ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη σύγκρουση της ΝΔ στο Υπουργικό για τις επικουρικές

Πρώτη σύγκρουση της ΝΔ στο Υπουργικό για τις επικουρικές

Το πρώτο «όχι» στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ετοιμάζεται να πει η ΝΔ, τασσόμενη κατά στο σχέδιο ενοποίησης Επικουρικών Ταμείων και στην τρίτη κατά σειρά περικοπή των Επικουρικών Συντάξεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια των Υπουργών της που μετέχουν στο υπάρχον μεταβατικό σχήμα, δεν κρύβει την ενόχλησή της για την αιφνιδιαστική και από τηλεοράσεως αναγγελία του Υπουργού Εργασίας για μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που θα εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο τον Έλληνα συνταξιούχο.

Όπως σημειώνουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος, των εξαγγελιών για συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων, δεν έχει προηγηθεί μελέτη, τεκμηρίωση και σχέδιο, με πρόσχημα τη μείωση λειτουργικών δαπανών, «αποκρύπτοντας την καταλήστευση των αποθεματικών τους τα τελευταία 2 χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» και επισημαίνουν πως τα αποθεματικά αυτά έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και το έλλειμμά του.

Στο γόνατο

Η χρησιμοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης για χρηματοδότηση της κύριας σύνταξης, συνιστά, όπως σημειώνουν στη Συγγρού, κρυφό έλλειμμα της κυβέρνησης για το οποίο οι υπεύθυνοι, πρέπει απολογηθούν δίνοντας στοιχεία και εξηγήσεις ενώ τονίζουν πως η πολιτική των περικοπών και της συνένωσης αποφασίζεται στο γόνατο.

Οι αντιρρήσεις της ΝΔ ενισχύονται από το γεγονός πως τα σχέδια του αρμοδίου Υπουργείου, δεν επιβάλλονται ούτε από το Μεσοπρόθεσμο, ούτε από το Πολυνομοσχέδιο, αλλά ούτε αποτελούν πρόβλεψη του Προϋπολογισμού.

Μάλιστα επιτελικά στελέχη, υπενθυμίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να βάλει πλάτη ώστε να έρθει εις πέρας το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου που έχει συμφωνηθεί, ωστόσο δεν προτίθεται να στηρίξει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων.

Τα θέματα τα οποία θα εγείρουν οι «γαλάζιοι» Υπουργοί, διεφάνησαν και στη χθεσινή δήλωση το αρμοδίου τομεάρχη της παράταξης, Νίκου Νικολόπουλου:

• Γιατί ο κ. Κουτρουμάνης φέρει άρον-άρον νέα βάρη παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου;

• Πόσο είναι, τελικά, το έλλειμμα της Επικουρικής Ασφάλισης από την κτήση ή την πρόσφατη αγορά ομολόγων και την χρηματοδότηση της Κύριας ασφάλισης;

• Η χωρίς σχέδιο ενοποίηση Επικουρικών Ταμείων και η τρίτη κατά σειρά περικοπή των Επικουρικών Συντάξεων, είναι ικανή να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος ή θα είναι μια ακόμα θυσία χωρίς αποτέλεσμα;