ΠτΔ: Να μην εφησυχάζουμε απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού

Την ανάγκη να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε το ειδεχθέστερο έγκλημα εναντίον της Ανθρωπότητας αλλά και να μην εφησυχάζουμε διότι «ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού και του φασισμού ξαναπροβάλλει στην Ήπειρό μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας, σήμερα (27/10/2019), τη νέα πτέρυγα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
ΠτΔ: Να μην εφησυχάζουμε απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού
ΑΠΕ
6'

Ως μέλη της Παγκόσμιας Κοινότητας, οφείλουμε να θυμόμαστε, για χάρη της ίδιας της Ανθρωπότητας, ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε το ειδεχθέστερο έγκλημα εναντίον της, καθώς προσέβαλε την ανθρώπινη ύπαρξη στον πυρήνα της, απαξιώνοντας πλήρως την αξία του Ανθρώπου, ήτοι της Ζωής, της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειάς του. Επομένως, δεν πρέπει να επαναληφθεί, ποτέ ξανά, με κάθε κόστος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Σημείωσε, δε, ότι δεν πρέπει να υπάρξει σε καμιά περίπτωση εφησυχασμός καθώς οι φωνές υποστήριξης ενός, άκρως διαβρωτικού, «ιστορικού αναθεωρητισμού» ακούγονται, σήμερα, όλο και πιο δυνατές. «Οικοδομούν πάνω στην άγνοια και την αδιαφορία αρκετών Ευρωπαίων συμπολιτών μας το στρεβλό, και άκρως επικίνδυνο, πολιτικό τους «αφήγημα», με το οποίο επιχειρούν να αμφισβητήσουν την, εντούτοις, αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα της διάπραξης του εγκλήματος του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έχουν οριστικά τελειώσει, όσο δεν έχουν εκλείψει οι συνθήκες, που μπορεί να οδηγήσουν στην επανεμφάνισή τους, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, εξηγώντας ότι αναφέρεται κατ' εξοχήν στην ανεξέλεγκτη διεύρυνση των ανισοτήτων και στην υποχώρηση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, την οποία εκμεταλλεύονται, για την ανάπτυξη της δικής τους δυναμικής, τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που έχουν επανεμφανισθεί στην Ευρώπη.

«Πρέπει, λοιπόν, ν' αντιμετωπισθούν στην ρίζα τους οι αιτίες που ρίχνουν «νερό στο αυλάκι» των θιασωτών των ολοκληρωτικών ιδεολογιών» υπογράμμισε κι εξέφρασε την ευχή «το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και υπό τη νέα μορφή του, να μας καθοδηγεί ως φάρος εκπλήρωσης ενός αυτονόητου και διαρκούς χρέους απέναντι στον Άνθρωπο και στην Ανθρωπότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η σημερινή παρουσία του στο Μουσείο είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των Θεσσαλονικιών εβραίων και όλων των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, «ανεξαρτήτως εθνικότητας, όπως άλλωστε θα μας θυμίζει, στο διηνεκές, σε λίγον καιρό το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο θ' ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη».

«Μεγάλη πληγή το Ολοκαύτωμα, να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά»

Αναφερόμενος εκτενέστερα στο Ολοκαύτωμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως για εμάς, τους Έλληνες, είναι, ταυτοχρόνως, μία μεγάλη «πληγή» και μια μεγάλη «καμπάνα».

«Μια μεγάλη, χαίνουσα, πληγή στο «σώμα» της Ανθρωπότητας, από την οποία ρέει και θα ρέει πάντοτε το αθώο αίμα εκείνων, οι οποίοι έπεσαν θύματα μιας αδιανόητης βαρβαρότητας. Είναι όμως και μια μεγάλη καμπάνα, η οποία θα ηχεί, πάντα πένθιμα, για να κρατάει σε εγρήγορση την συνείδησή μας, προκειμένου μην ξαναπέσει, ποτέ πια, στον λήθαργο της λησμονιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γιατί ήταν αυτός ο λήθαργος της λησμονιάς που άφησε να «φυτρώσουν» εκείνοι οι εφιάλτες» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, κυρίως γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα δεν είναι παρελθόν. Τούτο θα συμβεί μόνο όταν αυτά τα εγκλήματα, τα αδιανόητα, θα είναι μια μεγάλη «σφραγίδα» που θα είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στην συνείδηση κάθε ανθρώπου, όταν θα είναι ένα κομμάτι από το DNA της ίδιας μας της ψυχής, της ψυχής κάθε ανθρώπου, για να μπορούμε να το μεταδίδουμε και στις επόμενες γενιές. Διότι όσο υπάρχει ο Άνθρωπος -που κουβαλάει μέσα του το καλό και το κακό- πάντα θα υπάρχει αυτός ο μεγάλος κίνδυνος. Το βλέπουμε ακόμη και σήμερα. Το βλέπουμε μέσα από φαινόμενα τα οποία δυστυχώς υποτιμάμε αλλά που είναι νέοι εφιάλτες».

Σαλτιέλ: Επόμενο βήμα το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Αισθανόμαστε την παρουσία σας ως μία ακόμη συμβολή της ελληνικής Πολιτείας και δικής σας προσωπικά για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που τείνει να ξεχάσει τις θηριωδίες του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Σαλτιέλ και αναφέρθηκε στη σημασία του Εβραϊκού Μουσείου ως μια διαρκή υπόμνηση της μακραίωνης εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου είναι βήματα για την πληρέστερη παρουσίαση της μακρόχρονης εβραϊκής παράδοσης στην πόλη.

Εξέφρασε, δε, την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι συνέδραμαν την προσπάθεια της κοινότητας να επεκτείνει το Μουσείο και συγκεκριμένα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τους αείμνηστους Μωρίς και Μαρίκα Πελοσώφ και το Michael Marks Charitable Trust.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης απέκτησε 4 καινούριες αίθουσες, πλήρως προσβάσιμες στους επισκέπτες του.

Ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι κοινές προσπάθειες όλων, του κράτους, της αυτοδιοίκησης, των τοπικών και ξένων ιδρυμάτων, θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί το επόμενο βήμα, ο επόμενος ορατός στόχος μας, που θα είναι η δημιουργία ενός μεγάλου πρότυπου Μουσείου Ολοκαυτώματος για τις 28 εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας».

Ο κ. Σαλτιέλ πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του ελληνικού εβραϊσμού, την αποτύπωση της πρόσοψης του Μουσείου, σε αναγνώριση της προσφοράς του, όπως τόνισε, στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, βουλευτές, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι και εκπρόσωποι άλλων διπλωματικών αρχών, καθώς και εκπρόσωποι θρησκευτικών, στρατιωτικών, ακαδημαϊκών αρχών και φορέων.

Η εκδήλωση άνοιξε με έναν ψαλμό και το σεφαραδίτικο τραγούδι «Adio Querida»από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κωστή Παπάζογλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης

Νεκρός ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι - Τραμπ: Μόλις συνέβη κάτι μεγάλο

«Βόμβα»: Επιστρέφονται όλα τα αναδρομικά – Αυξάνονται οι συντάξεις

Παγκράτι: Θησαυρός στα σκουπίδια - Δείτε τι βρήκαν ρακοσυλλέκτες

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή