ΠΑΙΔΕΙΑ

Τηλεκπαίδευση από σήμερα σε γυμνάσια, λύκεια και ΑΕΙ - Πώς θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά

Τηλεκπαίδευση από σήμερα σε γυμνάσια, λύκεια και ΑΕΙ - Πώς θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά
INTIME

Lockdown - Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Κλείνουν από σήμερα, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου οι δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνεχίζοντας τη λειτουργία τους με τηλεκπαίδευση.

Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου -που η τηλεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με επαναλήψεις-, αυτή τη φορά οι μαθητές και οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας καλούνται να προχωρήσουν κανονικά την ύλη. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει «καθ' όλα έτοιμη» για να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή κατάσταση.

«Είμαστε καθ' όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, στηρίζουμε με κάθε μέσο τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας, τα στελέχη μας, και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε στην κανονικότητα», ανέφερε σε σχετική της δήλωση η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Το lockdown που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα διαρκέσει από σήμερα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες, έως τις 31 Νοεμβρίου.

Εξαίρεση στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης αποτελούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, τα οποία θα συνεχίσουν κανονικά τη δια ζώσης λειτουργία τους. Υπάρχει, μάλιστα, πρόβλεψη έγκρισης μετακίνησης για τους γονείς που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδιά τους στις δομές της πρωτοβάθμιας, μέσω αποστολής SMS στον γνωστό αριθμό 13033.

Πώς θα λειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια

Με υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν από αύριο και για τρεις εβδομάδες τα γυμνάσια και τα λύκεια της επικράτειας. Αυτή τη φορά, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να συνεχίσουν κανονικά την κάλυψη της ύλης, σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου, που η τηλεκπαίδευση αφορούσε μόνο επαναλήψεις.

Οι διευθυντές των σχολείων έχουν επιφορτιστεί με την εκπόνηση των προγραμμάτων του σχολείου ήδη από την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να είναι όλα έτοιμα αύριο για την έναρξη της τηλεκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας.

Όπως και το Μάρτιο, έτσι και σε αυτό το lockdown θα υπάρχει συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Αυτή τη φορά όμως, σύμφωνα με το υπουργείο, τα δημόσια δίκτυα και οι πλατφόρμες του ΠΣΔ είναι αναβαθμισμένες.

Επίσης, θα είναι μηδενική η χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind και Forthnet.

Ακόμη, θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης του Webex.

Οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν με περισσότερη ετοιμότητα τον δεύτερο κύκλο τηλεκπαίδευσης του 2020, αφού έχουν προηγηθεί ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα, ενώ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει παράσχει συγκεκριμένες οδηγίες για την κατάρτιση των εξ αποστάσεως προγραμμάτων.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα σχολεία έχουν ενισχυθεί με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές). Σύμφωνα με το υπουργείο, τον Ιούλιο του 2019, ο αριθμός των φορητών συσκευών ανερχόταν στις περίπου 4.500.

Πώς θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά

Τη δια ζώσης λειτουργία θα συνεχίσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, καθώς και τα ολοήμερα.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, «προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη, να υποστηριχθούν έμπρακτα οι οικογένειες και να αποφευχθεί η επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες».

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, στην πλειονότητά τους έχουν προμηθευτεί βεβαιώσεις μετακίνησης, με τις οποίες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους.

Όσο για τους γονείς, θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, με τον αριθμό 4.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΑΕΙ

Με τηλεκπαίδευση θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλα τα πανεπιστήμια της επικράτειας. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται δια ζώσης.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας, η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου θα γίνει με κατ' οίκον παράδοση. Οι δικαιούχοι φοιτητές θα πρέπει έως τις 22 Νοεμβρίου 2020 να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για την επιλογή διδακτικών συγγραμμάτων, για να μπορέσουν να τα προμηθευτούν.

Κάθε φοιτητής οφείλει να δηλώσει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» τον τόπο παράδοσης στον οποίο επιθυμεί να του παραδοθούν τα διδακτικά συγγράμματα που έχει επιλέξει (οποιαδήποτε περιοχή εντός της ελληνικής επικράτεια και την Κύπρο). Οι δικαιούχοι φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων φοιτητών, καλούνται να δηλώσουν τον «τόπο παράδοσης», συμπληρώνοντας τα πεδία της «Υποχρεωτικής Δήλωσης Διεύθυνσης», και συγκεκριμένα: Οδό, Αριθμό, Ταχυδρομικό Κώδικα, Περιοχή, Καλλικρατικό Δήμο, Περιφερειακή Ενότητα, Χώρα και Σχόλια Παράδοσης, ενώ παράλληλα καλούνται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (κινητό τηλέφωνο και e-mail).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα εάν η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ θα γίνεται εξ αποστάσεως ή με φυσική παρουσία και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 11 Ιανουαρίου 2021.

Η κατ' οίκον παράδοση θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των εκδοτικών οίκων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών (courier).

Ανοικτά τα σχολεία ειδικής αγωγής

Αναφορικά με τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, η δια ζώσης λειτουργία τους θα συνεχιστεί κανονικά.

«Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ανάμεσα σε άλλους λόγους γιατί επιβαρύνονται δυσανάλογα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ανέφερε σχετικά το υπουργείο Παιδείας.

Κλειστά τα φροντιστήρια

Σε αναστολή λειτουργίας έως τις 31/11 θα βρίσκονται τα φροντιστήρια, οι δομές μελέτης και κέντρα ξένων γλωσσών. Θα μπορούν, ωστόσο, να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

Λοιπές δομές

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα συνεχίσουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα κολέγια.

Ειδικότερα για τα κολέγια, θα επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων.

Βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις από και προς το σχολείο

Για να μετακινούμαστε, προς ορισμένους προορισμούς και για ορισμένους λόγους, θα πρέπει ν’ αποστέλλουμε SMS στο γνωστό μας 13033, όπως κάναμε την περασμένη άνοιξη. Αυτό που άλλαξε, είναι πως έχει προστεθεί κωδικός για το σχολείο.

Ωστόσο, για τις μετακινήσεις που αφορούν το σχολείο, χρειάζεται να υπάρχει και συμπληρωμένο έντυπο, το οποίο, από την προσεχή Δευτέρα, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι μαθητές ή οι γονείς – εάν συνοδεύουν το παιδιά.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την τηλεκπαίδευση

Ο «Ελευθερος Τύπος» θέτει και απαντάει σε ερωτήματα που αφορούν τη χρήση των ψηφιακών μέσων που προσφέρονται για την τηλεκπαίδευση, τις εναλλακτικές, τις διεξόδους και τις πιθανές λύσεις στα προβλήματα που πολύ πιθανόν να προκύψουν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που θα φιλοξενήσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

  1. Είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση σε περίπτωση αναστολής μιας σχολικής μονάδας;

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει προχωρήσει στη θέσπιση του απαραίτητου νομικού πλαισίου που ορίζει ότι η διαδικασία της μάθησης συνεχίζεται απρόσκοπτα σε περίπτωση που διακοπεί για λόγους ανωτέρας βίας η φυσική παρουσία στην τάξη. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, το υπουργείο Παιδείας πέρασε με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή την υποχρεωτική εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης σε περιπτώσεις μερικής ή ολικής αναστολής λειτουργίας του σχολείου. Ειδικότερα, η τηλεκπαίδευση αφορά κυρίως τη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, δηλαδή τη ζωντανή μετάδοση μαθήματος με τη συμμετοχή των μαθητών. Παράλληλα, στη διάθεση των μαθητών θα βρίσκονται και ψηφιακά εργαλεία για ασύγχρονη εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς, η τηλεκπαίδευση ήταν προαιρετική για τις σχολικές μονάδες.

  1. Οι μαθητές που δεν συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση θα πάρουν απουσία;

Με τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας της τηλεκπαίδευσης, η φυσική τάξη μεταφέρεται σε ψηφιακό περιβάλλον και ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και στο σχολείο. Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη διδασκαλία των μαθημάτων. Με την είσοδό τους στην ψηφιακή τάξη, ο καθηγητής ελέγχει αν όλοι οι μαθητές έχουν συνδεθεί στο σύστημα, καταγράφει όσους απουσιάζουν και στη συνέχεια ενημερώνει το σύστημα myschool. Ο μαθητής λαμβάνει απουσία εφόσον δεν βρίσκεται μέσα στην ψηφιακή τάξη.

Οπως στην τάξη υπάρχει το παρουσιολόγιο, έχει δημιουργηθεί αντίστοιχο ψηφιακό περιβάλλον, στο οποίο ο εκπαιδευτικός καταγράφει καθημερινά τις παρουσίες και τις απουσίες σε ειδικό Ηλεκτρονικό Δελτίο Φοίτησης.

  1. Ποια είναι η διαδικασία συγκρότησης ενός τμήματος;

Ο διευθυντής της κάθε σχολικής μονάδας διαμορφώνει το καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα για τη διδασκαλία των μαθημάτων, το οποίο διαμορφώνεται σε συνεργασία με τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου και το κοινοποιεί στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Για το πρόγραμμα ενημερώνονται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ώστε να συνδεθούν με την ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα φιλοξενήσει τη διδακτική διαδικασία.

  1. Ποια είναι η διαδικασία για την παρακολούθηση μιας ψηφιακής τάξης;

Οι εκπαιδευτικοί εγγράφονται στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, στο οποίο γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων τους και μέσα από αυτό μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους ψηφιακή τάξη. Δημιουργείται ένα link το οποίο αποστέλλεται στα μέιλ των μαθητών. Ειδικότερα, με την εγγραφή του μαθητή στο σχολείο, δίνεται ένα μέιλ, στο οποίο το σχολείο θα στέλνει ενημερώσεις. Στο ίδιο μέιλ θα αποστέλλεται από τον καθηγητή το link στους μαθητές.

Ο μαθητής δεν είναι απαραίτητο να έχει λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για να εισαχθεί στην ψηφιακή τάξη. Λαμβάνει το link από τον καθηγητή, κάνει κλικ σε αυτό και εισέρχεται στην ψηφιακή τάξη. Αν του ζητηθεί να κατεβάσει την εφαρμογή Webex για να συνεχίσει τη διαδικασία, μπορεί να το κάνει απευθείας, καθώς θα διαρκέσει λίγα λεπτά.

Ο καθηγητής έχει τον απόλυτο έλεγχο της ψηφιακής τάξης. Προσκαλεί τους μαθητές της τάξης του και στην περίπτωση που το link διαρρεύσει και σε άλλους «εξωσχολικούς», ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα «ψηφιακής αποβολής» από το μάθημά του. Η πλατφόρμα διαθέτει επιλογή που ο μαθητής μπορεί να «σηκώσει το χέρι του» για να κάνει κάποια ερώτηση, ενώ ο καθηγητής μπορεί να κλείσει τον ήχο στους μαθητές στην περίπτωση που ακούγεται θόρυβος.

Η διάρκεια του ψηφιακού μαθήματος είναι από 30 έως 45 λεπτά.

  1. Ποιες άλλες πλατφόρμες είναι διαθέσιμες για το μαθητή;

Εκτός από τη σύγχρονη εκπαίδευση, υπάρχει και η ασύγχρονη, που υποστηρίζεται από τις ψηφιακές δομές: α) τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), β) το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (πλατφόρμα «Αίσωπος»), οι οποίες είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ), μάθημα και ενότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ψηφιακές τάξεις (π.χ. e-class ή e-me) για την ασύγχρονη ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού, ασκήσεων και οδηγιών προγράμματος διδασκαλίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί κωδικούς Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Για την εγγραφή, ο μαθητής θα συμπληρώσει τα στοιχεία του γονέα του, το μέιλ και το κινητό του (του γονέα), στα οποία θα λάβει και το σχετικό link αν ξεχάσει τον κωδικό του για να τον επανακτήσει.

Με την εγγραφή ο μαθητής λαμβάνει όνομα χρήση και κωδικό πρόσβασης, ώστε να μπορεί να επωφεληθεί απ’ όλα τα ψηφιακά μέσα για την ασύγχρονη εκπαίδευση.

Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου υπάρχει διαθέσιμη η ιστοσελίδα Study4Exams που διαθέτει ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα για την προετοιμασία των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

  1. Η ύλη που καλύπτεται στην τηλεκπαίδευση κρίνεται ως διδαχθείσα;

Η διδασκαλία του μαθήματος συνεχίζεται μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, με τον καθηγητή να καλύπτει την ύλη μέσω της ψηφιακής τάξης. Οπως και στη φυσική τάξη, όσα διδάσκονται στην ψηφιακή κρίνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί. Ο εκπαιδευτικός καταγράφει την πορεία της ύλης στο σύστημα myschool και με την επιστροφή στη διδασκαλία με φυσική παρουσία, η διδασκαλία της ύλης συνεχίζεται από εκεί που σταμάτησε στην ψηφιακή τάξη. Προβλέπεται, φυσικά, η κάλυψη τυχόν κενών που έχουν προκύψει στους μαθητές.

  1. Με ποιους τρόπους συνδέεται ο μαθητής στην ψηφιακή τάξη;

Προβλέπονται τρεις τρόποι για να συνδεθεί κάποιος μαθητής στην ψηφιακή τάξη. Πρώτον, με τη χρήση του Wi-Fi του σπιτιού του. Αν δημιουργούνται προβλήματα λόγω αργής σύνδεσης, ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα κινητού 4G, τα οποία ειδικά για τη σύνδεσή του στην πλατφόρμα Webex παρέχονται δωρεάν, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Ολοι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν έρθει σε συμφωνία ώστε να παρέχουν δωρεάν δεδομένα για τη σύνδεση με την ψηφιακή τάξη. Τέλος, αν ούτε με αυτόν τον τρόπο ο μαθητής μπορεί να συνδεθεί, δίνεται η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας μέσω του σταθερού τηλεφώνου. Ο μαθητής δεν θα έχει εικόνα, όμως θα μπορεί να ακούσει τη διδασκαλία του εκπαιδευτικού και να παρέμβει ή να κάνει ερώτηση.

