ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Παραιτήθηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Την παραίτησή της από την κυβέρνηση Παπαδήμου υπέβαλε πριν από λίγο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του Κινήματος που ανήκουν στο λεγόμενο «Παπανδρεικό» μπλοκ, πηδούν από το καράβι, αρνούμενα να ψηφίσουν τα μέτρα του νέου Μνημονίου.

Η παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνει απόλυτα τις πληροφορίες του newsbomb.gr που είχε αποκαλύψει νωρίτερα ότι γυναίκα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την παραίτησή της.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, υποστηριχτής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είχε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, πάρει την απόφασή της αρκετές μέρες πριν και απλά περίμενε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, μέχρι να συνεδριάσει η Κ.Ο. του κόμματος.

Έπειτα από τις παραιτήσεις του υφυπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Κουτσούκου και του βουλευτή Άρτας κ. Παύλου Στασινού, ήταν θέμα χρόνου για την κ. Ξενογιαννακοπούλου να υποβάλει την παραίτησή της και να θέσει εαυτόν εκτός μεταβατικής κυβέρνησης.

H επιστολή παραίτησης

Παρατίθεται κατωτέρω το κείμενο της επιστολής παραίτησης της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου προς τον Πρωθυπουργό:

«Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζω και αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τις δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις που διεξάγετε σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για τη χώρα μας.

Ως Υπουργός υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας θητεύσει τα τελευταία 25 χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης και πιστεύοντας σταθερά στην ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας, αισθάνομαι απογοήτευση και διάψευση από τη διγλωσσία και την ιδεοληψία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη κρίση και στις επιλογές που επιχειρεί, μέσω της Τρόικα, να επιβάλλει στη Βουλή και τον Ελληνικό λαό.

Στην πραγματικότητα η εμμονή αυτή παραβιάζει ευθέως την ίδια τη Συνθήκη της Λισσαβόνας που αναγνωρίζει ως βασικές αρχές την κοινωνική συνοχή, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, κάτι που εξάλλου αναφέρει και η νέα Συνθήκη της Δημοσιονομικής Ένωσης που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου.

Δυστυχώς, η Τρόικα και οι θεσμοί που εκπροσωπεί δεν λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, γιατί πέραν των όποιων αδυναμιών και καθυστερήσεων έχουν υπάρξει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, επιχειρούν να επιβάλλουν μέτρα που τελικά θα αυξήσουν δραματικά την ύφεση και θα ωθήσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία σε απόγνωση.

Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κυρίως μέσα από την ολοκλήρωση του PSI και τη μείωση του χρέους αποτελεί χειροπιαστή ελπίδα για την ανάκαμψη της χώρας μας, εφόσον όμως η διαδικασία αυτή συνοδευθεί, πέραν της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με πολιτικές που αντιμετωπίζουν την ύφεση και αναθερμαίνουν την οικονομία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Η προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται στη μείωση των μισθών και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση και στόχος του νέου προγράμματος η «βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.

Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας και με αίσθημα ευθύνης σας υποβάλλω την παραίτηση μου από την θέση της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών, επειδή δεν μπορώ να συνυπογράψω τα μέτρα που καταλύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας.

Με τιμή,

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου»

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr