ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα για τους γαλάζιους βουλευτές

Lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα για τους γαλάζιους βουλευτές
In Τime

Lockdown - Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Με το…στενό κοστούμι που επιβάλλει το lockdown το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από τα ξημερώματα του ερχόμενου Σαββάτου καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, τις επόμενες τρεις εβδομάδες οι γαλάζιοι βουλευτές.

Από την πρώτη στιγμή των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επαναφορά της πανελλαδικής οριζόντιας απαγόρευσης, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, έχουν λάβει τις καταρχήν οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας έως και τις 30 Νοεμβρίου. Με μήνυμα του ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ, Σταύρος Καλαφάτης, έχει ενημερώσει τα μέλη της πλειοψηφίας ότι εφεξής και για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, τα βουλευτικά γραφεία τόσο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια θα είναι κλειστά όσον αφορά στις επισκέψεις του κοινού. Επιπλέον στα στρατηγεία των γαλάζιων βουλευτών επιτρέπεται μόνο ο ελάχιστος αριθμός των συνεργατών που απαιτείται για τη λειτουργία τους.

Η καραντίνα άλλωστε δεν συνεπάγεται ότι μπαίνουν στο γύψο τα βουλευτικά καθήκοντα και η κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Έναν εφησυχασμό τον οποίο, πριν από την ανακοίνωση του lockdown, ο. Μητσοτάκης απαγόρευσε δια ροπάλου στέλνοντας το ξεκάθαρο σήμα ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό δείχνοντας ότι επιθυμεί η κοινοβουλευτική του ομάδα να βρίσκεται σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα: «Το έχω πει πολλές φορές, το ξαναλέω και σήμερα, προφανώς και δεν επαναπαυόμαστε. Δεν εφησυχάζουμε από τις δημοσκοπήσεις. Ξέρουμε ότι ως Κυβέρνηση έχουμε ένα απόθεμα εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας, όμως έχουμε υποχρέωση κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να τα διορθώνουμε και να προχωράμε μπροστά», είχε πει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον έχει δώσει σαφείς οδηγίες είτε προς τους βουλευτές του κόμματος του, που βρίσκονται σε περιοχές ιδιαίτερα επιβαρυμένες, όπου νωρίτερα της οριζόντιας καραντίνας, έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα, είτε για τα μέλη της γαλάζιας ΚΟ από περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Αυτές οι δυο κατηγορίες των γαλάζιων βουλευτών έχουν αναλάβει έναν ειδικό ρόλο: «Είναι χρέος σας όχι μόνο να παρακολουθείτε την πρόοδο των διαδικασιών και των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων, αλλά και είναι υποχρέωσή σας να “ενοχλείτε” και την κυβέρνηση, όποτε κρίνετε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ή αστοχίες» ήταν η ξεκάθαρη εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γι’αυτό και παρά τους περιορισμούς, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να μην διστάζουν να του χτυπούν την ψηφιακή πόρτα του: «η δική μου πόρτα λόγω κορονοϊού μπορεί να είναι μισάνοιχτη, η οθόνη μου είναι πάντα ανοιχτή πάντως. Και ξέρετε ότι ο κάθε βουλευτής ο οποίος θέλει να με συναντήσει, θέλει να έχει επαφή μαζί μου, χωρίς καμία χρονοτριβή επιχειρώ είτε να τον βλέπω δια ζώσης είτε να συνομιλώ μαζί του», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Τρίτη.

Πάντως η λειτουργία της Βουλής θα προσαρμοστεί απόλυτα στα δεδομένα που επιβάλλει το lockdown. Κατά πληροφορίες στο άμεσο χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένα προς συζήτηση και ψήφιση από την Εθνική Αντιπροσωπεία νομοσχέδια χαμηλού κοινοβουλευτικού αποτυπώματος, όπως αριθμός κυρώσεων από το υπουργείου Τουρισμού αλλά και το νομοθέτημα του υπουργείου Ανάπτυξης για το e-Εμπόριο. Παράλληλα δεν θα λειτουργήσουν οι μόνιμες επιτροπές, ενώ οι συνεδριάσεις τόσο σε αυτή τη βαθμίδα, όσο και σε επίπεδο ολομέλειας θα είναι fast track, με τον ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων με φυσική παρουσία και ενίσχυση της παρέμβασης μέσω τηλεδιάσκεψης. Από την άλλη ενδεικτικό των αυστηρών μέτρων είναι ότι η εξυπηρέτηση από το κυλικείο του κοινοβουλίου δεν θα περιλαμβάνει πλέον σερβιτόρους, ενώ σε πλήρεις ετοιμότητα έχει τεθεί το υγειονομικό κλιμάκιο που λειτουργεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τηλεκπαίδευση από σήμερα σε γυμνάσια, λύκεια και ΑΕΙ - Πώς θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά