ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για Τουρκία: Η «διπλωματία των Navtex» οδηγεί σε σύγκρουση

Πέτσας για Τουρκία: Η «διπλωματία των Navtex» οδηγεί σε σύγκρουση

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως το θέμα της Τουρκίας αγγίζει συνολικά τις σχέσεις των γειτόνων με την ΕΕ ενώ υπογράμμισε πως θα διευρυνθεί το ποσό για τη στήριξη όσων πλήττονται από τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Ελάχιστες ώρες κράτησε το κλίμα αλληλεγγύης που καλλιεργήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία λόγω του φονικού σεισμού που έπληξε το Αιγαίο και προκάλεσε ζημιές σε Σάμο και Σμύρνη.

Η νέα NAVTEX για το Oruc Reis ήρθε να «ανεβάσει» το θερμόμετρο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να ξεκαθαρίζει πως η συγκεκριμένη πολιτική της Άγκυρας οδηγεί σε εντάσεις και σύγκρουση.

Όπως υποστήριξε, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», κατά το παρελθόν είχε υπάρξει η «διπλωματία των σεισμών», ωστόσο φαίνεται πως στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω των ενεργειών της Τουρκίας.

«Το θέμα της Τουρκίας γίνεται ευρωπαϊκό»

«Το θέμα της Τουρκία έχει ξεφύγει από τα διμερείς σχέσεις, είναι ευρωπαϊκό, και αγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε αυτό έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με την οικονομική συνεργασία, είτε με το μεταναστευτικό», είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε:

«Στο παρελθόν είχαμε κτίσει πάνω στα ερείπια μια καλή συνεργασία οι δυο λαοί και οι δύο χώρες, τη λεγόμενη ‘’διπλωματία των σεισμών’’, κάτι που οδήγησε σε ύφεση και ειρήνη. Η ‘’διπλωματία των Navtex’’ οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση, κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Ας αφήσουμε τα προκλητικά θέματα που οδηγούν σε στρατικοποίηση που κανείς δε θέλει και ας προχωρήσουμε σε ειλικρινή συζήτηση».

Επιπλέον, σχολίασε πως οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι και τόνισε «το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο ας κλείσουμε τη μοναδική διαφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ως αφετηρία καλής συνεργασίας για τους λαούς της ανατολικής Μεσογείου».

«Θα είμαστε δίπλα στην εστίαση»

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, ανέφερε πως το ποσό των 2,3 δισεκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν αποκλείεται να διευρυνθεί αν παραστεί ανάγκη. «Πρόκειται για 2.000 ευρώ μίνιμουμ στην εστίαση, ακόμα και για ένα μικρό καφέ. Θα είμαστε δίπλα στον κλάδο της εστίασης», είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τα «στοιχειωμένα» κτήρια της Αθήνας και η ιστορία τους