ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Capital controls: O Μητσοτάκης ανακοινώνει την πλήρη άρση τους

Capital controls: O Μητσοτάκης ανακοινώνει την πλήρη άρση τους
Η απόφαση έρχεται 4 χρόνια και δύο μήνες μετά την επιβολή τους

Capital controls: Έκτακτη παρέμβαση στη Βουλή θα κάνει σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls.

Σημειώνεται ότι στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα προσωπικά δεδομένα που έχει εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας έχουν εισηγηθεί θετικά για την άρση και των τελευταίων περιορισμών, καθώς επιβεβαιώθηκε η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων.

Capital-controls.jpg
Η άρση των capital controls θα έχει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης

Μάλιστα, στην Κεντρική Τράπεζα ευελπιστούν ότι οι καταθέσεις θα αυξηθούν, καθώς θα ενισχυθεί η βεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει, στο σύνολό τους, ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την πλήρη άρση των περιορισμών.

Ο κ. Στουρνάρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στις 12.07.2019 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση την πλήρη απάλειψη των capital controls το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε ότι πλέον δεν έχουν χρησιμότητα».

Capital controls: Τι αλλάζει

Η πλήρη άρση των capital controls έχει σαν στόχο την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που εμποδίζεται αυτή τη στιγμή από την ύπαρξη των κεφαλαιακών περιορισμών.

Capital-controls2.jpg
Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας

Επιπλέον όχι μόνο θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας αλλά θα της επιτρέψει να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης:

Ομολογία ΣΟΚ του εμπρηστή για τις φωτιές στην Ηλεία