Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Χαρίτσης: «Να αποδείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους»

Newsroom Newsroom

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Χαρίτσης: «Να αποδείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους»

Με κριτική διάθεση διπλής όψης ο λόγος του Αλέξη Χαρίτση ο οποίος είπε πως «μετά τη διάψευση της θεωρίας της αριστερής παρένθεσης το παλιό καθεστώς παίζει τα ρέστα του. Για την κυβέρνηση της αριστεράς δεν μπορεί να αρκεί να είμαστε λίγο καλύτεροι από αυτούς που ο λαός αποδοκίμασε τρεις φορές το 2015» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.

Σημείωσε ότι «πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουμε ότι είμαστε διαφορετικοί σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο περιεχόμενο της πολιτικής όσο και στη λειτουργία της διακυβέρνησης και την οργάνωση και λειτουργία του κόμματος». Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι είναι σαφές σε όλους μας πως οι εύκολες λύσεις μας τελείωσαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να πηγαίνες με αυτόματο πιλότο όταν έχεις να διασχίσεις αχαρτογράφητα νερά και πως πρέπει πάντα η πυξίδα μας να δείχνει προς την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και των λαϊκών τάξεων».

«Όλοι αποδεχόμαστε ότι το πρόγραμμα που καλούμαστε να απλοποιήσουμε αποτελεί το αποτέλεσμα ενός επώδυνου συμβιβασμού που απέχει πολύ από τα δικά μας οράματα» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να το υλοποιήσει για να προχωρήσει το θέμα του χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση, κάτι που θα σημάνει και την οριστική έξοδο της οικονομίας από την 6ετή ύφεση, όπως τόνισε.

Έθεσε το ερώτημα αν αυτή η έξοδος από την ύφεση ισοδυναμεί κατ' ανάγκη με το πέρασμα σε μια αναπτυξιακή περίοδο με τους δικούς μας όρους, για να απαντήσει πως «όχι» γιατί η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει, εκτός από τις συνέπειες της κρίσης, και τις δομικές στρεβλώσεις που προϋπήρχαν. Γι' αυτό, υπογράμμισε ότι «βασιζόμαστε στη δίκαιη ανάπτυξη», πρόταγμα που για να υλοποιηθεί απαιτεί μέτρα για τη δικαιότερη αναδιανομή, νέες μορφές στο συλλογικό σχεδιασμό, στήριξης της εργασίας κ.α.. Χρειάζεται να ενεργοποιηθεί το κόμμα για να παίξει τον ρόλο που του αναλογεί στην κρίσιμη συγκυρία.

Είπε ότι στη δίκαιη ανάπτυξη και γενικότερα πρέπει να δοθεί έμφαση στα παραγωγικά στρώματα, τα υγιή και ειλικρινή που προσπαθούν να δημιουργήσουν με το σπαθί τους. Το κόμμα πρέπει να είναι ανοικτό, υποδοχέας ριζοσπαστικών ιδεών και καινοτόμων προτάσεων.

Αναφορικά με τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης, είπε ότι όλοι συμφωνούμε πλέον ότι χρειαζόμαστε ένα ενιαίο και ενισχυμένο πολιτικό κέντρο για ν' αποφύγουμε φαινόμενα αστοχιών, για να κουμπώνουν μεταξύ τους οι επιμέρους πολιτικές, για να δεσμευόμαστε όλοι και να στηρίζουμε το κοινό μας σχέδιο που περιέχει βέβαια και επώδυνους συμβιβασμούς και κόκκινες γραμμές και μεταρρυθμιστικές τομές.

«Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει ένα πραγματικό εργαστήρι πολιτικής», τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να επανεφεύρουμε την κομματική συλλογικότητα και ότι φαίνεται χρήσιμη η πρόταση για συγκρότηση επιτροπής Δεοντολογίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved