ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γάλλος πρεσβευτής: Ψευτοσυμφωνία το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Γάλλος πρεσβευτής: Ψευτοσυμφωνία το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης
INTIME NEWS

Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας πήρε σήμερα, Δευτέρα (27/010, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Ο κ. Μεζονάβ χαρακτήρισε άκυρη και παράνομη τη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Οι δηλώσεις του Γάλλου πρεσβευτή έγιναν στο ελικοπτεροφόρο πλοίο Dixmude που έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά. Το γαλλικό πολεμικό πλοίο θα συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση Μέγας Αλέξανδρος.

Ελλάς-Γαλλία…

«Η Γαλλία ενδιαφέρεται πολύ για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ειδικότερα στο θέμα της Άμυνας, και ακόμα περισσότερο λόγω αυτών που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν συνεχείς επαφές ανάμεσα στα υπουργεία 'Αμυνας και στα Γενικά Επιτελεία των δύο χωρών και προσδοκούμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Γαλλία επιθυμεί πάντοτε να προσφέρει την βοήθεια της στην Ελλάδα και βεβαίως όλοι γνωρίζετε πόσο σημαντικός εταίρος είναι για μας η Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μεζονάβ και συνέχισε:

«Η Γαλλία βοηθάει την Ελλάδα όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να μπορεί να είναι σε θέση η χώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις διάφορες απειλές οι οποίες ενδεχομένως να υπάρξουν. Ο ρόλος της Γαλλίας στο πλευρό της Ελλάδας είναι γνωστός, είναι ένας παλιός ρόλος και έχω να σας θυμίσω ότι πρόσφατα υπεγράφη μια σημαντική σύμβαση ανάμεσα στις δύο χώρες για τον εκσυγχρονισμό των Mirage και σύντομα θα υπογράψουμε μια παρόμοιου τύπου συμφωνία για ελικόπτερα NH90 και όπως γνωρίζετε οι χώρες μας είναι σε συζητήσεις για την ενδεχόμενη πώληση δυο νέων φρεγατών. Σκοπός μας είναι πάντα να βοηθήσουμε την Ελλάδα μετά τα δέκα χρόνια αυτών των δυσκολιών που αντιμετώπισε, ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να καταστήσει σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έτσι υπάρχει εντατικοποίηση των επαφών σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο της άμυνας».

Τουρκία-Λιβύη

Για τις τουρκικές προκλήσεις και για το θέμα της Λιβύης, ο κ. Μεζονάβ σημείωσε: «Είναι γεγονός πως η Τουρκία επιδεικνύει πρόσφατα ένα μεγάλο ακτιβισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και τίθεται θέμα να δούμε τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την συμπεριφορά».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (σσ την Τουρκία) η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Μιλάω συγκεκριμένα για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Λιβύη, το οποίο εμείς οι Γάλλοι, δια στόματος του Προέδρου μας Εμανουέλ Μακρόν, έχουμε δηλώσει ότι είναι άκυρο και δεν ισχύει. Είναι μια σαφής παραβίαση του Δικαίου της θάλασσας, μια ψευτοσυμφωνία εις βάρος κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οπότε την θεωρούμε ως μη γενόμενη και πλήρως και απερίφραστα καταδικαστέα», υπογράμμισε.

Το Dixmude

Για την παρουσία του πλοίου «Dixmude» στον Πειραιά, ο Γάλλος πρέσβης τόνισε ότι δείχνει ακριβώς το ενδιαφέρον της Γαλλίας να είναι παρούσα σε αυτό το κομμάτι του κόσμου και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη αυτή συμβολίζει τη σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων όχι μόνο στο επίπεδο της άμυνας, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Για την στάση που θα κρατήσει η Γαλλία σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει και άλλο τις ενέργειες της, ο κ. Μεζονάβ είπε: «Θα σταθούμε στο πλάι όλων των εθνών που θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά. Δεν θα μιλήσω για μια ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά εμείς θα είμαστε στο πλευρό όλων των συμμάχων, που θεωρούν αυτή την κατάσταση μη αποδεκτή».

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του πλοίου, Νικολά Ροσινιόλ, μιλώντας για την συμμετοχή του Dixmude στην άσκηση Μέγας Αλέξανδρος είπε: «Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την σχέση μεταξύ του Ναυτικού της Ελλάδας και της Γαλλίας συγκεκριμένα στον τομέα των αμφίβιων επιχειρήσεων και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Είναι μια καινοτομία και είναι στην ουσία το πρώτο λιθαράκι μιας προσπάθειας διαλειτουργικότητας και θέλουμε να βοηθήσουμε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις περαιτέρω προσπάθειες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μενίδι: «Με έβρισε και εκνευρίστηκα», υποστηρίζει ο αστυνομικός που χτύπησε 11χρονο

ΣΟΚ στη σόου μπιζ: Στη φυλακή ο αδελφός πασίγνωστης τραγουδίστριας – Καταδικάστηκε για βιασμό (pics)

Σχετικές ειδήσεις