ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος: Ήρθε η ώρα να φύγει…

Γιώργος: Ήρθε η ώρα να φύγει…

Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίες θα αποτελέσουν προπομπό για το τι θα πράξει από εδώ και στο εξής.

Κατ΄ αρχήν το μεσημέρι θα δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και το απόγευμα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Η θεσμική του ιδιότητα ως προέδρου το κόμματος που στηρίζει με τους περισσότερους βουλευτές την κυβέρνηση συνεργασίας, του επιτρέπει να βλέπει τον κ. Παπούλια χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγο. Όμως σε αυτήν την περίοδο όλα φαίνονται ύποπτα…

Στο Πολιτικό Συμβούλιο για ακόμη μια φορά θα δεχτεί πιέσεις να υποχωρήσει από την πρότασή του για διαρχία, που του επιτρέπει παραμονή στο κόμμα για τουλάχιστον ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως θα μπορέσει; Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως όχι.

Η πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου είναι απέναντι. Δεκάδες μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ζητούν καθαρές λύσεις. Κορυφαία στελέχη απαιτούν αλλαγή ηγεσίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς επιμένει για εκλογές άμεσα. Οι στενοί του συνεργάτες δεν ασκούν επιρροή παρά μόνο σε ελάχιστα πρόσωπα μέσα στο κόμμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως με τον ίδιο πρόεδρο το ΠΑΣΟΚ μετά βίας θα αγγίξει το 15% στις επικείμενες εκλογές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Παπανδρέου δεν βρίσκει εύκολα την διέξοδο που ψάχνει. Το σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο θα κρίνει πολλά και ακόμα περισσότερα το Εθνικό Συμβούλιο του Σαββατοκύριακου.

Μέχρι εχθές το βράδυ εξέταζε δύο εναλλακτικές προτάσεις με ένα κοινό παρανομαστή: να φύγει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη πρόταση ήταν μετά από αυτό να θέσει ξανά υποψηφιότητα και η δεύτερη να αποσυρθεί τελείως για ένα διάστημα από τη δημόσια ζωή.

Στενοί του συνεργάτες εκτιμούσαν πως αν επιμείνει στη διαρχία οι εξελίξεις για τον ίδιο θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Ότι όμως και να έχει αποφασίσει η κρίσιμη ώρα έφτασε και δεν μπορεί πια άλλο να κωλυσιεργεί.