ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαγόρευση συναθροίσεων: Γιατί η Γεννηματά δεν υπέγραψε το κείμενο των τριών; - Έντονο Παρασκήνιο

Απαγόρευση συναθροίσεων: Γιατί η Γεννηματά δεν υπέγραψε το κείμενο των τριών; - Έντονο Παρασκήνιο
Έντονο παρασκήνιο και άγρια κόντρα για το... αντιδεξιό μέτωπο

Επέτειος Εξέγερσης Πολυτεχνείου: Τεράστιος πολιτικός σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση του ΚΚΕ του ΜεΡα25 και του ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψουν κείμενο κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων. Από την πλευρά της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω στην απόφασή τους να μην γίνουν πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου - Άγρια κόντρα Κουτσούμπα και Φώφης Γεννηματά 

Το όλον ζήτημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και στα social media, αλλά και στην πολιτική σκακιέρα. Παράλληλα, είναι ίσως από τις λίγες φορές που τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς, καταφέρνουν έστω και με αυτό τον τρόπο να συνεννοηθούν σε μια κοινή αντιπολιτευτική στρατηγική, καταθέτοντας ένα κοινό κείμενο κατά της κυβέρνησης και κατά της απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων. Ένα κείμενο που χαρακτηρίζει ευθέως αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική την απαγόρευση των συναθροίσεων στην ελληνική επικράτεια.

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι το κείμενο αρνήθηκε να το υπογράψει η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ κάτι το οποίο φαίνεται να εξόργισε τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Γιατί όμως η κυρία Φώφη Γεννηματά αρνήθηκε να συμμετάσχει η ίδια και το κόμμα της σε μια τέτοια διαδικασία; Από το Κίνημα Αλλαγής αφήνουν να εννοηθεί ότι αν υπογράψουν ένα τέτοιο κείμενο είναι σα να «παίζουν στο παιχνίδι του Μητσοτάκη».
Όπερ, μεταφραζόμενο σημαίνει ότι στο ΚΙΝ.ΑΛ. εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση γύρω από την πορεία για το Πολυτεχνείο είναι ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχύσει την πόλωση. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη λένε χαρακτηριστικά:
«Επιδιώκει η κυβέρνηση με τη στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Είναι προφανές ότι κάποιοι επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές κινήσεις, δεν συνεργούμε στην πόλωση. Η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια».

Το τηλεφώνημα Κουτσούμπα σε Γεννηματά

Ακριβώς αυτά είπε η κυρία Γεννηματά και στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Του εξήγησε δηλαδή ότι με το κείμενο αυτό πέφτουν στην παγίδα Μητσοτάκη και μια τέτοια κίνηση θα εξυπηρετήσει την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.

Βέβαια η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι κατά της συμμετοχής των πολιτών στην πορεία του Πολυτεχνείου. Είναι αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός πρέπει να γίνει στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών μέτρων χωρίς πορεία, δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής.
Σε συνέχεια ανάλογων δηλώσεων της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, αλλά και μετά την άρνησή της να συνυπογράψει κείμενο υπογραφών κατά της απαγόρευσης συνασθροίσεων, το ΚΙΝΑΛ σχολιάζει πως «αυτό δεν δικαιολογεί τον αυταρχισμό, την επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης και τις ακραίες απαγορεύσεις τις οποίες καταδικάσαμε. Ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Πάντως μετά το κείμενο των τριών οι υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυρία Γεννηματά ότι αρνείται να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός «αντιδεξιού μετώπου» και πως επί της ουσίας κλείνει το μάτι προς τα δεξιά και προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα από το περιβάλλον της κυρίας Γεννηματά εκτιμούν ότι είναι υποκριτική και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού από την μία μεριά λένε στον κόσμο να μην κατέβει στην πορεία και από την άλλη αφήνουν να εννοηθεί ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί η πορεία.

Τι αναφέρει το κείμενο ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΜεΡα25

Το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογράψουν ένα κείμενο το οποίο «καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων». Σύμφωνα με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 καλεί τα μέλη του να υπογράψουν το κείμενο «για να προστεθούν στη βροντερή καταδίκη». Στο κείμενο επικρίνεται έντονα η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ζητείται η άμεση ανάκλησή της.

Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. 'Αλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Υπογραφές ενάντια στην απόφαση για την απαγόρευση του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη
Με εκατοντάδες, μέχρι τώρα, υπογραφές από όλους τους χώρους, εκπρόσωποι συνδικάτων, και μαζικών φορέων, νομικοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές, αιρετοί κ.ά., (επισυνάπτεται σε αρχείο pdf) καταδικάζουν «την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη και την καλούν, έστω και τώρα, να την αποσύρει». Υπογραμμίζουν ότι είναι μια απόφαση «βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης».

Αντιπροσωπεία από τους παραπάνω σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, θα προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας και επίδοση του παρακάτω ψηφίσματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση. Χώρος συνάντησης στην είσοδο της Βουλής, στις 10:00».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολυτεχνείο: Σε ισχύ η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσέρων ατόμων σε όλη τη χώρα