ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας - Ιταλίας

Πέτσας: Δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας - Ιταλίας
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Στη διάψευση των πληροφοριών που μεταδόθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ για ενδεχόμενες κοινές γεωτρήσεις Ιταλίας-Τουρκίας προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Τρίτης (21/01).

Κληθείς να σχολιάσει άλλα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί επικείμενης αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη Ρωσία, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στην διάψευση από την ρωσική πρεσβεία στην Κύπρου.

Αναφορικά με τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον εκνευρισμό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε διακοπή συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα ΜΟΕ. Ευελπιστούμε σε συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και όχι σε κλιμάκωση», συμπλήρωσε.

Τα βήματα πριν τη Χάγη και το Βερολίνο

Την ανάγκη να προχωρήσουμε και σε άλλες ενέργειες πριν προσφύγουμε στο Δικαστήριο της Χάγης, επεσήμανε ο Στέλιος Πέτσας. «Πρώτο την άρση των προκλητικών ενεργειών, δεύτερο να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να υπάρξουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις και μετά η συνυπογραφή συνυποσχετικού», όπως είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου συνιστούν ένα θετικό βήμα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί στη συνέχεια της διαδικασίας. Σχολιάζοντας την παρουσία της Τουρκίας στην γερμανική πρωτοβουλία για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Λιβύη, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι είναι φυσικό λόγω θέση και ρόλου να συμμετάσχει, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι είναι διαφορετικό να συμμετέχει κανείς στις συζητήσεις και διαφορετικό να επιδοκιμάζονται οι απόψεις της.

ΑΕΙ: «αξιολόγηση, ποιότητα, διαφάνεια»

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο υποστήριξε ότι συνιστά τομή στην Εκπαίδευση, καθώς συνδέει ένα μέρος της χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) με την αξιολόγηση και χαράσσει πολιτικές που βασίζονται στο τρίπτυχο «αξιολόγηση, ποιότητα, διαφάνεια».

Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αυτό ιδρύεται Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σε αντικατάσταση της υπάρχουσας ΑΔΙΠ, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της, ενισχύεται ο ρόλος της, διευρύνεται το πεδίο των αρμοδιοτήτων της και θωρακίζεται η ανεξαρτησία της. Δρομολογείται παράλληλα η ριζική αναμόρφωση των διαδικασιών και του πλαισίου χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι., καθώς συνδέεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους. Έτσι, διασφαλίζεται η διαρκής ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο απελευθερώνεται η έρευνα και δημιουργείται ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ). Έτσι αποφεύγονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που στερούσαν ερευνητικούς πόρους από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Πατρίδα μας. Και συνδυάζεται η ευελιξία, με την λογοδοσία και τη διαφάνεια στη χρήση αυτών των πόρων.

Ακόμη, θεσπίζεται -για πρώτη φορά στη χώρα μας- Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής το οποίο αποκτάται κατόπιν εξετάσεων.

Επίσης, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ, τα οποία συστάθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της ΑΔΙΠ όπως ο νόμος επιτάσσει.

Επιπλέον, εντάσσονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί στις ειδικές κατηγορίες και μετατίθενται κατά προτεραιότητα, ενώ θεσπίζεται αυτονομία των σχολείων ως προς την οργάνωση των μαθητικών εκδρομών.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Το πρωί της Τετάρτης (22/01), στις 10:30, διεξάγεται στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. «Εκτιμούμε -με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων- ότι η υποψήφια κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που πρότεινε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξασφαλίσει πολύ περισσότερες από τις απαιτούμενες -κατά το Σύνταγμα- 200 ψήφους» σημείωσε.

«Έτσι, η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

«Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, μιας άξιας Ελληνίδας στην κορυφαία πολιτειακή θέση, συνιστά μια υπέρβαση για την Πατρίδα μας» και συνέχισε: «Όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα, θα λειτουργεί ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος και θα ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Είναι μια επιλογή ενωτική και αξιοκρατική. Ταυτόχρονα είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Και τι καλύτερο από μια γυναίκα να συμβολίσει την εθνική αναγέννηση της Πατρίδας μας».

Απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου

«Η άμεση και χωρίς αλλεπάλληλες ψηφοφορίες ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, συνιστά θετική εξέλιξη για τη χώρα, καθώς -πέραν των άλλων- επιτρέπει στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της σε όλους τομείς» επεσήμανε ο κ. Πέτσας και συνέχισε:

«Υπάρχει, ήδη σε προχωρημένο στάδιο μια σειρά νομοσχεδίων που είτε λύνουν θεσμικές εκκρεμότητες, είτε προωθούν μεταρρυθμίσεις και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Ανάμεσα στα άλλα, υπενθυμίζω:

Εντός της εβδομάδας ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος. Υλοποιείται, έτσι, άλλη μια προεκλογική δέσμευσή μας -και μάλιστα, όπως ακριβώς είχαμε πει- στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας. Επιδιώκεται μια ισορροπία ανάμεσα στην αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων και τη διασφάλιση κυβερνησιμότητας και πολιτικής σταθερότητας, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται, άλλωστε, πόσο θετικό είναι το γεγονός ότι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου προέκυψε ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε, παράγοντας θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και το σύνολο των πολιτών.

Στις αμέσως επόμενες μέρες δίνεται για δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Είναι η πρώτη απάντηση στο έκτρωμα Κατρούγκαλου και τις αντισυνταγματικές διατάξεις τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Υπογραμμίζεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπαίνει οριστικό τέλος σε μια περίοδο που είχαμε μειώσεις συντάξεων και σηματοδοτοτείται η αρχή μιας νέας περιόδου με θετικό αντίκτυπο στις αποδοχές των συνταξιούχων. Με το νομοσχέδιο αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά απολύτως μείωση συντάξεων, αλλά προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια εργασίας. Επίσης μειώνεται στο 30% η περικοπή σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους -και το τονίζουμε για όλους τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα».

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην ψηφοφορία για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Ελλήνων.

Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο της προγραμματισμού της δράσης του εξαμήνου.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή.

Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, στο Άουσβιτς.

Την επόμενη Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, θα μιλήσει στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη θέσπιση του επιδόματος γέννησης, ενός από τους άξονες της πολιτικής μας για το δημογραφικό ζήτημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί είναι οι χάρτες-πρόκληση από την Τουρκία που εξαφανίζουν την ΑΟΖ της Κρήτης

Από το παραλήρημα Ερντογάν στην στροφή Μητσοτάκη στον Μακρόν – Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις

Σχετικές ειδήσεις