο συντηρητικό κόμμα. Περιμένουμε να δούμε εάν οι απόψεις θα βγουν στην επιφάνεια".

"Για εμάς η πολιτική δεν πρέπει να έχει ως κύριο πρόταγμα πώς θα σωθεί αύριο ο Θεοδωράκης, αν θα σωθεί σε ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Νιώθω ότι πολλοί έχουν μια αγωνία να αγκαλιαστούμε να αισθανόμαστε πολλοί. Δεν με ενδιαφέρει να αγκαλιαστούμε με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ για να αισθανθούμε πολλοί, αλλά να δούμε αν έχουμε πολιτικούς συμμάχους" σημείωσε ακόμη.

"Δεν μοιράζουμε τα πράγματα, δεν είμαστε ισορροπιστές. Χρειάζεται μια πολιτική πρόταση, το Ποτάμι πάει σε συνέδριο και θα κάνει πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τις άμεσες αλλαγές που χρειαζόνται το 2016" δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση "είναι δύσκολο να πέσει γιατί έχουν φροντίσει οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι οι βουλευτές τους μια γροθιά, με σχέσεις οικονομικής εξάρτησης". "Όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ συνδέονται με το κράτος και οι περισσότεροι του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε.

Τάχθηκε κατά της διεξαγωγής νέων εκλογών και κατά των οικουμενικών κυβερνήσεων, λέγοντας ότι είναι "υπέρ των πολλών συμβιβασμών", τόνισε όμως ότι "εάν ο κ. Τσίπρας βάλει μυαλό και αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κυβερνά με άσχετους", "αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει μια νέα κυβέρνηση" με τη συμμετοχή οπωσδήποτε και της ΝΔ. "Να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων και να πούμε οτι σε 2 χρόνια θα λύσουμε δέκα προβλήματα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η παρακμή" υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις