ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτόπαπας στο Newsbomb.gr: Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι δορυφόρος της ΝΔ - λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

Πρωτόπαπας στο Newsbomb.gr: Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι δορυφόρος της ΝΔ - λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

«Χρέος όλων μας είναι να σταθούμε εμπόδιο στην συντηρητική επέλαση της ΝΔ», δηλώνει στο Newsbomb.gr ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Το μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον εκείνων που θέλουν το ΚΙΝΑΛ «ένα θλιβερό συμπλήρωμα που βολεύει το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου», συμπληρώνοντας ότι η παράταξη τους διεκδικεί «ρόλο πρωταγωνιστή».

Το Κίνημα Αλλαγής ασκεί οξύτατη κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία. Τι θεωρείτε ότι έκανε λάθος;

Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Λένε μερικοί :καλά σε όλη την Ευρώπη δεν έγιναν lock down λόγω της πανδημίας; Μόνο που η Ελλάδα την άνοιξη ήταν από τους καλύτερους και τώρα δυστυχώς από τους χειρότερους στην πρόληψη και στην λήψη μέτρων για την εξάπλωση της. Και αυτό είχε κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Εκεί βρίσκεται η αντίθεση μας με την Κυβέρνηση. Γιατί είχαμε προειδοποιήσει.
- Είχαμε ζητήσει να πάρουν μέτρα για τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία. Να προετοιμασθούν για ένα ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.
Δεν έκαναν τίποτα. Λες και πήγαν διακοπές. Μόνο εφησυχασμός.
- Είχαμε ζητήσει να γίνονται μαζικά τεστ και να γίνεται επιδημιολογική έρευνα της διασποράς σε κάθε περιοχή. Με αξιοποίηση κλιμακίων της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Αποκαλύπτεται ότι κρατούσαν δίπλα βιβλία με τα κρούσματα και είχαν ελλιπές μητρώο ασθενών. Γι’ αυτό τα έχασαν στην Βόρειο Ελλάδα.
- Είχαμε ζητήσει να ενισχυθεί έγκαιρα το ΕΣΥ με το κατάλληλο προσωπικό.
Ξέρετε ποτέ έγινε η προκήρυξη για τους γιατρούς; Τον Νοέμβριο,8 μήνες μετά.
- Είχαμε ζητήσει διατίμηση και συνταγογράφηση των τεστ, για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.
Το δέχθηκαν μόλις τώρα, αφού οι πολίτες πλήρωσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.
Αυτά κριτικάρουμε. Αυτά που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν.
Για να προστατευθεί η υγεία του λαού. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας ως δυναμική, υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση.

Εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε ως Κίνημα Αλλαγής;

Προφανώς αυτά που έχουμε προτείνει.

Όπως και στη συνέχεια πράττουμε. Θα έχετε προσέξει ότι παρουσιάσαμε αναλυτικά με ομιλία και συνεντεύξεις της Φώφης Γεννηματά την πρόταση μας για το ασφαλές άνοιγμα, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια με ένα καταστροφικό lockdown ακορντεόν.
Μαζικά τεστ, σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, και σταδιακό άνοιγμα ξεκινώντας από μη φορτισμένες περιοχές. Κινητά συνεργεία για τεστ στο σπίτι η σε ειδικές δομές με την μέριμνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Κανένας λόγος δεν υπάρχει για οριζόντια μέτρα. Και ας σταματήσουν οι Υπουργοί τις δηλώσεις που προκαλούν σύγχυση.

Το ερώτημα που προκύπτει με τις προτάσεις σας για την οικονομία ,είναι το αν μπορεί η χώρα δημοσιονομικά να αντέξει το κόστος…

Οι προτάσεις μας είναι απόλυτα στοχευμένες και ρεαλιστικές.
Προσέξτε.Αν καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις και εκτιναχθεί η ανεργία, και το κόστος ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο, και η ανασυγκρότηση δεν θα μπορεί να γίνει γρήγορα πράξη. Δεν μπορείς να οικοδομήσεις το νέο πάνω σε ερείπια.
Είπαμε από την αρχή στην Κυβέρνηση. Πάρτε εμπροσθοβαρή μέτρα για να μείνουν όρθια η κοινωνία και ζωντανές οι επιχειρήσεις. Δεν μας άκουσαν.
Τώρα τρέχουν με καθυστερημένες, άρα αναποτελεσματικές παρεμβάσεις .
Αναρωτιέμαι αν δεν αξιοποιηθεί τώρα το μέρος του αποθέματος των 37 δις ευρώ που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών, ποτέ αυτό θα γίνει;

Όταν η διψήφια ύφεση μας τσακίζει; Όταν η ανασφάλεια και ο φόβος κυριαρχούν;
Η σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προϋποθέτει ισχυρά θεμέλια στην οικονομία, συνοχή και στήριξη της κοινωνίας. Αυτά δεν γίνονται με λουκέτα, ανεργία και εκτίναξη των κόκκινων δανείων.
Επιμένουμε .Μέτρα τώρα για την στήριξη των μικρομεσαίων, των εργαζομένων, των αγροτών.

Εν μέσω πανδημίας ανακινήθηκαν τα ενδοπαραταξιακά του Κινήματος Αλλαγής, παρά του ότι η διαδικασία εκλογής αρχηγού αργεί ακόμη.
Θεωρείτε ότι έχει στοχοποιηθεί η ηγεσία του Κινήματος;


Θα έλεγα ότι η ερώτηση σας περιέχει και την απάντηση.

Όντως μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ένα χρόνο πριν, είναι άκαιρη και ατελέσφορη αυτή η συζήτηση. Δημιουργεί αποστροφή στην βάση μας ,στους προοδευτικούς πολίτες.
Ευτυχώς φαίνεται ότι η σωφροσύνη επικρατεί. Γιατί χρέος όλων μας είναι να προσεγγίσουμε τον πολίτη, να σταθούμε εμπόδιο στην συντηρητική επέλαση της ΝΔ και να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα του.
Τώρα ,όντως μερικοί - ιδίως όψιμοι θαυμαστές του κ. Μητσοτάκη -έξω από τον κομματικό μας χώρο, κάνουν ότι μπορούν για να μας δημιουργήσουν εσωστρέφεια, και να φέρουν το Κίνημα Αλλαγής στα μέτρα τους με ένα δορυφορικό ρόλο προς τη ΝΔ.
Όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο…

Ποιοι θέλουν ένα «βολικό» κόμμα, όπως αυτό που περιγράφετε;

Γνωρίζετε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.
Βλέπετε ότι η ΝΔ μήνα με τον μήνα φθείρεται και δεν είναι τόσο άνετη όσο πριν έξη μήνες. Και ως φαίνεται αυτό θα συνεχιστεί, παρά τα συνεχή δήθεν διαφημιστικά προγράμματα με δημόσιο χρήμα. Σιγά σιγά θα δημιουργείται ένα νέο σκηνικό.
Είναι σαφές ότι ένα μικρό Κίνημα Αλλαγής, που θα αποτελεί ένα θλιβερό συμπλήρωμα στις πολιτικές εξελίξεις βολεύει το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου.
Του λύνει τα χέρια. Αλλά δεν βολευόμαστε εμείς. Ορθώνουμε το ανάστημα μας.
Αποτελούμε την προοδευτική εγγύηση για τον λαό μας, για την ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους, την ανάπτυξη με δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.
Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική μας ζωή. Σήμερα ως αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση, αύριο με αποφασιστικό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας. Για προοδευτικές λύσεις.

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε το Κίνημα Αλλαγής να συμμετέχει σε μια Κυβέρνηση με την συμμετοχή κομμάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς ,στα πρότυπα της Ισπανίας;

Στην Ισπανία το σοσιαλιστικό κόμμα δίνει τον ¨τόνο¨, αποτελεί την εγγύηση για τους πολίτες. Όχι τα κόμματα του λαϊκισμού.

Το επαναλαμβάνω. Στόχος μας είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος, ένα δυνατό Κίνημα Αλλαγής. Μέσα από μια ουσιαστική αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος. Με πρώτο ηττημένο τον σημερινό τεχνητό δικομματισμό. Και την σύγχρονη Κεντροαριστερά -το κόμμα μας -στην πρώτη γραμμή.

Μόνο έτσι θα εγγυηθούμε μια πραγματικά προοδευτική, αλλά και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, που δημιουργεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν όπως…Σαντάμ Χουσεΐν: Χυδαίες ύβρεις κατά των ΗΠΑ - Οργή για τον «σουλτάνο» στην Ουάσινγκτον