ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων

Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Υπογράφεται αύριο, Δευτέρα (19/08), η εγκύκλιος που θα καταργεί τον «βάσιμο λόγο απόλυσης». Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κάνοντας λόγο για «τέλος στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων».

«Αύριο, με εγκύκλιο που υπογράφω, καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" το μεσαιωνικό πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ. Πλέον, κανένας εργοδότης δεν θα γράφει, γιατί απολύει τον εργαζόμενό του» ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, «με βάση τον 'βάσιμο λόγο' απόλυσης, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονή των εκλογών, έφερε ταυτόχρονα το πρωτοφανές ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων. Στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" καταχωρούνταν οι λόγοι που ο εργοδότης θεωρούσε ότι ήταν εκείνοι που έπρεπε να απολυθεί ο εργαζόμενος. Αύριο, καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με εγκύκλιο, την οποία θα υπογράψω».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, μπορεί ο επόμενος εργοδότης να μην έχει τη δυνατότητα να δει απευθείας το φάκελο του εργαζομένου, «επειδή, όμως, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δει το φάκελό του, είναι αυτονόητο ότι ο επόμενος εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να δει τους λόγους και τις αιτίες που τον απέλυσε ο προηγούμενος εργοδότης του».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα με λόγους απόλυσης από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπως «πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, σοβαροί ιατρικοί λόγοι, κτλ». «Με μαθηματική βεβαιότητα, αυτοί οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν αυτό το διάστημα με τέτοιες καταγραφές δεν θα έβρισκαν δουλειά την επόμενη μέρα» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Σημείωσε ότι ούτε στην Ελλάδα ούτε στο ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, εκτός από τη Γαλλία το χρονικό διάστημα από το 1746 έως το 1860, «όταν είχε καθιερωθεί το ονομαζόμενο βιβλιάριο εργασίας για τους εργαζόμενους, στο οποίο οι εργοδότες περιέγραφαν τους λόγους απόλυσης».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Θα μειώσουμε πέντε μονάδες το μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων σε βάθος πενταετίας, από τις αρχές του 2020», υπογραμμίζοντας ότι ένα κρίσιμο σημείο είναι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για το ασφαλιστικό.

«Περιμένουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας» είπε ο κ. Βρούτσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο εμπρηστής στην Ελλάδα: Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για το προφίλ και τη δράση του

Φοιτητική στέγη & Airbnb: Ο νέος χάρτης των ενοικίων – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε όλη την Ελλάδα