ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της διαδοχής Ανδρέα και οι ομοιότητες με του Γιώργου

Το παρασκήνιο της διαδοχής Ανδρέα και οι ομοιότητες με του Γιώργου

Γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία του ΠΑΣΟΚ για να θυμούνται οι παλιοί, και να τη μαθαίνουν οι νεότεροι.

Μια ιστορία απ’ το (όχι και τόσο μακρινό) παρελθόν…Γιατί την καταθέτουμε;

Ε, αφενός οι μέρες που «τρέχουν» είναι επετειακές του γεγονότος, αφετέρου τα πρόσωπα είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην επικαιρότητα.

Ας πάμε λοιπόν πίσω, 16 χρόνια, τέτοιες μέρες.

Στις 16 Ιανουαρίου του 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτήθηκε απ’ τη θέση του πρωθυπουργού, βαριά ασθενής στο «Ωνάσειο» κι αφού την παραμονή των Χριστουγέννων είχε –κυριολεκτικά- «αναστηθεί». Για το –εξαιρετικά ενδιαφέρον- παρασκήνιο εκείνης της ιστορικής παραίτησης θα γράψουμε μια άλλη φορά.

Μια μέρα πριν τρία ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της γενιάς του Πολυτεχνείου, εντελώς διακριτικά, δίχως καμιά συνοδεία, συναντήθηκαν σε καφετέρια στην… περιοχή της Ραφήνας!

Ήταν φανερό, πως ήθελαν να κουβεντιάσουν κάτι πολύ σημαντικό, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, σε χώρο όπου κανείς δεν θα τους συναντούσε…

Τα στελέχη ήταν οι Κ. Λαλιώτης, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Τζουμάκας.

Το θέμα συζήτησης ήταν –τι άλλο;- η διαδοχή του Αντρέα. Κομβικός άλλωστε ο δικός τους ρόλος σε αυτή τη διαδικασία, αφού ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν τότε γραμματέας της Κ.Ε., ο Κ. Λαλιώτης ασκούσε τεράστια επιρροή στον κομματικό μηχανισμό, ενώ ο Στ. Τζουμάκας αποτελούσε μια διαχρονική σταθερά στο Κίνημα…

Τι συζήτησαν; Τι αποφάσισαν;

Γεγονός είναι πάντως, ότι στις 17 Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. σε ξενοδοχείο της Πλάκας, ο πλέον αθυρόστομος απ’ τους τρεις, ο Τζουμάκας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι θα κάνει την επομένη, στην εκλογή του πρωθυπουργού διαδόχου του Ανδρέα, απαντούσε με τα σιβυλλικά λόγια:

Θα «κάνουμε», ό,τι μας είπε ο Γεννηματάς λίγο πριν πεθάνει!

Τι τους είχε πει ο αείμνηστος Γεννηματάς δεν το αποκάλυψε. Ωστόσο σε 2-3 δημοσιογράφους ανοίχτηκε περισσότερο και διευκρίνισε: Είπε ότι «μετά από μένα ο Σημίτης, αλλά δεν θα πρέπει να τσαλακωθεί ο Άκης»!

Ουδείς μπορούσε να ερμηνεύσει τον χρησμό του Στέφανου…

Αλλά την επομένη, στις 18 Ιανουαρίου, στην κρίσιμη, ιστορική συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, συνέβησαν τα εξής «περίεργα» που ίσως εξηγούν το χρησμό:

Στενότατος συνεργάτης του Κ. Λαλιώτη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση έκανε την παρακάτω πρόβλεψη σε έμπιστους δημοσιογράφους: «Θα περάσουν στο δεύτερο γύρο Σημίτης και Άκης και τελικά θα κερδίσει ο Σημίτης, σου το λέω με σιγουριά»!

Έτσι και έγινε. Για να γίνει αυτό όμως, όπως προκύπτει από πολύ καλή δημοσιογραφική έρευνα, χρειάστηκε να συμβούν περίεργα πράγματα.

Συγκεκριμένα, περί τους 10-12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε συνεννόηση, ψήφισαν στον πρώτο γύρο Άκη και στο δεύτερο Σημίτη!

Δηλαδή η ισοπαλία του πρώτου γύρου (από 53 ψήφους Σημίτης και Άκης) στο δεύτερο γύρο άλλαξε και στην πραγματικότητα εκεί ο Σημίτης ξεκίνησε από 65 ψήφους, ενώ ο Άκης από 50!

Μεταξύ των 10-12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν με αυτό τον τρόπο ήσαν (τυχαία φυσικά!) ο Λαλιώτης, ο Σκανδαλίδης, ο Τζουμάκας, ο Τόγιας, ο Κεδίκογλου…

Δηλαδή ο εγκέφαλος αυτής της μεγαλειώδους ντρίπλας σκέφτηκε ότι έπρεπε να μείνει οπωσδήποτε εκτός δεύτερου γύρου ο Γερ. Αρσένης, επειδή θα κέρδιζε το Σημίτη, αυτές ήσαν οι εκτιμήσεις, αλλά είχε γίνει και σχετική συμφωνία την προηγούμενη νύχτα στο σπίτι του –εορτάζοντος- Αντ. Λιβάνη…

Αλλά με αντίπαλο τον Άκη στο δεύτερο γύρο ο Σημίτης θα κέρδιζε σχεδόν σίγουρα! Οπότε πριμοδοτήθηκε στον πρώτο γύρο ο Άκης, για να μείνει εκτός ο Αρσένης. Αφήστε που, όπως έλεγε ο Στέφανος, έτσι «ο Άκης δεν τσαλακώθηκε»!

Σατανικό; Κι όμως, αληθινό!