ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές: Η ώρα των ανακοινώσεων και η τουρκική «τορπίλη»

Διερευνητικές επαφές: Η ώρα των ανακοινώσεων και η τουρκική «τορπίλη»

Αδειάζει η «άμμος στην κλεψύδρα» για την τουρκική ανακοίνωση της ημερομηνίας του εξηκοστού πρώτου (61ου) γύρου των διερευνητικών επαφών. 

Όλα τα δεδομένα που καταγράφονται από τις διπλωματικές κεραίες αλλά και τους υπόλοιπους διαύλους της Αθήνας συγκλίνουν στο ότι το προσεχές διάστημα, η Άγκυρα, που επιδίδεται σε ένα παιχνίδι «σκόπιμων καθυστερήσεων» θα προσδιορίσει το σχετικό ορόσημο. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η τουρκική διπλωματία θα ανοίξει τα χαρτιά της τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται εντός της εβδομάδας.

«Η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών μας… αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν ο Πρόεδρος Erdogan πιστεύει πραγματικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν φάρο ελπίδας και προπύργιο παγκόσμιας συνεργασίας, τότε θα τον παρότρυνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες τους», τόνιζε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο, δυο εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση της βούλησης των δυο χωρών να ξανακάτσουν στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιου του 2016.

Βασική πτυχή της ανάλυσης που γίνεται από υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο προς το Newsbomb.gr, θέλει την τουρκική στρατηγική να έχει αποκλειστικά έναν στόχο: να τορπιλίσει το συγκεκριμένο τραπέζι διαλόγου. Δευτερευόντως να αποσείσει την ευθύνη της Άγκυρας για το προσχεδιασμένο ναυάγιο και ταυτόχρονα να επιχειρήσει να παρουσιάσει «ως υπαίτια την Ελλάδα».

Η ίδια πηγή ενημέρωσης εξηγούσε στο Newsbomb.gr ότι το κοστούμι των διερευνητικών επαφών είναι στενό για τον Τούρκο Πρόεδρο. Είναι διακηρυγμένο και έχει καταστεί σαφές ακόμη και από τους αναλαμβάνοντες πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης, ότι η ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών Αθήνας και Τουρκίας, θα είναι μονοθεματική και εστιάζεται αποκλειστικά στη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς που υφίσταται και δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ακόμη η «εμμονική» όπως την χαρακτήριζε η ίδια πηγή ενημέρωσης, επιμονή της τουρκικής διπλωματίας, προεξάρχοντος φυσικά του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι δηλωτική των τουρκικών επιδιώξεων. Κι αυτό γιατί η Άγκυρα γνωρίζει ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παραμικρή συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθύμιζε μάλιστα την τουρκική σπέκουλα, με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο γαλλικό ραδιόφωνο τον περασμένο μήνα και μετά την επίσκεψη του στην Κύπρο και την Αθήνα. Μια τοποθέτηση την οποία η Άγκυρα αναπαρήγαγε με καθυστέρηση και έχοντας διαστρεβλώσει το περιεχόμενό τους, για να θωρακίσει τη δική της διεκδίκηση αναφορικά με την αποστρατικοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα διατηρεί αμετάβλητη τη στρατηγική της για το ζήτημα των διερευνητικών επαφών αλλά και συνολικά για την λειτουργία των διαφορετικών καναλιών διαλόγου και επικοινωνίας με την Τουρκία. Επίσης είναι διακηρυγμένη στο ανώτατο επίπεδο η ελληνική ετοιμότητα για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, επί τη βάση ενός συνυποσχετικού. Αναλυτές πάντως προβλέπουν ότι η Χάγη, δεν περιλαμβάνεται στον ορίζοντα της τουρκικής διπλωματίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων και τις παράνομες ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας: Τα μέτρα που ισχύουν για όλες τις περιοχές