ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ «ζαχαρώνουν» υπουργεία

Ανασχηματισμός: Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ «ζαχαρώνουν» υπουργεία

Μέσα σε κλίμα ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές και αγωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα ώστε να σώσει την πολιτική παρτίδα στο εσωτερικό.

Ποια πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ «ψαρεύουν» υπουργικά χαρτοφυλάκια – Ο ρόλος του Φώτη Κουβέλη και οι λεπτές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Αμέσως μετά το Eurogroup της 9ης Μαΐου στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου ξεκίνησε η φημολογία για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρωθυπουργός αναζητά τρόπους για να αποκλιμακώσει πολιτικά, αλλά και κοινωνικά την κατάσταση και να επανέλθει η ηρεμία, μετά τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή.

Όλοι συμφωνούν πάντως στην άποψη ότι ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και όχι προσθαφαίρεση προσώπων, προκειμένου να προσαρμοστεί το κυβερνητικό σχήμα στις ανάγκες (και στα στοιχήματα) της «μετά αξιολόγησης εποχής».

Η ατάκα της Όλγας Γεροβασίλη για ανασχηματισμό και ανάληψη καθηκόντων ακόμα και από στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε νέο κύκλο ονοματολογίας για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Αυτοί που άρχισαν το «ζαχάρωμα» των υπουργικών θέσεων δεν είναι άλλοι από τα λεγόμενα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ.

Παρά την αιχμηρή κριτική που έχουν ασκήσει κατά το παρελθόν στον Αλέξη Τσίπρα, τώρα βλέπουν μεταστροφή του κλίματος και στροφή του πρωθυπουργού προς το χώρο της Κεντροαριστεράς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ψήφιση των μνημονίων, έχει ανοίξει την όρεξη στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για τεράστια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα που κατάφερε να ξαναφέρει στο προσκήνιο ονόματα που είχαν διαπρέψει επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλάκη, πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Σημίτη, ενώ είχε διατελέσει και υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση της κ. Θάνου. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου και δεν αποκλείεται το όνομα του να έχει ήδη γραφτεί στο μπλοκάκι του Αλέξη Τσίπρα.

Ισχυρή υποψηφιότητα φαίνεται πως θέτει η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η συμμετοχή της στο νέο υπουργικό σχήμα φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» και αυτό που απομένει είναι το χαρτοφυλάκιο που θα της δοθεί.
Ρόλο στο νέο σχήμα της κυβέρνησης αναμένεται να αναλάβει και ο Φώτης Κουβέλης. Το υπουργείο που ακούγεται ότι θα αναλάβει είναι το Δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σίγουρο καθώς υπάρχει γκρίνια στην Κουμουνδούρου για την «επιστροφή του ασώτου».

Τα άλλα πρόσωπα, προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, που «ζαχαρώνουν» υπουργικές θέσεις είναι ο Χάρης Καστανίδης αλλά και ο Παντελής Οικονόμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανοίξει το… τεφτέρι και έχει αρχίσει το «γράψε – σβήσε». Πιθανότατα σε αυτό θα περιλαμβάνονται: Συριζαίοι, στελέχη των ΑΝΕΛ, πρώην στελέχη του «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ, πρώην στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ, πρώην στελέχη του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ!

Τελικά, «πρώτη φορά αριστερά» ή «ακόμα μια φορά πασοκικά»;

Σχετικές ειδήσεις