  1. Τι προβλέπεται για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σύνδεσή τους στο ψηφιακό περιβάλλον;

Ο διευθυντής του σχολείου, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να ενημερώσει τους γονείς και τους μαθητές για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης και να ενημερωθούν και οι ίδιοι για τον εξοπλισμό που διαθέτει ο κάθε μαθητής για να συμμετάσχει στην ψηφιακή τάξη. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενημερώσουν το μαθητή για τις διαθέσιμες δυνατότητες που έχει (σ.σ.: όπως αναγράφονται στην παραπάνω απάντηση) για να συνδεθεί στο ψηφιακό μάθημα, κι εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν λύσεις μεταξύ του μαθητή και του σχολείου ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

  1. Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν διαθέτει υπολογιστή στο σπίτι του;

Με την επέκταση της τηλεργασίας έχει προκύψει το πρόβλημα σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά της αυξημένης ανάγκης για χρήση υπολογιστή. Στην περίπτωση που οι γονείς χρειάζονται τον υπολογιστή για την εργασία τους, αναζητείται λύση για τους μαθητές, οι οποίοι -τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες- καλούνται να διδάσκονται αποκλειστικά μέσω μιας οθόνης. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα Webex γίνεται μέσω υπολογιστή, tablet, ακόμα και κινητού, ώστε να διευκολυνθούν οι μαθητές.

Επίσης, τους τελευταίους μήνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει προνοήσει, μέσω δωρεών, να παρέχει σε σχολεία ψηφιακό εξοπλισμό, ο οποίος θα μοιραστεί σε μαθητές που δεν διαθέτουν κάποιο μέσο ώστε να συνδεθούν με την ψηφιακή τάξη, και μετά το τέλος της τηλεκπαίδευσης ο εξοπλισμός αυτός θα επιστρέψει στο σχολείο.

Ειδικότερα, από την προηγούμενη σχολική χρονιά έχουν διανεμηθεί 21.000 συσκευές, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ακόμα 2.300. Μέχρι τον Δεκέμβριο έχει προβλεφθεί να διανεμηθούν επιπλέον 50.000 ηλεκτρονικές συσκευές σε σχολεία.

  1. Είναι επαρκώς στελεχωμένα τα σχολεία ώστε να μην υπάρχουν κενά από εκπαιδευτικούς στην τηλεκπαίδευση;

Ολοι οι μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση δημιουργώντας τις δικές τους τάξεις. Φέτος έχουν προσληφθεί πάνω από 32.000 εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες, ενώ έγιναν και προσλήψεις αναπληρωτών με ολιγόμηνες συμβάσεις με στόχο να υποστηρίξουν το έργο της τηλεκπαίδευσης, όπου χρειαστεί.

Ειδικότερα, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 520 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια με στόχο να στελεχώσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

  1. Ποιες εκπαιδευτικές μονάδες παραμένουν ανοιχτές και ποιες κλειστές;

Παιδικοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και τα Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων παραμένουν ανοιχτά και λειτουργούν υπό αυστηρά μέτρα, όπως η υποχρεωτική εφαρμογή μάσκας, καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Συνεχίζονται οι εγγραφές στα ολοήμερα για όποιον γονέα επιθυμεί να παραμένει το παιδί του στο σχολείο μέχρι τις 4 το απόγευμα.

  1. Τι γίνεται με τα φροντιστήρια;

Αναστέλλεται η λειτουργία φροντιστηρίων, κέντρων μελέτης, κέντρων ξένων γλωσσών, τα οποία δύνανται να επιλέξουν κι αυτά τη δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης. Επίσης, πανεπιστήμια, κολέγια, ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑΛ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης αναστέλλουν τη φυσική παρουσία και λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

  1. Τι θα γίνει με τα κυλικεία στις ανοιχτές σχολικές μονάδες;

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα κυλικεία στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας που συνεχίζουν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του lockdown. Οι μαθητές θα μπορούν να προμηθεύονται από τα κυλικεία, εφόσον αυτά τηρούν όλα τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν οριστεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ - Μπάιντεν: «Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που ενώνει όχι ένας που διχάζει»