ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθυμίου και βουλευτές για πρόεδρο από τη βάση

Ευθυμίου και βουλευτές για πρόεδρο από τη βάση

Σε εξέλιξη κίνηση βουλευτών

για διαδοχή Παπανδρέου από τη βάση

Άμεσες, καθαρές και ταχείες λύσεις στο ΠΑΣΟΚ απαιτεί ομάδα βουλευτών του κόμματος ύστερα από τις πιέσεις που δέχονται από απλά μέλη, οπαδούς και πολίτες. Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Πέτρος Ευθυμίου ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί που θα δώσουν λύση το συντομότερο δυνατό.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να λάβει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρχουν «Καθαρές Πολιτικές Λύσεις». Καθαρότερη λύση για να περισωθούν ακόμα και τα προσχήματα στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει από την εκλογή προέδρου από τη βάση, επισημαίνουν κορυφαία στελέχη που συμφωνούν με την πρωτοβουλία του κ. Πέτρου Ευθυμίου.

Για να είμαστε αντικειμενικοί πάντως, υπάρχουν και κάποιοι που δεν μπορούν να εξηγήσουν τη στάση Ευθυμίου και υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για πολιτικό που αξιολογήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη χάρη στην πολιτική σκέψη και την αρθρογραφία του στο «Βήμα» του συγκροτήματος Λαμπράκη. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασε από κρίσιμες κομματικές και υπουργικές θέσεις κατά τη διακυβέρνηση Σημίτη.

Τώρα πάντως, ο κ. Ευθυμίου τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από όλους τους δελφίνους. Πρόσωπα μέσα από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός Παιδείας προσπαθεί να ανατρέψει -όπως όλα δείχνουν- τους σχεδιασμούς και τις κινήσεις των ηγετικών στελεχών που προωθούν το σενάριο της δυαρχίας και της εκλογής του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ως υποψηφίου πρωθυπουργού, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με την εμπειρία του πολιτικού συντάκτη έχει αναλύσει κι έχει ερμηνεύσει τα δεδομένα εσωτερικών δημοσκοπήσεων, δημοσιεύματα και τάσεις γι’ αυτό κι έχει διαμορφώσει αυτήν την άποψη.

Ποιοι συμφωνούν

Με τα επιχειρήματα και τις σκέψεις του κ. Ευθυμίου συμφωνούν πολλοί βουλευτές γι’ αυτό και έχουν θορυβηθεί τόσο το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, όσο και οι συνεργάτες των υποψήφιων διεκδικητών του αρχηγικού θώκου στο ΠΑΣΟΚ. Όλα βεβαίως θα κριθούν από τον αριθμό των βουλευτών που θα συνταχθούν με την πρωτοβουλία αυτή.

Στο κείμενο που διακινείται και θα κατατεθεί με τη μορφή παρέμβασης στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ τίθενται τρία κορυφαία ζητήματα:

1. Απολογισμός και ανάληψη ευθυνών για όλα όσα έγιναν την προηγούμενη διετία.

2. Διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος που θα επανασυνδέει το ΠΑΣΟΚ με τις ιδεολογικές του αρχές και την κοινωνία.

3. Εκλογή νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μέσα στον Φεβρουάριο, από τη βάση.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει χώρος για γκρίζες ζώνες και βυζαντινισμούς κορυφής».

Τι εξυπηρετεί

Η κίνηση του κ. Ευθυμίου και άλλων βουλευτών φαινομενικά δεν εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Βενιζέλου και αυτό προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά. Κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται για παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, ο οποίος παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και φέρεται να αναρωτιέται «τι συμβαίνει με το Γιώργο».

Κάποιοι άλλοι θυμούνται ότι ο κ. Ευθυμίου είχε στενή συνεργασία και φιλία τόσο με τον κ. Σταύρο Ψυχάρη, όσο και με άλλα κορυφαία στελέχη του ΔΟΛ ενώ διατηρεί φιλίες με πρόσωπα, οι απόψεις των οποίων επηρεάζουν ομάδες και φατρίες μέσα στο Κίνημα. Κι όταν αναφερόμαστε σε πρόσωπα εννοούμε σχολιαστές όπως οι κ. Παναγιώτης Παναγιώτου και Άγγελος Στάγκος που επηρεάζουν σημαντική μερίδα της βάσης στο Κίνημα.

Όλοι όμως συμφωνούν σε ένα συμπέρασμα. Με την πρωτοβουλία του, ο κ. Πέτρος Ευθυμίου ξεκαθαρίζει τη θέση του και διαφωνεί με την οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση. Τάσσεται υπέρ της οριστικής αποχώρησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου από την ενεργό πολιτική σκηνή και απαιτεί απολογισμό της φρενήρους κυβερνητικής θητείας του, η οποία οδήγησε τη χώρα στο χείλος του χάους. Γι’ αυτό κι όταν απαιτεί ανάληψη ευθυνών, προφανώς εννοεί ότι ο τέως πρωθυπουργός πρέπει να αφήσει τα δακρύβρεχτα σενάρια ότι έκανε να πάντα να σώσει τη χώρα και να αναγνωρίσει τα πολιτικά ατοπήματά του.

Διαβάστε ακόμη:

Είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν εκλογή από τη βάση