Δεν τα βρήκαν Κουτρουμάνης-ΝΔ για τις επικουρικές

Newsbomb

Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη με εκπροσώπους της ΝΔ για το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία μετείχαν πέραν του κ. Κουτρουμάνη οι τομεάρχες της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος και Χρήστος Σταϊκούρας, ο σύμβουλος του Αν. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γκίκας Χαρδούβελης, διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ υποστηρίζουν ότι οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να συζητηθούν μετά τις 15 Ιανουαρίου, ώστε στο μεσοδιάστημα να αναζητηθούν κοινές προτάσεις. Από την πλευρά του, ο κ. Κουτρουμάνης ζήτησε την οριστικοποίηση των αλλαγών μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, οπότε και έρχεται η τρόικα.

«Οι θέσεις μας είναι σταθερές: Όχι σε οριζόντιες περικοπές, χωρίς αντίκρισμα» τόνισε ο Ν. Νικολόπουλος, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν συνεκτιμηθεί οι παραδοχές των αναλογιστικών μελετών με τις συνέπειες του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

«Η ΝΔ δεν είναι αντίθετη με τον εξορθολογισμό του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης αλλά δεν υποστηρίζει βεβιασμένες αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Σημεία συμφωνίας

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλάβει την εξέταση των στοιχείων και θα αξιολογήσει τις προτάσεις, ζητώντας και τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ.

Επίσης, κοινές θέσεις διαπιστώθηκαν και στην ανάγκη θέσπισης ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους (που ισχύει και σήμερα) και σύσταση ατομικών μερίδων για όσους ασφαλίστηκαν από 1/1/2001 και μετά.

Πάντως, ο κ. Κουτρουμάνης ζήτησε από τους εκπροσώπους της «γαλάζιας» παράταξης να παρευρεθούν και να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΝΔ συμφώνησαν κατ' αρχήν στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, θέτοντας ως προϋπόθεση να υπάρχει αναλογιστική μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας.

Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα ζητήσουν και τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στο ζήτημα, με τον κ. Κουτρουμάνη να διαβεβαιώνει ότι δεν θα αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία για κατάθεση νομοσχεδίου στην Βουλή, χωρίς την συμφωνία των 3 κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved