ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» Σαμαρά σε νέες περικοπές

«Όχι» Σαμαρά σε νέες περικοπές

Με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, συναντάται σήμερα, στις 13:30, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, ο Αντώνης Σαμαράς.

Στο τραπέζι θα τεθούν τα εργασιακά, με φόντο τις παρατεταμένες, σκληρές πιέσεις, της τριμερούς για νέο ψαλίδι.

Ο αρχηγός της ΝΔ, αναμένεται να επαναλάβει τα όσα είπε και στους εκπροσώπους της τρόικας, το απόγευμα του Σαββάτου, στους οποίους φέρεται να εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τονίζοντας πως για λόγους κοινωνικής συνοχής είναι απαραίτητο να διατηρηθούν ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

«Αυτή τη στιγμή μέσα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον δεν αντέχει η οικονομία περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις. Εμείς λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στη χώρα. Αν όμως θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να κάνουμε τομές στο φορολογικό καθεστώς, τις ασφαλιστικές εισφορές κ.ο.κ. Δεν αφορά όμως τους μισθούς. Αυτό είπαμε χθες στις συζητήσεις με την Τρόικα», σημείωσε σχετικώς ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.

«Έχει αποδειχθεί, ότι η μείωση των κατώτατων μισθών και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, δεν αυξάνουν την Ανταγωνιστικότητα. Τώρα πια, αυτό το αποδέχονται όλοι. Αντίθετα, αν εφαρμοστεί, θα έχουμε κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης, νέα ύφεση και ανεργία», η –σε ίδιο μήκος δήλωση- του Τομεάρχης Εργασίας, Νίκου Νικολόπουλου, στο newsbomb.

Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων η ΝΔ φαίνεται πιο ευέλικτη, με το επιτελείο Σαμαρά να αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως είναι πιθανό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να αποδεχθεί περικοπές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι οριζόντιες και δεν θα επηρεάζουν τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Όσον αφορά στις Επικουρικές, ο Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Εργασίας, ο κύριος Κουτρουμάνης, προτείνει ενοποιήσεις και για τρίτη συνεχόμενη φορά, περικοπές. Μια ενοποίηση όμως, χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς καμία μα καμιά προηγούμενη μελέτη. Εμείς λοιπόν, ζητούμε και επιμένουμε στην Τεχνική Επιτροπή που συγκροτήθηκε και συμμετέχουμε στο Υπουργείο, τα στοιχειώδη: Μελέτη. Τεκμηρίωση. Συζήτηση και φυσικά μετά, να καταλήξουμε σε ό,τι κριθεί αναγκαίο, που όμως δεν θα είναι αυτή η εύκολη λύση, "πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι". Όσον αφορά μάλιστα τις μειώσεις, θέλω να επαναλάβω ότι δεν δεχόμαστε μειώσεις, που γίνονται για να καλύψουν την αδράνεια 2 χρόνων του Υπουργού και την έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν όλοι εκείνοι της Μνημονιακής Λογικής, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορούν να συνεχίσουν με την πολιτική των θυσιών χωρίς ελπίδα», δήλωσε σχετικώς ο κ. Νικολόπουλος.

Οι νέες «κόκκινες γραμμές»

Στην πραγματικότητα, η ΝΔ έχει μορφοποιήσει μερικώς τη στάση της, με την ατζέντα της συνάντησης με τη ΓΣΕΕ να περιλαμβάνει όλα τα ζέοντα ζητήματα και τα στελέχη της να λένε:

  • Όχι σε μείωση μισθών.
  • Ναι σε πάγωμα και ωριμάνσεις
  • Όχι στην αποδοχή της πρότασης Κουτρουμάνη για τις Επικουρικές
  • Ναι σε πλαφόν 300 ευρώ στις επικουρικές και 1.200 ευρώ για τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές.

Η ΝΔ έχει εστιάσει την προσοχή της και στη μείωση του ΦΠΑ καθώς θεωρεί στοίχημά της να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.