ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να μην κάνει πίσω ο Σαμαράς ζητούν οι βουλευτές του

Να μην κάνει πίσω ο Σαμαράς ζητούν οι βουλευτές του

Τι δηλώνουν στο newsbomb.gr οι Θ. Καράογλου και Γ. Μανώλης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Θ.Καράογλου: Η λογική της υποχωρητικότητας πρέπει να σταματήσει

Γ. Μανώλης: Δεν μπορεί να κάνει άλλα βήματα πίσω ο κος Σαμαράς

Με μεγάλα διλήμματα θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, μετά τις συνεχείς αναβολές των προηγούμενων ημερών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλείται να δώσει μια απάντηση στις εντολές των πιστωτών, οι οποίοι εμφανίζονται αδιάλλακτοι επιμένοντας στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού καθώς και του κατώτατου, αλλά και στο τσεκούρωμα των Επικουρικών έως και κατά 35%.

Η αποτυχία της έως τώρα πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αλλά και η αναποτελεσματικότητα των ίδιων των τροϊκανών, έχουν μετατρέψει τη διαπραγμάτευση σε μονότονη παράθεση νέων παράλογων και αγριευτικών αιτημάτων από την πλευρά των «εταίρων» μας, και ο Αντώνης Σαμαράς καλείται είτε να πει το μεγάλο «όχι», οδηγώντας ακόμη και σε ναυάγιο το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, είτε να υπαναχωρήσει, υποθηκεύοντας πιθανώς το πολιτικό του μέλλον.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσέλθει στο διάλογο, με τις γνωστές θέσεις του που συμπυκνώνονται σε: ελαστικότητα για τον κατώτατο μισθό, αδιαπραγμάτευτο το θέμα των δώρων, άλλο σχέδιο για τις Επικουρικές και πλαφόν 300 Ευρώ.

Η Συγγρού, βρίσκεται ίσως στην πιο άβολη θέση από τα τρία κόμματα που στηρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση αφού ο κος Σαμαράς πιέζεται να… ασπρίσει όλες τις «κόκκινες γραμμές», που έχει έως σήμερα χαράξει, προτάσσοντας το καλό της πατρίδας.

Αν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, πολλοί μιλούν πάντως για «πολιτική αυτοκτονία», αφού δύσκολα θα μπορέσει να πείσει για τη σταθερότητά του και την δυνατότητα μελλοντικών τροποποιήσεων, ενώ ακόμη και αν ζητήσει κομματική πειθαρχία, δεν αποκλείεται πολλοί βουλευτές του, να παραβούν την εντολή του, καταψηφίζοντας τα όσα θα πάνε προς ψήφιση στη βουλή.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξακαθαρίσει πάντως εδώ και καιρό πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω ειδικά για νέες μειώσεις στις συντάξεις και για την μείωση των μισθών που θα οδηγήσουν σε επιδείνωση της ύφεσης στη χώρα.

«Είμαι κάθετα αντίθετος και δεν πρόκειται να ψηφίσω, δεν πάει να το πει και ο... γκράν Πάπας, αν υπάρχει μείωση συντάξεων και μισθών. Έχουν ξεφτιλιστεί εντελώς. Δεν πρόκειται να ψηφίσω πράγματα που είναι ενάντια της εθνικής κυριαρχίας. Θα τα δω και ανάλογα θα πράξω, ως βουλευτής που έχω την ευθύνη των πράξεών μου και που κατά συνείδηση θα ψηφίσω», διεμήνυσε, μάλιστα εσχάτως, οΓεράσιμος Γιακουμάτος, που εξέφρασε ανοιχτά, κάτι που πολλοί βουλευτές της παράταξης μοιάζουν να επεξεργάζονται.

Την ίδια ώρα με δηλώσεις τους στο newsbomb, στελέχη και βουλευτές του κόμματος, ζητούν από τον Αντώνη Σαμαρά, να μείνει σταθερός και να μην υποχωρήσει στις νέες πιέσεις:

• Θόδωρος Καράογλου – Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας ΝΔ

«Είναι σαφές, ότι στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον κύριο Παπαδήμο θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ‘κόκκινες γραμμές’. Η λογική της υποχωρητικότητας κάποτε πρέπει να σταματήσει.

Είναι προφανές ότι οι δανειστές μας συνεχίζουν συνεχώς να πιέζουν και μάλιστα πιέζουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνσης, προς μια λάθος πολιτική.

Γι’ αυτό αύριο θα πρέπει να υπάρξουν κόκκινες γραμμές και εδώ θέλω να θυμίσω τη θέση της ΝΔ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων , να μην υπάρξει κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού κι επιτέλους, να σταματήσει αυτή η αδιέξοδη πολιτική»

• Γιάννης Μανώλης – Γραμματέας Συνδικαλιστικού

«Οι κόκκινες γραμμές υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν μπορεί τελευταία μέρα να αλλάξει κάτι. Αν η τρόικα υποχωρήσει σε σχέση με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, τον 13ο και 14ο , σε σχέση με το κατώτερο ημερομίσθιο και σε σχέση με τις Επικουρικές συντάξεις , έτσι όπως έχει παρουσιαστεί από τον κύριο Σαμαρά, μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Διαφορετικά δεν μπορεί να κάνει άλλα βήματα πίσω ο κος Σαμαράς.

Έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει για να βοηθήσει και το PSI και το θέμα της δανειακής σύμβασης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει όπως κάνει ο κος Παπαδήμος ή όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ επί δυο χρόνια να κάνουμε και εμείς.

Νομίζω ότι πρέπει να μείνει σταθερός. Και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσει η ΝΔ»