ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβόλιο κορονοϊού - Πέτσας: 25 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, και στα αγγλικά το πιστοποιητικά

Εμβόλιο κορονοϊού - Πέτσας: 25 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, και στα αγγλικά το πιστοποιητικά

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει 429.000 εμβόλια κορονοϊού της Pfizer είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε με βάση το σχεδιασμό μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν φτάσει στη χώρα 25 εκατομμύρια δόσεις, ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, εάν το επιθυμεί.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη ροή των εμβολίων, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως «υπάρχουν αλλά θέματα για κριτική και δεν προσφέρονται για αυτό τα ζητήματα δημοσίας υγείας».

Ο Στέλιος πέτσας εξήγησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι πρόκειται για ζήτημα παραγωγής από τις εταιρείες, και επανέλαβε ότι την έγκριση δίνουν οι αρμόδιοι οργανισμοί και στην ΕΕ όλα κράτη μέλη παίρνουν εμβόλια που αναλογούν με βάση τον πληθυσμό τους.

Ανέφερε ως παράδειγμα, μάλιστα, την Μεγάλη Βρετάνια όπου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα, και ακόμα τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μικρά.

Εξήγησε ότι μόλις χορηγηθεί και η δεύτερη δόση, θα δίνεται πιστοποιητικό το οποίο θα είναι και στα αγγλικά.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τη σημερινή συζήτηση της Κεραμέως με τους λοιμωξιολόγους υπογράμμισε ότι στόχος είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τονίζοντας ότι είμαστε κοντά σε αυτό το στάδιο.

Ωστόσο, παρέπεμψε στη συζήτηση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα στις 8 Ιανουαρίου, ή σταδιακά. Υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην αυξηθεί η κινητικότητα όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε επιφυλακτικός για το άνοιγμα της αγοράς, σχολιάζοντας ότι η σχετική συζήτηση στην επιτροπή θα γίνει την άλλη εβδομάδα.

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή για παύση της δωρεάν χορήγησης φάρμακων στους χαμηλοσυνταξιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2021, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι η δωρεάν χορήγηση φάρμακων για τα έτη 2019 και 2020 ήταν αντιστάθμισμα της απώλειας του ΕΚΑΣ. Διευκρίνισε ότι στα τέλη του έτους λήγει η παράταση που είχε δοθεί, και τόνισε ότι είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση εξετάζει. «Θα το δούμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Καστοριάς – Νοσηλευόταν με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη