ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα το κρίσιμο τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Τραμπ

Σήμερα το κρίσιμο τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Τραμπ
In Τime/AP Photo

Μετά τις εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, με το αίτημα των Δημοκρατικών για την καθαίρεση του Ντόναλτ Τραμπ, και τις αλλαγές στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - Σε λίγες ώρες το κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Λίγη ώρα πριν συναντηθούν Τραμπ - Μητσοτάκης έγινε γνωστό ότι το ραντεβού τους ακυρώνεται εξαιτίας των καταιγιστικών εξελίξεων στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν δεν έχει γνωστό αν θα οριστεί εκ νέου συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από ενημέρωση, ωστόσο, που έγινε στους απεσταλμένους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, υπάρχει ένα «παραθυράκι» να συναντηθεί ο κ.Μητσοτάκης με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η ελληνική πλευρά έχει δώσει διαθέσιμες ώρες, μετά από αίτημα των Αμερικανών, ωστόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει ωστόσο, τις επόμενες ώρες Μαραθώνιο συναντήσεων με ξένους ηγέτες, σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει προγραμματιστεί για τις 09:45 το πρωί (τοπική ώρα).

Το κρίσιμο ραντεβού με τον «σουλτάνο»

Όσο πρόθυμος κι αν εμφανίζεται στα λόγια ο Τούρκος πρόεδρος για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, δεν κάνει ποτέ βήμα πίσω από τις «σκληρές» θέσεις του, ενώ συνεχώς αυξάνει τις απαιτήσεις της Άγκυρας. Αυτό τον σκόπελο θα πρέπει να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση έχει ενδιαφέρον. Η επίσημη «πρεμιέρα» του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στον «σουλτάνο» θα πραγματοποιηθεί σε μια χρονική στιγμή άκρας επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, με άμεσες στρατιωτικές απειλές σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας και με την Άγκυρα να πιέζει την Ελλάδα με τις μεταναστευτικές ροές.

Η συνάντηση τους δεν κρίνεται κατ' αρχάς αρνητικά από τους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, καθώς μία διακοπή της επικοινωνίας Άγκυρας - Αθήνας θα είχε μόνο αρνητικές συνέπειες.

Το μεγάλο πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι ότι η Τουρκία έχει κατασκευάσει μία «πραγματικότητα» κατά την οποία ο διάλογος είναι πρακτικά αδύνατος: Η Άγκυρα δηλώνει ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν παίζει ρόλο στις κινήσεις της, τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα αμφισβητούνται, τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, η τουρκική ΑΟΖ θα πρέπει να αγγίξει τα χωρικά ύδατα της Κρήτης.

Με αυτό το βαρύ φάκελο στις αποσκευές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει στη Νέα Υόρκη να ανιχνεύσει τις προθέσεις του Ερντογάν και τα περιθώρια αποφυγής «θερμών επεισοδίων» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Η εκδήλωση στην Αστόρια όπου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ελληνική ομογένεια στις 19:30 ώρα Νέας Υόρκης θα γίνει κανονικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Επίσης ο πρωθυπουργός την Τετάρτη το απόγευμα θα έχει γεύμα με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος και Αμερικανούς επενδυτές.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες ενώ θα παραχωρήσει και συνέντευξη.

Τέλος την Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτικός «σεισμός» στις ΗΠΑ: Έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ - Τι απαντά ο Αμερικανός πρόεδρος