ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόγεια συμφωνία Βενιζέλου - Παπανδρέου

Υπόγεια συμφωνία  Βενιζέλου - Παπανδρέου

Οι σχεδιασμοί του αντιπροέδρου, οι προϋποθέσεις του πρώην πρωθυπουργού και οι μεσολαβητές

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ την εβδομάδα που έρχεται. Ως σήμερα καταγράφονται ως διεκδικητές της ηγεσίας, οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοϊδης, Χ. Καστανίδης και Στ. Τζουμάκας.

Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για μία ιδιότυπη διαρχία μέχρι τον Ιούνιο συνάντησε την απόλυτη αντίθεση των Λοβέρδου – Χρυσοχοϊδη, ενώ αντίθετα ο κ. Βενιζέλος δεν θέλησε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα.

Είναι κοινό μυστικό ότι η πρόταση Παπανδρέου αποτελεί εισήγηση του κ. Δ. Ρέππα και την γνώριζε ο κ. Βενιζέλος. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει συμφωνία για να περάσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον κ. Βενιζέλο.

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στήριξαν τον Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές το 2007, τώρα στηρίζουν την ανάδειξη του κ. Βενιζέλου στην ηγεσία του Κινήματος. Ο κ. Δ. Ρέππας, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης και ο κ. Μ. Παπαϊωάννου κινούν αυτή τη στιγμή τα νήματα έχοντας προχωρήσει και στις ανάλογες πολιτικές συμφωνίες με τον Υπουργό Οικονομικών.

Τα κορυφαία αυτά στελέχη θα ακολουθήσουν, αργά ή γρήγορα, η κ. Β.Παπανδρέου και η κ. Α. Διαμαντοπούλου που έχει απομακρυνθεί από την ομάδα των τριών. Στο στρατόπεδο Βενιζέλου υπάρχουν προσχωρήσεις «παπανδρεϊκών» της Κ.Ο. όπως οι κύριοι Μ. Ανδρουλάκης, Ν.Ζωϊδης κ.α.

Η υλοποίηση της μυστικής συμφωνίας Παπανδρέου – Βενιζέλου προσκρούει σε ορισμένα εμπόδια.

Το πρώτο είναι η αμοιβαία καχυποψία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές και έχει τις ρίζες της στο παρελθόν. Το εμπόδιο αυτό φαίνεται ότι ξεπεράστηκε με την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, στην καλλιέργεια του οποίου πρωταγωνιστεί ο κ. Ρέππας.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι η μορφή της διαρχίας. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε, και φαίνεται ότι πέτυχε, να διαμορφώσει αυτός ως υποψήφιος Πρωθυπουργός τα ψηφοδέλτια για τιςεκλογές και όχι ο κ. Παπανδρέου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Απαίτησε μάλιστα να εκπροσωπεί αυτός το ΠΑΣΟΚ στις διαδικασίες που ενδεχομένως γίνουν, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και στις επαφές με τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Το τρίτο και μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εκλεγεί και θα επιβληθεί ο κ. Βενιζέλος. Η δημοσκοπική άνοδος και η αποδοχή του κ. Λοβέρδου προϊδεάζει για μία ανοικτή και απρόβλεπτη μάχη αν πάμε σε εκλογές από τη βάση.

Αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν ο Γ. Παπανδρέου και ο Ε. Βενιζέλος αφού η εκλογή νέου Προέδρου άμεσα, σημαίνει ότι καταρρέει το σενάριο της διαρχίας ενώ κινδυνεύει να μην εκλεγεί και πάλι ο κ. Βενιζέλος όπως το 2007.

Προωθείται το σενάριο εκλογής του υποψήφιου Πρωθυπουργού, δηλαδή του κ. Βενιζέλου, από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εκεί που οι συσχετισμοί ευνοούν τον Υπουργό Οικονομικών.

Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να απαξιωθεί η ιδέα της άμεσης εκλογής νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση.

Για να απαξιωθεί η διαδικασία, μεθοδεύεται η κατάθεση και η εκδήλωση πολλών υποψηφιοτήτων και την αρχή έκαναν ο Χ. Καστανίδης και ο Τζουμάκας ενώ εικάζεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Με τον τρόπο αυτό, για να αποφευχθεί η γελοιοποίηση των διαδικασιών, θα κερδίσει έδαφος και θα επιβληθεί η εκλογή από την ΚΟ και η ιδιότυπη διαρχία.

Αργότερα, έχοντας ελέγξει τον κομματικό μηχανισμό και την κοινοβουλευτική ομάδα που θα προκύψει μετά τις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος θα επιδιώξει την εκλογή του στη θέση του Προέδρου από ένα Συνέδριο ή και απ΄ευθείας από τη βάση του ΠΑΣΟΚ εφ΄όσον οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές.

Στους σχεδιασμούς του κ. Βενιζέλου είναι και η παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών που θα γίνει μόνο όταν διασφαλιστεί το σενάριο της εκλογής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.